Pirlo: "A lelkesedésem változatlan"

img_20210123_145323.pngA Supercoppa Italiana megnyerését követően holnap kora délután a Serie A küzdelmei is folytatódnak a olasz rekordbajnok számára, ugyanis a szerdán első trénerként megszerzett trófeáját bezsebelő Andrea Pirlo alakulata a bajnokság tizenkettedik helyén álló Bologna alakulatát fogadja a hazai pontvadászat 19. fordulójában.

A mérkőzés előtt természetesen a Juventus vezetőedzője is megtette szokásos, találkozókat megelőző nyilatkozatát az olasz médiának, melyben többek között beszélt a Rossoblu edzőjéről, a Bianconeri mentális állapotáról, valamint a csapat összeállításának nehézségeiről is, elemezve az együttes legfőbb problémáit is.

"Egy győzelem segít a további sikerek elérésében. A Supercoppán elért diadal nagy lelkesedéssel töltött el bennünket, így a kisebb fáradtságunk ellenére eredményes edzésmunkát végeztünk, s készen állunk a soron következő célunk elérésére" – jelentette ki a Maestro a meccs előtti sajtótájékoztatón a jelen lévő újságírók számára.

"A korábbiakban túlságosan következetlenek voltunk, azonban minden alakulat keresztülmegy kisebb-nagyobb hullámvölgyeken, melyeket a csapatok eddig megszerzett pontjai is alátámasztanak.

Minden csapat kap gólokat, mivel kevés a felkészülései idő, ez pedig a testi fáradalmak mellett mentálisan is hatással van mindannyiunkra. Mindeddig igen keményen dolgoztunk, azonban a folytonosság hiánya miatt sok fontos pontot vesztettünk el.

Siniša Mihajlović tavaly nagyszerű előadást tartott nekem a Coverciaóban megrendezett edzői tanfolyam során, ám ez nem azt jelenti, hogy mindent tudok a Bologna játékáról ekképp ugyanolyan felkészültnek kell lennünk, mint bármely más alkalommal.

Hogy ki volt a jobb szabadrúgáslövő kettőnk közül? Ennek eldöntéséhez a statisztikáinkat kell összevetni."

Az egykori középpályást a játékosok állapotáról is faggatták, mivel a Zebrák csapatából valószínűleg továbbra is hiányozni fog Matthijs de Ligt, Alex Sandro, valamint Paulo Dybala, ám Federico Chiesa és Merih Demiral sincsenek 100%-os állapotban.

"Giorgio Chiellini szerdán összeszorított fogakkal futballozott, mivel hosszú ideig sérüléssel bajlódott, így fizikai szempontból kissé inaktívvá vált, azonban az állapota napról napra jobb. Szinte az összes eddigi sérültünk bevethető, köztük Merih Demiral is. Holnap kettejük között fogok választani, míg Radu Drăgușin a szerdai kupameccsen kaphat lehetőséget.

A kapuban minden bizonnyal Szczęsny fog állni, míg Weston McKennie is rengeteget adhat nekünk, hiszen elképesztő mozdulatokra és cselekre képes az ellenfél sorai között. Kuluševski nagyszerű szezont fut, intelligens és ambiciózus srác, ennek fényében pedig holnap is kezdőként kaphat játéklehetőséget.

Dejan több szerepkörben is megállja a helyét, egyaránt bevethető például secunda puntaként, valamint támadó középpályásként is. Az előbbi pozícióban jelen pillanatban jobban érzi magát, mivel szabadabban, kevesebb kötöttséggel mozoghat, ekképp itt hasznosabban is futballozik.

Federico Chiesára szintén több helyen lehet számítani. Eddig általában a bal oldalon futballozott, azonban feljebb is léphet, ha Cristiano Ronaldo a szélre húzódik. Egyedül az a fontos számunkra, hogy minden pozícióban legyen egy olyan játékosunk, aki képes az adott helyen szerepelni."

A szakember a csapat hozzáállásának fontosságáról is szót ejtett, kiemelve a szerdai döntő az olasz rekordbajnok mentalitásában játszott rendkívüli szerepét is.

"Ha olyan szellemben lépünk pályára, mint szerdán, felülkerekedhetünk a kisebb-nagyobb hibákon, s elérhetjük a kitűzött eredményeket. Ma reggel a csapattal megbeszéltük, hogy miben kell fejlődnünk, és véleményem szerint ezek alapján is fogunk dolgozni a továbbiakban.

A védelmünk az egyik legjobb a bajnokságban, azonban sokszor nehezünkre esik kiengedések és figyelemzavarok nélkül lezárni az összecsapásokat. A védekezési fázis egy alapvető szakasz a mérkőzések során, hiszen általában a legjobb védelemmel rendelkező együttes emelheti magasba a Scudettót a szezon végén.

Az itt töltött legelső napom óta ugyanazzal a vággyal és lelkesedéssel munkálkodom. Tisztában vagyok vele, hogy még sokat kell fejlődöm, azonban azt is tudom, hogy a csapat, valamint én is képesek vagyunk ennek elérésére. Egy kupa elhódítása semmit sem változtatott a mentalitásomon, hiszen sokkal több serleget szeretnék nyerni edzői karrierem során."

A Juventus ennek ellenére igen nehéz helyzetben találhatja magát, mivel egy meccsel kevesebbet játszva tíz pontos hátrányban van a listavezető AC Milan együttesétől.

"Nem igazán figyelem az ezzel kapcsolatos adatokat, ellenben nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy nálunk legyen a játékszer, s hogy a pálya teljes területét lefedjük. A cél a labdabirtoklási fölény kialakítása és megtartása. Arra is figyelnünk kell, hogy kevesebbet fussunk, mivel így lassabban fáradunk, valamint ügyelnünk kell a gyors tempóváltások megvalósítására is, hogy a saját térfelükön tarthassuk az ellenfeleket.

A bajnoki címért folyó verseny a jelenleg a tabella élén álló öt-hat együttes között zajlik, azonban jelen pillanatban a Milant kell magunk mögé utasítanunk, mivel ők állnak az élen. Mindig a győzelmen gondolkodunk, s számos összecsapás vár ránk a közvetlen ellenfeleinkkel. Meglátjuk, hogy hol tartunk majd áprilisban" – zárta szavait Pirlo.