Pirlo: "Holnap, majd vasárnap is nyernünk kell"

pirlo_before_coppa_italia.jpgA Juventus rendkívül kudarcosnak mondható szezonja, mely az alakulat szurkolóiban is jelentős csalódottságot ébresztett az elmúlt hónapok folyamán, minden bizonnyal olyan idényként fog bevonulni az Öreg Hölgy szerelmeseinek emlékezetébe, melyre korántsem a legjobb érzésekkel tekinthetnek majd vissza, nagyrészt a Scudetto elbukása, valamint a Bajnokok Ligájából való korai búcsú miatt, ugyanakkor a Bianconerinek mégis megvan a lehetősége javítani az évad megítélésén, ugyanis a zebramezesek holnap este 21 órai kezdettel a Coppa Italia megszerzéséért szállnak harcba az Atalanta gárdájával, hogy megpróbálják megszerezni az elmúlt tíz esztendő tizenkilencedik trófeáját is. 

Az összecsapást megelőzően a szokott módon a torinóiak mestere, Andrea Pirlo is megtette ilyenkor szokásos értékelését az olasz sportsajtó kamerái előtt, melyben fiai állapotának felmérése mellett szót ejtett a találkozó kiemelt fontosságáról, majd természetesen saját jövőjéről is. 

"A versenysorozat korábbi szakaszában az Inter elleni két, rendkívül küzdelmes összecsapásunk megnyerésével sikerült biztosítanunk helyünket a Coppa Italia fináléjában, most pedig nagyon vágyunk arra, hogy megnyerjük a trófeát, ezzel kielégítve sikeréhségünket, s boldoggá téve szurkolóinkat" – szögezte le a Maestro a meccs előtti sajtótájékoztatón. 

"Nem gondolom, hogy a szurkolóknak attól kellene tartaniuk, hogy a felek biztonsági játék megvalósítása mellett fognak futballozni, mivel mindenki tudhatja, hogy az Atalantától legfőképpen nagy intenzitású támadásokra, hatalmas tempóra, s szakadatlanul érkező lövésekre lehet számítani. Meggyőződésem, hogy a holnapi találkozó egy valódi európai szintű mérkőzés lesz. Ismerjük a bergamóiakat, s ők is alaposan kielemezhettek bennünket a szezon eddigi részében, ugyanakkor úgy gondolom, hogy a két együttes elsősorban támadójáték gyakorlatba való átültetésére, s nem a busz leparkolására törekszik majd. 

Jelen pillanatban kizárólag a döntőre koncentrálunk, ekképp nem is foglalkozunk a Serie A utolsó fordulójának előttünk álló eseményeivel. A bajnoki küzdelmek semmilyen tekintetben nem befolyásolják lelkiállapotunkat, mivel a Bologna elleni találkozóval majd csak csütörtöktől kezdve fogunk törődni. A múlt történésein nem változtathatunk, a jelent pedig a Coppa jelenti, melynek megszerzéséért minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni holnap este. 

Szerencsésnek érzem magam, hogy első, trénerként eltöltött idényemben egyből két fináléban irányíthatom alakulatomat, ám pontosan tudom, hogy az előttem álló megmérettetés alapvető mértékben különbözik a Supercoppa Italiana januári döntőjétől. Gian Piero Gasperini velem szemben teljes karrierje második kupadöntőjét játssza majd, mely tény élesen rávilágít arra, hogy én, valamint holnapi ellenfelem két, egymástól szinte minden tekintetben eltérő szakembernek számítunk, különböző pályafutással a hátunk mögött, s különböző jellemvonásokkal szívünkben. 

Gasperini természetesen remek edző, ezt pedig minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy az Atalanta immár a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős mezőnyének állandó szereplője, illetve az azt illető tény is erre világít rá, hogy a mester munkásságát Európa-szerte elismerik és nagy becsben tartják. A magam részéről egyelőre nem arathattam ilyen kaliberű sikereket, ugyanis még jelen pillanatban is csak tréneri karrierem legelején járok, azonban bízom benne, hogy utam során még sok, a holnapihoz hasonló találkozón vezényelhetem az általam irányított alakulatokat" – tette hozzá. 

Mint ismert, a holnapi találkozón ismét jelen lehetnek majd a két fél szurkolói, akik egészen pontosan 4300-as nagyságrendben szoríthatnak együttesük sikeréért, ezen körülmény pedig az egykori középpályás szerint is hatalmas örömre adhat okot. 

"Nagy örömmel hallottam, hogy a szurkolók egy része visszatérhet majd a Mapei Stadiumba, s véleményem szerint játékosaim is boldogok a hír miatt, ugyanis a drukkerek jelenléte olyan légkört szolgáltat a labdarúgóknak, melyet zárt kapuk mögött egészen egyszerűen nem kaphatnak meg. A rajongók által közvetített impulzusok ösztönzően hatnak a futballistákra, s álláspontom alapján ennek révén a szakmai stáb is többet tapasztalhat az egyes összecsapások tétjéből, mint a jelenlegi idényben uralkodó körülmények között.

Néhány gárda hagyományaiból fakadóan megszokta, hogy szurkolói kilencven percen keresztül buzdítják őt, s mi is ezen csapatok közé tartozunk, ennek folytán pedig igen nagy lelkesedést ébresztett bennünk a szurkolók visszaengedéséről szóló hivatalos bejelentés. Az Öreg Hölgynek mindig, minden körülmény között éreznie kell drukkereinek biztatását, mely sajnálatos módon hiányzott a jelenlegi szezonban."

Az olasz szakvezető ezt követően szót ejtett játékosainak bevethetőségéről, valamint saját jövőjéről is, némileg ingerülten felelve a folytatást firtató újságírói kérdésre. 

"Úgy vélem, hogy a holnapi megmérettetés tekintetében számos opció áll rendelkezésünkre a kezdőcsapat összeállítását illetően. Támadóink mindannyian fittnek érzik magukat, ennek következtében csatársorunk felállításáról a későbbiek folyamán határozunk majd, ám fizikai mutatóinkat nézve az utóbbi időben általában véve is kimagasló teljesítményt nyújtottunk, melyet az edzéseken, illetve a mérkőzéseken felmért adatok is alátámasztanak. Az Interrel szemben tíz emberrel is képesek voltunk fenntartani a megfelelő kondíciót, s megnyerni a mérkőzést, ami igen nagy elégedettséggel töltött el bennünket. 

Paulo Dybala rendkívül jól érzi magát. A Sassuolo ellen igen jól teljesített, ugyanakkor korábbi sérülései miatt nem szerettük volna bevetni szombaton, mivel attól tartottunk, hogy két egymás utáni találkozó egyelőre még túlságosan megterhelő lenne számára. Holnap minden bizonnyal kezdőként kap majd lehetőséget, s ő maga is közölte velem, hogy készen áll a játékra, vele ellentétben azonban Leonardo Bonucci sajnálatos módon nem lesz bevethető, mivel kisebb térdproblémát találtunk nála az elmúlt órákban. 

A jövőmmel kapcsolatos kérdésekre már ezerszer válaszoltam, ám úgy látom, önöknek a kétezer felelet sem lenne elegendő. Jelen pillanatban kizárólag arra kell fókuszálnom, hogy eredményesen végezzem munkámat, s minél sikeresebben zárjam az idényt a Juventus szakvezetőjeként, melynek keretein belül holnap, illetve vasárnap is győzelemre kell vezetnem alakulatomat. A továbbiakról folytatandó diskurzusra elegendő idő áll rendelkezésünkre, ekképp ezen beszélgetéseket valamivel később fogjuk megejteni" – összegzett Pirlo.