Pirlo: "Az álmok nem mindig válnak valóra"

pirlo_juve_ata.jpgA Napoli ellen elszenvedett, szombat esti bajnoki vereséget követően a Juventusra ezúttal a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának első megmérettetése vár, ugyanis az olasz rekordbajnok holnap este kilenc órai kezdettel a Porto otthonába látogat a sorozat nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, minden bizonnyal azzal a szándékkal, hogy egy idegenbeli sikerrel hatalmas lépést tegyen a következő körbe való bejutás felé.

Az összecsapás előtt megtartott, ilyenkor szokásos sajtótájékoztatón az Öreg Hölgy vezetőedzője, Andrea Pirlo is elmondta véleményét a találkozó kapcsán, nyilatkozatában pedig többek között szót ejtett a Bajnokok Ligájában való szereplés sajátosságairól, valamint a Porto erősségeiről is.

"Kemény találkozóra számítok, mivel a Porto kiválóan védekezik, a stílusuk pedig bizonyos tekintetben az Atlético Madrid által gyakorolt játékmódra hasonlít, hiszen feszesen, s szoros, tömör vonalakat alkalmazva futballoznak. Semmiképpen sem szabad ész nélkül támadnunk, mivel könnyen elképzelhető, hogy a nagy intenzitású akciók esetén rosszul jövünk ki az összecsapásból" – kezdte mondanivalóját a Maestro.

"A Bajnokok Ligája az egyik legkülönlegesebb sorozat, ahol játékosként is volt szerencsém pályára lépni. Igen sok csapat küzd a végső győzelemért, ám a siker nagy mértékben függ attól, hogy az ellenfelek milyen formát mutatnak az adott mérkőzéseken. Rendkívül fontos, hogy tiszta fejjel, higgadtan, ám 180 percig kellőképpen összpontosítva játsszunk a párharcaink során.

Mikor ebben a sorozatban szerepelsz, megemelkedik az adrenalinszinted, ebből kifolyólag pedig szinte bármire képes vagy ezeken a mérkőzéseken. Természetesen szívesen játszanék én is, hogy segítsek a srácoknak, ám be kell látnom, hogy mostanra sokkal jobbakká váltak nálam, és tisztában vannak a dolgukkal, készen állnak az újabb kihívásokra.

A BL-serleg elhódítása mindenki számára egy álmot jelent, hiszen ez az egyik legnagyobb cél, melyet a játékosok kitűznek maguk elé. Az álmok ennek ellenére nem mindig válnak valóra, viszont fontos hinnünk magunkban, mivel csak ezzel a mentalitással juthatunk el a döntőig, valamint kizárólag ekképp szerezhetjük meg a trófeát."

A Bianconeri megnyerte a Supercoppa Italianát, bejutott a Coppa Italia döntőjébe, illetve holnap a nemzetközi porondon is folytatja menetelését, azonban a Serie A küzdelmeiben korántsem olyan meggyőző, mint az elmúlt években, így az egykori középpályás erre, valamint a holnapi meccs sajátosságaira is kitért.

"Minden lehetséges kupát megpróbálunk megszerezni. A szezon felénél járunk, s továbbra is lehetőségünk van ennek elérésére, ez pedig fontosabb és jelentősebb eredmény bármi másnál. Szombaton a kudarcunk ellenére nagyszerű meccset játszottunk, s nem aggódunk a vereség miatt, mivel tisztában vagyunk vele, hogy a folytatásban még sikeresebbek lehetünk, mint az eddigiek folyamán.

A Porto játéka eltér a mi futballunktól, mivel ők alapvetően kétfajta felfogásban játszanak, s másképp állnak hozzá a bajnoki találkozóikhoz, mint a BL-összecsapásaikhoz. A bajnoki küzdelmek során nagyobb hangsúlyt fektetnek a támadásra, míg Európában védekezőbb szellemiségben, az Atléticóhoz hasonlóan szerepelnek. Ennek ellenére nem lehet elvárás, hogy csak nálunk legyen a labda. Természetes, hogy mindenki a gólszerzésre törekszik, ám a védekezés legalább ugyanekkora fontossággal bír, különösen egy kupasorozatban."

