Juve-SPAL – Az edzők értékelése

img_20210127_214652.pngA tartalékos kezdővel felálló Juventus könnyed, magabiztos győzelemmel jutott túl a Coppa Italia negyeddöntőjén, ugyanis 4-0-ás eredménnyel búcsúztatta a SPAL együttesét a sorozat legjobb nyolc alakulata között, így bejutott a nemzeti kupa következő fordulójába, ahol egyből két Derby d'Italia is vár majd az együttesre az Inter gárdájával szemben.

Az összecsapást követően természetesen a csapatok mesterei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat az olasz sportsajtónak, s míg a Bianconeri trénere, Andrea Pirlo arról beszélt, hogy az Öreg Hölgy a kellő alázattal állt hozzá a meccshez, Pasquale Marino elmondása szerint bár együttesének voltak fellángolásai, ellenfelük magabiztosan nyerte meg a mérkőzést, akkor szerezve harmadik találatát, mikor a legnagyobb szükségük volt arra.

"A célunk egyértelműen a továbbjutás volt, melyet egy olyan együttessel szemben kellett megtennünk, akik ebben a szezonban mind a Serie B-ben, mind pedig a Coppa Italia küzdelmeiben igen jól teljesítettek" – kezdte mondanivalóját a Maestro a RAI Sport újságírójának.

"Kiemelkedően fontos volt, hogy a megfelelő mentalitással, az ellenfél tisztelete mellett lépjünk pályára, s rendkívül elégedett vagyok, mivel ezt az első perctől kezdve így is tettük."

A Juventus fiatal tréneréhez az idei szezonban fiatal keret is párosul, az olasz mester pedig a klub alsóbb osztályokban futballozó ifjú játékosait is bátran használja a mérkőzések során, mely különösen a Juve U23-as csapatának köszönhető.

"A Juventus volt az első, s mindeddig az egyetlen olyan klub Olaszországban, mely már évekkel ezelőtt létrehozott egy B-csapatot, s véleményem szerint ez egy nagyszerű lépés volt ahhoz, hogy az utánpótlásban nevelkedő fiatal futballisták a megfelelő módon fejlődhessenek.

Az, hogy a klub utánpótlásából hozol fel fiatalokat a felnőtt kerethez, teljesen eltérő attól, hogy mindezt egy Serie C-ben pallérozódó alakulat segítségével vitelezheted ki. Úgy vélem, hogy ezt illetően más kluboknak is nyitniuk kéne az újabb tendenciák felé, s meg kellene változtatniuk a gondolkodásmódjukat a fiatalokkal kapcsolatban."

A jelentősebb olasz tehetségek között emlegetett Nicolò Fagioli első összecsapását játszotta a Bianconeri együttesében, az egykori középpályás pedig csak méltatni tudta a labdarúgó képességeit.

"Fagioli egy érdekes srác, aki egy ideje velünk edz, így volt alkalmam közelebbről is megfigyelni őt. Eredetileg trequartistaként futballozik, ám meglátásom szerint könnyűszerrel játszhat klasszikus játékmesterként is, mivel igen jól lát a pályán, s ma este is jó meccset játszott."

Dejan Kuluševski a SPAL elleni mérkőzésen ismét csatárként kapott lehetőséget, sokak szerint pedig a svéd reménység jobb teljesítményre képes ezen a poszton, mint iránytóként, vagy szélső középpályásként.

"Kulu sokféle szerepkörben megállja a helyét. Ma csatárként szerettem volna szerepeltetni, mivel szükség volt a hiányzó játékosaink pótlására, azonban több pozícióban is bevethető. Sajnálatos, hogy szombaton eltiltott lesz a Sampdoria ellen, azonban így legalább a megfelelő módon készülhet a követező találkozókra."

Az Inter alakulata a két csapat legutóbbi mérkőzésén 2-0-ás vereséget mért Andrea Pirlo gárdájára, azonban a szakember szerint a Juventusnak egyértelműen célja a kupagyőzelem, s ezúttal a Nerazzurri elleni revansra is jó alkalom kínálkozik.

