Pirlo: "Az eddigi legfontosabb meccs áll előttünk"

pirlo_bl.jpgA Juventus együttesére minden bizonnyal a szezon eddigi legnagyobb kihívása vár, ugyanis az Öreg Hölgy együttese holnap este 21 órai kezdettel a Porto együttesét fogadja az Allianz Stadiumban, hogy a portugálok elleni párharc 2-1-es állását megfordítva kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, bekerülve ezzel Európa idei legjobb nyolc alakulata közé.

Az összecsapást megelőzően természetesen a csapat vezetőedzője, Andrea Pirlo is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz és a nemzetközi sportsajtó előtt, melyben kijelentette, hogy csapatának sikerült tanulnia az első mérkőzésen elkövetett hibákból, illetve szót ejtett jövőjével kapcsolatban is.

"Mindenképpen óvatosnak kell majd lennünk, azonban egyértelműen a győzelemért kell kifutnunk a gyepre. Semmilyen más eredmény nem számít, egyedül az a feladatunk, hogy diadalmaskodjunk az ellenfelünk fölött, ám tisztában kell lennünk a ténnyel, miszerint a portugálok nem kizárólag az 2-1-es állás megtartásának érdekében látogatnak Torinóba" – kezdte mondanivalóját a Maestro.

"Tudjuk, hogy holnap a szezon eddigi legfontosabb mérkőzését kell megvívnunk, mely egy döntő jelentőségével ér fel számunkra. A párharc végkimenetele továbbra is nyitott, nekünk azonban nem ezzel, hanem kizárólag saját magunkkal szabad törődnünk, s nyugodtan, ám magabiztosan kell irányítanunk az események menetét.

Pontosan ismerjük a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát, ekképp a nemzetközi mérkőzések fontosságát és szépségét is. Mikor egy ilyen ranggal bíró meccsen léphetsz pályára, teljesen más energiák jelentkeznek benned, mint más megmérettetéseken, azonban úgy szabad közelítenünk a holnapi mérkőzéshez, mint bármely más meccsünkhöz.

Úgy vélem, hogy a holnapi összecsapásunk elsősorban egy kiélezett taktikai ütközet lesz, mivel igen szilárd alakulattal állunk szemben, akik nagy erőket mozgósítanak a masszív védekezés érdekében. Mindenképpen türelmesnek kell lennünk, azonban a kellő intelligenciával és technikával is rendelkeznünk kell annak eléréséhez, hogy a hátsó alakzatukat széthúzva törjünk be a tizenhatosuk tájékára."

Az olasz sajtó ma reggeli hírei szerint a Bianconeri két kulcsembere, Giorgio Chiellini és Matthijs de Ligt ismét a csapattal edzhettek, ami nagy bizakodással tölti el mind az együttes szurkolóit, mind pedig a szakmai stábot, Pirlo ekképp futballistáinak állapotáról is igyekezett hiteles képet adni. 

"Minden futballistánk jól érzi magát, kivéve Matthijs de Ligtet, aki ugyan elvégezte a szükséges mozgásokat, ám nem vett részt a közös tréningen a mai nap folyamán, ugyanakkor Giorgio Chiellini ismét a csapattal tarthatott ma, s sérüléséből felépülve holnap is elérhető lesz.

Korábban már gondolkodtam azon, hogy Federico Bernardeschit balhátvédként vetem be, ám mindeddig nem volt bátorságom élesben is kipróbálni ezen a poszton. A nyaralásom alatt találkoztam vele, s felvázoltam neki az elképzeléseimet, ő pedig igen pozitívan értékelte ezen ötleteket. Természetesen még sokat kell fejlődnie, mindazonáltal hétvégén nagyszerűen teljesített, a kellő hozzáállást tanúsítva irántam és a keret többi tagja iránt. Ezen az úton kell folytatnunk a vele végzett közös munkát, ebben az esetben pedig igen hasznos labdarúgónkká válhat a későbbiekben, s akár holnap is megmutathatja tudása legjavát.

Arthur közel sincs 100%-os formában, azonban a Porto ellen kezdőként fog lehetőséget kapni. Bízunk benne, hogy az előttünk álló megmérettetéseken ismét a segítségünkre lehet, mivel a kidőlése előtt hatalmas erőt adott számunkra a jelenlétével és a képességeivel. Weston McKennie jól érzi magát. Annak ellenére, hogy a kisebb problémája, mely időről időre jelentkezik, némileg gátolja őt, képes megfelelően bánni az erejével, ennek következtében minden találkozón rendelkezésünkre állhat néhány perc erejéig. 

Danilo távollétének megoldása nehéz feladat elé állít bennünket, ám mindent összevetve nem esem kétségbe, mivel holnap számos lehetőség közül válogathatunk a védelem tekintetében. Álvaro Morata továbbra is képes fejlődni, mivel egy rendkívül ambiciózus és intelligens csatár, aki elsősorban az ellenfelek kiismerésére törekszik, hogy ezen tudás megszerzése után bevigye nekik a halálos csapást.

Az ehhez hasonló összecsapások Cristiano Ronaldo mérkőzései, ezt pedig nem egyszer bizonyította be. A napokban egy speciális edzésprogram alapján tevékenykedett, nyugodtnak éri magát, s várja a találkozó kezdetét."

Az egykori középpályás szót ejtett a párharc első mérkőzését meghatározó hibákról is, elmondva, hogy mostanra megbánták ezeket a tévesztéseket, ugyanakkor képesek voltak tanulni is belőlük, melynek révén erősebben készülődhetnek a visszavágóra, mint az idegenbeli megmérettetésre.

"Nem változtattam az alapelveimet, továbbra is meccsről-meccsre gondolkodom, mindig csak a soron következő találkozóra összpontosítva. Ismerem a projektemet, melyben feltétlenül bízom is, ám a klub természetesen a szezon eredményei alapján fog dönteni a jövőt illetően, ám addig minden tőlem telhetőt meg kell tennem a csapatom sikerének érdekében. Ha tudnám, hogy kizárólag a holnapi találkozó alapján ítéltetek majd meg, már rég nem ülnék ezen a sajtótájékoztatón.

Több ízben is megtekintettük az odavágót, s mostanra teljes mértékben megbántuk, hogy az alapvető felfogásunktól eltérő szellemiségben futballoztunk aznap, módosítva az általunk képviselt játékstíluson, mely még jobban kiütközött az ellenfél korai gólja után. Sokkal higgadtabbnak kellett volna lennünk, ám jelen pillanatban rendelkezünk ezen tulajdonsággal, s egyértelműen levontuk a hibáinkból megszerezhető következtetéseket" – összegzett Pirlo.