Az olasz tréner ezt követően kitért egyes labdarúgóinak állapotára, s ebből kifolyólag együttesének várható összeállítására is, beszélve a sérülésből visszatérő játékosok helyzetéről is.

"A teljes keret velünk utazik holnap, ám nem mindenki lesz bevethető. Aaron Ramsey ismét készen áll a játékra, vele ellentétben viszont Paulo Dybalának további idő szükséges a visszatéréshez. Ha kijelenthetem ebben a formában, Paulo tartozik nekünk néhány találattal, melyeket eddig nem tudott meglőni a szezonban. Mindannyian reméljük, hogy ő lesz a januári igazolásunk, s bízunk benne, hogy a jelenléte a minőségünket is új szintre emeli majd.

Cristiano Ronaldo még nagyobb elkötelezettséggel tekint a Bajnokok Ligája összecsapásaira, mint az egyéb találkozókra, s még nagyobb vágy munkálkodik benne a gólszerzés és a jó teljesítmény elérése iránt. Továbbra is meg szeretné mutatni, hogy ki is ő valójában, emiatt pedig minden bizonnyal nagy segítségünkre lesz majd.

Leonardo Bonuccinál a minap újabb probléma merült föl, ekképp pedig nem lesz bevethető a holnapi találkozón. Hamarosan ismét kiértékeljük majd az állapotát, a csatársorban pedig Morata és Kulusevski között fogunk dönteni.

Álvaro Moratának nem a jelenlegi a legjobb időszaka, ám az első pillanatól kezdve tudtuk, hogy az egyes idényekben mindig felmerül nála némi fizikai probléma, melyek következtében kissé visszaesik a teljesítménye. Boldognak érzi magát, s elmondása szerint minden más tekintetben is jól van, egyedül a gól hiányzik a játékából, ami természetesen minden támadónak elsődleges célt jelent. Álvaro egy igen érzékeny személyiség, így hajlamos a formaingadozásra, de hiszem, hogy hamarosan áthidalja majd ezt a problémát."

Pirlo nyilatkozatának végén arról is beszélt, hogy az Inter elleni Coppa Italia-elődöntő jó felkészülési lehetőséget teremtett a Zebráknak, a holnapi nap folyamán pedig minden bizonnyal a pályán is láthatóak lesznek a Nerazzurrival szemben megvívott párharc tanulságai.

"Az Inter elleni találkozók újfajta kihívás elé állítottak bennünket, ám egyúttal megmutatták számunkra, hogy milyen szinttel fogunk szembesülni holnap, valamint a BL következő szakaszaiban. A játékosok megértették, hogy milyen élményt jelent egy kétmeccses párharcban pályára lépni, s úgy vélem, ez segíteni fog nekünk a továbbjutásban is.

Továbbra is igyekszünk megtenni minden tőlünk telhetőt. Nagy tapasztalattal bíró, s minden más szempontból is kiváló futballistákkal rendelkezünk. Óvatosnak és nyugodtnak kell lennünk, mivel nem adhatunk esélyt az ellenfélnek az esetleges hibáink kihasználására.

Nagyon intelligensen kell futballoznunk, egy olyan Portóval szemben, melynek minden egyes csapatrészében megvannak a maga kulcsjátékosai, s ezen felül is számos megoldást, illetve elképzelést alkalmaznak a mérkőzéseiken. Igazi csapatként játszanak, így minden egyes labdarúgójukat kiemelt figyelemben kell részesítenünk" – zárta szavait a szakember.

A Juventus a következő videóval hangolt a legrangosabb európai kupasorozat legfontosabb szakaszának kezdetére.