"Örülünk, hogy újra találkozhatunk az Inter csapatával. A Coppa Italia elhódítása természetesen az egyik legfőbb célkitűzésünk, így a szükséges módon fogunk készülni a jövő heti találkozóra."

Egyes sajtóhírek szerint az fekete-fehérek ma este is a kapuban álló, s a negyvenharmadik születésnapját éppen január 28-án ünneplő veterán hálóőre, Gianluigi Buffon további egy évvel meghosszabbíthatja kontraktusát a klubbal, így egyik legjobb barátjának jövőjéről is faggatták a trénert.

"Reméljük, hogy Gigi továbbra is velünk marad, engem legalábbis nagyon boldoggá tenne ezzel a döntésével. A kora ellenére nagyszerű fizikai állapotban van, és állandóan bebizonyítja magának, illetve a külvilágnak, hogy még mindig készen áll az újabb kihívásokra."

A Maestrót végezetül a csapat előtt álló célokról is kérdezték, megemlítve a Scudettóért folyó harcot, valamint a Bajnokok Ligáját is, Pirlo szerint pedig együttese minden tekintetben felkészült a szezon hátralévő részére.

"Háromnaponta pályára kell lépnünk, azonban ezt mostanra sikerült megszoknunk. Rövid időn belül igen sok, nagy téttel bíró összecsapás vár ránk, ám egyszerre csak egy mérkőzéssel foglalkozunk. A soron következő meccsünk a Sampdoria elleni találkozó lesz, így most minden erőnkkel arra összpontosítunk.

A Juventusnál töltött első évem során szinte mindvégig egy hajszálon múlt a bajnoki címünk. Sokáig nem mi voltunk az esélyesek, ennek ellenére végül mégis mi nyertük meg a Scudettót. Minden kizárólag rajtunk múlik, s még számos meccs áll rendelkezésünkre a céljaink eléréséhez" – zárta szavait a tréner.

pasquale_marino.jpgA ferrarai alakulatot vezénylő Pasquale Marino elmondása szerint a Juventus végig irányította az összecsapást, ennek fényében pedig egyáltalán nem meglepetés a végeredmény sem, hiszen a torinóiak pontosan annyit mutattak magukból, amennyire feltétlenül szükségük volt a diadalhoz.

"Sajnálatos, hogy sok jelentős hibát követtünk el a mérkőzés során, ráadásul az egyik ilyenből a Juventus megszerezte harmadik találatát, melyet abban a periódusban kaptunk, mikor a legjobb futballt mutattuk be" – mondta keserűen a tréner a RAI Sport kérdésére.

"A harmadik találatot követően a mérkőzés gyakorlatilag befejeződött. A Bianconeri igen korán átvette a vezetést, majd hamarosan meg is duplázta előnyét, ezzel pedig mindent úgy tettek, ahogy azt előre eltervezték, s ahogy eredetileg is szerették volna.

Mindennek ellenére egyáltalán nem érzünk csalódottságot, sőt némiképpen elégedettek is vagyunk magunkkal, mivel tisztában voltunk vele, hogy igen nehéz dolgunk lesz, ez pedig a kezdetektől fogva megmutatkozott, azonban a lehetőségekhez képest jól játszottunk."

A SPAL volt az egyetlen alakulat, mely nem elsőosztályú csapatként kvalifikálta magát a Coppa negyeddöntőjébe, azonban a szakember szerint a fő hangsúly mindig is a Serie B-re összpontosult, s ez jelen pillanatban sincsen másképp.

"A fő célunk a legmagasabb osztályba való feljutás, azonban pontosan tudjuk, hogy ez sem lesz könnyű feladat, mivel az idei Serie B egy rendkívül kiegyensúlyozott bajnokság, ahol sok minden megtörténhet" – zárta szavait a mester.