Pirlo: "Nincs mentség a játékosok tettére"

pirlo_questions.jpgA Juventus a válogatott szünetet követően folytatja menetelését a Serie A-ban, s ugyan a Benevento ellen elszenvedett csúfos kudarccal az Öreg Hölgy minden bizonnyal végleg kiszállt a Scudettóért folyó küzdelemből, a szezon további része sem tét nélküli a Bianconeri számára, hiszen a keretnek a Bajnokok Ligája-helyezést erő pozíciók bebiztosításáért, míg a csapat mesterének, Andrea Pirlónak gyakorlatilag állásáért kell küzdenie az elkövetkezendő két hónapban. 

A Zebrákra ezúttal nem kisebb összecsapás vár, mint az örök városi rangadónak számító Derby della Mole, mely találkozót megelőzően természetesen az egykori középpályás is az olasz sportsajtó kamerái elé állt, hogy megfogalmazza a mérkőzéssel kapcsolatos jóslatait, valamint, hogy helyzetjelentést adjon az alakulat labdarúgóinak pillanatnyi állapotáról. 

"Tisztában vagyunk vele, hogy igen nehéz összecsapás előtt állunk, mivel ez a Torino nem az a csapat, melyet a szezon első felében láthattunk. A Bikák szinte minden tekintetben jobbak lettek az elmúlt időszakban, s alapvetően változtatták meg mentalitásukat, ekképp tudjuk, hogy holnap mire számíthatunk tőlük. Véleményem szerint a soron következő összecsapásunk az elmúlt évek egyik legkeményebb derbijének ígérkezik, ebből kifolyólag nagy fokú agresszióval, valamint minden egyebet felülmúló sikeréhséggel kell futballoznunk" – jelentette ki a Maestro a találkozót megelőző sajtótájékoztatón. 

"Az alapvető elképzeléseinket az elmúlt időszak negatívabb eredményeinek ellenére sem változtattuk meg, ekképp továbbra is az a legfőbb célunk, hogy minden egyes összecsapásunkon diadalt arassunk, attól függetlenül, hogy az adott mérkőzésen kivel kell szembenéznünk. A vereségek természetesen egyikünkre sincsenek jó hatással, azonban a kudarcokon nem szabad hosszú ideig rágódnunk, mivel folyamatosan új kihívások várnak ránk.

A múlt eseményei már megtörténtek, nekünk pedig a mában, illetve a jövőben kell élnünk, ennek révén a holnapi mérkőzésen is emelt fővel, egy bajnokokból álló együttes büszkeségével fogunk pályára lépni. Nagy bosszúvágy munkálkodik bennünk, mivel ismételten meg szeretnénk mutatni, hogy mi vagyunk a Juventus" – tette hozzá. 

A Zebrák számos futballistájukat kényszerülnek majd nélkülözni, az egyébként is nehéz helyzetet pedig csak tovább bonyolítja Paulo Dybala, Weston McKennie, illetve Arthur szabályszegése, akik Romeo Agresti délután három óra körül publikált hírei szerint mindenképpen kimaradnak a holnapi keretből vétségük következtében. 

"Alex Sandro jól érzi magát, s teljes mértékben felépült az utóbbi időben jelentkező sérüléséből, ez pedig Danilóra is vonatkozik, aki sokoldalúságának köszönhetően a középpályán, valamint a védelemben is igen nagy segítséget jelenthet számunkra. Federico Bernardeschi szintén sok lehetőséget tartogat az együttesünknek, mivel úgy vélem, hogy jellemzői lehetővé teszik a védelem szélén való játszatását, mellyel egy ehhez hasonló szituációban szükség esetén élnünk is kell.

Giorgio Chiellini jól érzi magát, s hálával tartozunk Roberto Mancininek, hogy korábban hazaengedte a válogatottól, mivel ennek köszönhetően holnap biztosan kifuthat majd a gyepre, ami Merih Demiral és Leonardo Bonucci kiesése miatt nagy örömöt jelent a keret számára. Vele szemben Wojciech  Szczęsny-vel kapcsolatban egyelőre nem szolgálhatok információkkal, mivel jelen pillanatban mi is a kapus legfrissebb teszteredményeit várjuk. 

McKennie, Dybala, illetve Arthur, akik a média előtt is ismert tettüknek köszönhetően az utóbbi napokban Olaszország lapjainak címoldalára kerültek, nincsenek benne a holnapi meccskeretben. Meglátjuk, hogy mik lesznek a további lépések velük kapcsolatban, annyit azonban leszögezhetek, hogy továbbra is együtt edzenek a csapat többi részével. A tegnapi nap folyamán meghoztam a döntésemet velük kapcsolatban, ezzel párhuzamosan pedig a klub is mérlegeli az esetleges retorziókat.

A szóban forgó játékosok tettére nincs mentség, mivel egy ilyen nehéz időszakban egészen egyszerűen megengedhetetlennek számít az efféle viselkedés, hiszen az Öreg Hölgy futballistáinak minden esetben példát kell mutatniuk a külvilág számára, kiváltképp egy ekkora fontossággal bíró összecsapást megelőzően. A továbbiakban nem szeretnék beszélni erről a témáról, hiszen mindenki tisztában van a történtekkel, nekem pedig az eset csapatot érintő részén kívül nem tisztem több szót fecsérelni a témára."

A napokban felröppent a hír, miszerint a Bianconeri az idény végén nem fog új kontraktust kínálni az együttes két legendájának, Giorgio Chiellininek és Gianluigi Buffonnak, Pirlónak pedig természetesen ezzel kapcsolatban is megvan a véleménye. 

"Úgy vélem, hogy Chiellini és Buffon rendkívül fontos játékosainknak számítanak, nem csak a pályán, hanem az öltözőben, a csapategység szempontjából is. A társaikra gyakorolt pozitív hatás mellett nyilvánvalóan számomra is igen fontos futballistákról beszélünk, akiket kiválóságuk mellett személyes tekintetben is igaz barátaimnak tudhatok, ekképp természetesen jó lenne még egy évig együtt munkálkodni velük, ám az efféle kérdésekben a klub hozza meg a maga határozatait."

Az egykori kiváló futballista mondanivalójának végén leszögezte, hogy véleménye szerint mindig a Juventus érdekeit tartotta szem előtt, ebből kifolyólag pedig a tőle telhető legjobb teljesítményt igyekezett nyújtani a szezon eddigi részében, ami a jövőben sem lesz másképp. 

"Úgy vélem, hogy idén minden tőlünk telhetőt megtettünk a sikerek érdekében, ám a játékosok pályán kívül kifejtett tevékenységébe egyáltalán nincs beleszólásunk. Erkölcsi iránymutatásokat adhatunk a labdarúgóinknak, ám miután elhagyják a Continassát, saját maguk fölött rendelkezhetnek. Ez már akkor is így volt, mikor én játszottam az Öreg Hölgy szerelésében, s jelenleg sem célom felrúgni a régóta beváló szabályokat. 

Meglátásom szerint edzői pályafutásom kezdete óta minden egyes percben a Juventus érdekeit szem előtt tartva munkálkodtam, mely nem változik egyig összecsapásról a másikra. Továbbra is az eddig kijelölt nyomvonalon igyekszem haladni, a szezon végén pedig közösen értékeljük majd az elért eredményeket" – összegzett Pirlo.