Beharangozó – a Porto elleni meccs

porto_cimer.pngA sikerrel megvívott, és első helyet hozó csoportkör után az egyenes kieséses szakaszban a portugál FC Porto ellen folytatja a Bajnokok Ligája-küzdelmeit a Juventus. Tavaly a legjobb tizenhat, míg tavalyelőtt a legjobb nyolc között ért véget a menetelés, így a minimális elvárás most is a párharcból való továbbjutás lenne, bár titkon minden drukker többre vágyik ennél, igaz, a realitás most a negyeddöntő lehet a Bianconeri számára. A főpróba egyik félnek sem alakult fényesen, hiszen a Zebrák 1:0-ás vereséget szenvedtek a Napoli otthonában, a kék-fehérek pedig hazai pályán értek el 2:2-es döntetlent a Boavista ellen. A találkozó 21 órai kezdettel az Estádio do Dragãoban kerül megrendezésre, a játékvezető a spanyol Carlos Del Cerro Grande lesz, a magyar televíziók közül pedig az M4 Sport csatornáján lesz látható.

A dirigens 1976. március 13-án született Madridban, és 2011 óta vezet a spanyol élvonalban. A BL-ben 2018-ban debütált, és eddig 13 mérkőzés irányítását bízták rá. Ebben a kiírásban ez lesz az ötödik összecsapása, ennek a két csapatnak még sohasem vezetett. Két kupadöntőn bíráskodott eddig, a 2016-os Copa del Reyt, és a 2019-es Spanyol Szuperkupát is a Barcelona nyerte, mindkétszer a Sevilla ellenében. 

A nemzetközi kupákban a két együttes összesen 5 alkalommal futott össze, és a Sárkányok szempontjából a mérleg 1 döntetlen és 4 vereség. 1984. május 16-án az UEFA Kupa döntőjében az Öreg Hölgy 2:1 arányban diadalmaskodott, a gólokat Beniamino Vignola, Zbigniew  Boniek illetve António Augusto Gomes de Sousa szerezték. A legrangosabb európai kupasorozat küzdelmei során egy portói 0:0-al kezdtek a csapatok, majd három Juve győzelem következett, a leggólerősebb összecsapás egy torinói 3:1 2001-ből, az azóta lejátszott két meccsen a piemontiak még gólt sem kaptak.

A mai ellenfél keretének értéke 262 millió euró, legértékesebb játékosuk pedig a mexikói Jesús Corona, aki 30 millió eurót ér. A Porto történelme bővelkedik sikerekben, úgy a hazai, mint a nemzetközi porondon. Vitrinjükben 1-1 BEK és BL-elsőség, valamint ugyanilyen számú UEFA-kupa, Európa-liga és UEFA-szuperkupa cím, 29 portugál bajnoki siker, 17 Portugál Kupa és 24 Portugál Szuperkupa-győzelem sorakozik. A jelenlegi idényben 19 forduló után csupán a másodikak, 10 pont a hátrányuk a Sporting mögött, 12 győzelem mellett 5 döntetlent, 2 vereséget és 41 pontot gyűjtöttek. K

A két csapat keretéből többen is hiányozni fognak ma este, a hazaiak kénytelenek nélkülözni Iván Marcano, Otávio és Nanú játékát, míg a vendég oldalon Arthur, Paulo Dybala, Juan Cuadrado és Leonardo Bonucci nem léphet pályára.

A sportfogadóknak mindenképp érdemes megtenni azt, hogy Cristiano Ronaldo gólt fog szerezni, ugyanis az utóbbi két évben csak és kizárólag ő tudott eredményes lenni a BL kieséses szakaszában. További, korántsem előnyös adat, hogy a legutóbbi öt mérkőzésen, mikor Arthur nem játszott, a Juventus csak egyszer tudott győzedelmeskedni, azt is a SPAL ellen. Sőt, a másik négy mérkőzésen még csak gólt sem tudott szerezni az Öreg Hölgy.

A portugál sztárcsapat kispadján a 46 éves Sérgio Conceição foglal helyet, aki 1974. november 15-én született Coimbrában. Játékoskarrierje jelenlegi csapatában indult, és Olaszországban megfordult a Parma, a Lazio és az Inter együtteseiben is. Edzőként kisebb portugál alakulatok irányítása után az FC Nantes gárdájánál vállalt munkát, és onnan igazolt haza jelenlegi kenyéradójához, akiket 2017 óta irányít. Edzőként 2 bajnoki címet és 1-1 kupát, illetve szuperkupát szerzett, mindet a Porto szakvezetőjeként. Kedvenc felállása a 4-4-2, jelenlegi szerződése az idény végéig érvényes.

A Sky Sport Italia szerint az alábbi kezdő tizenegy fut majd ki a gyepre, Leonardo Bonucci helyett minden bizonnyal Giorgio Chiellinivel a védelem tengelyében. Romeo Agresti viszont arról számol be, hogy Pirlo az edzésen Morata helyett Kuluševskit próbálgatta csatárként, és Chiellini kezdésében is egészen biztos.

porto_juve_predicted_lineup.jpg