Inter-Juve – Az edzők értékelése

pirlo_before_genoa_coppa.jpgA Juventus a szezon egyik legrosszabb teljesítményét nyújtva, Arturo Vidal, illetve Nicolò Barella találataival 2-0-ás vereséget szenvedett a Derby d'Italián az Inter vendégeként a Serie A 18. fordulójában, ezzel a bajnokság féltávjához közeledve visszacsúszott a tabella ötödik helyére, rendkívül kedvezőtlen pozícióból várva a további mérkőzéseket. 

A találkozót követően természetesen a két együttes trénerei is értékelték a látottakat, s míg az Öreg Hölgy mestere, Andrea Pirlo szerint gárdája nem is játszhatott volna ennél rosszabbul, addig a Nerazzurrit irányító Antonio Conte szerint alakulata jó úton jár, a siker pedig újabb lökést adhat nekik útjuk során.

"Kizárólag a ma esti mérkőzésre összepontosítottunk, azonban a kezdetektől fogva rossz hozzáállással futballoztunk. Ha nem érzel magadban éhséget ezeken az összecsapásokon, a saját dolgodat nehezíted meg" – kezdte mondanivalóját a Maestro a Sky Sport Italia kamerái előtt.

"Szinte nem is voltunk pályán, túlságosan passzívan és körülményesen játszottunk. Megijedtünk az Inter támadásaitól, így minden gondolatunk a védekezés körül forgott, mely téren azonban szintén nem sikerült a megfelelő módon teljesítenünk, mivel nem voltunk eléggé agresszívek.

Hagytuk, hogy az Inter kezdeményezzen, akik emiatt feltüzelődtek, s megmutatták a pusztító erőt, ami bennük lakozik. Rendkívül dühös vagyok, hiszen az ilyen mérkőzéseken ugyanazt a vágyat és haragot kell éreznünk, mint az ellenfeleinknek, hogy azonos szinten állhassunk velük. 

A játékosok egyéni képességei csak akkor mutatkozhatnak meg, ha az agressziószintünk, valamint az elszántásunk azonos az ellenfélével.  Ezt a kezdetektől fogva ettől eltérő módon tettük, ennek révén pedig nem meglepetés, hogy az ismert eredmény született.

Rendkívül kiábrándító vereséget szenvedtünk, ennél rosszabbul pedig nem is játszhattunk volna. A kudarc igen váratlanul ért bennünket, mindazonáltal fel kell emelnünk a fejünket, és fel kell készülnünk a Napoli elleni szerdai Szuperkupadöntőre."

A Bianconeri igen nehéz helyzetben van, mivel jelen pillanatban hét pont a lemaradása legutóbbi ellenfelétől, így az egykori középpályást arról is kérdezték, hogy a Zebrák megváltoztatták-e ambícióikat, s összességében csökkentek-e esélyeik a Scudetto elhódításáért folyó versenyfutásban.

"A törekvéseink változatlanok maradtak. A mai meccs egy nagy botlás volt egy erős csapattal szemben, ami bármikor megtörténhet, azonban a csapat mentalitása miatt igen csalódott vagyok.

Egy olyan együttesnek, mint a Juventus, hatalmas ambícióval, valamint töretlen magabiztossággal kell kiállnia egy ilyen mérkőzésen, s kezdeményeznie kell, valamint meg kell próbálnia irányítania játék menetét, mi ellenben túlságosan félénkek voltunk.

Lassan járattuk a labdát, a támadásokat pedig mindenekelőtt a védőink, nem pedig a középpályásaink igyekeztek segíteni. Olyan helyzeteket akartunk teremteni, melyek megnyitották volna az utat Federico Chiesa vagy Aaron Ramsey védvonalak mögé való betörése előtt.

Ezt nem tudtuk elérni, mivel túl lassan passzoltunk, továbbá túlságosan mélyen járattuk a játékszert, ekképp sosem zökkentettük ki igazán az Intert a saját komfortzónájukból. Rendkívül kiszámítható alakulat benyomását keltettük."

Az olasz trénert az interjú végén saját felelősségéről is faggatták, ő pedig részben el is ismerte, hogy szerepet játszott a vereségben.

"A vereségeket követően egy edzőnek természetesen minden esetben magára kell vállalnia a hibákat. Ennek ellenére le kell szögeznem, hogy bár hogy a csapat nem úgy cselekedett, mint ahogyan elterveztük, ez nem azt jelenti, hogy nem értették volna a taktikai utasításokat.

Az első gólnál eléggé rendezetlenek voltunk, nem követtük a labdarúgóik felfutásait, ezt pedig könyörtelenül kihasználták, innentől pedig a dolgunk csak még nehezebbé vált" – zárta szavait Pirlo.

arulo.jpgA milánóiak mestere, Antonio Conte mérkőzés utáni szavaiban kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint a Juventus továbbra is referenciapontot jelent minden egyes olasz csapatnak, ugyanakkor elismerte a kék-feketék körül az utóbbi időben felröppenő, a klub anyagi gondjaival kapcsolatos pletykákat is.

"Ahhoz, hogy legyőzhessünk egy olyan együttest, mint a Juve, amely minden egyes olasz alakulat számára hivatkozási alapot jelent, kivételes teljesítményt kell nyújtanunk" – jelentette ki a Sky Sport Italia kérdésére.

"Ma este ennek szellemében is futballoztunk. Jól felkészültünk, s elégedett vagyok, hogy helyesen mértük fel a mai ellenfelünk gyengeségeit, melyeket ki is tudtunk használni. A srácok tökéletesen betartották az előzőleg eltervezett taktikai utasításokat. Nagyon boldog vagyok emiatt, hiszen az ilyen meccseknek éppen az a céljuk, hogy növeljék az önbizalmunkat, valamint hogy megerősítsenek bennünket utunk helyességéről.

Az előző idényben már láthattuk e folyamat gyümölcseit, ezek pedig továbbra is elérhető távolságban vannak. A Juventus igen fontos referenciapont számunkra, mivel egy olyan csapatról beszélünk, mely kilenc esztendőn át uralta a Serie A-t, kivételes munkát végezve mind a pályán, mind pedig klubszinten.

Továbbra is fenntartom a korábbi állításomat, miszerint a Juve nem csak az Interhez, hanem a többi olasz együtteshez képest is jóval előrébb jár, azonban azon munkálkodunk, hogy ez a szakadék megszűnjön. Láthatjuk, hogy az Inter visszanyerte régi fényét mind nemzetközi, mind pedig hazai szinten, hiszen tavaly az Európa-liga döntőjébe is bejutottunk.

A Bajnokok Ligájából való kiesés nyílt seb számunkra, mely a mai napig nyomot hagy a testünkön, ám a srácok tudják, hogy ezek a hegek tanulsággal szolgálhatnak számukra, s hogy felhasználhatják őket annak bebiztosítására, hogy ezek a hibák többé ne fordulhassanak elő."

A Bianconeri egykori trénerét arról is kérdezték, hogy vége van-e a Juventus egyeduralmának Olaszországban, melynek megalapozásában három Serie A-elsőséggel ő maga is nagy szerepet vállalt.

"Egy korszaknak akkor van vége, ha egy csapat nem képes a megújulásra, azonban a Juventus az elmúlt évek során igen eredményesen kombinálta a fiatalítást, valamint a tapasztalat megőrzését, olyan futballisták révén, mint Chiellini, Bonucci, vagy Buffon, akik összetartják a keretet.

Az Öreg Hölgy az idei átigazolási szezonban is nagyszerű munkát végzett, hiszen pár hónap leforgása alatt megszerezte McKennie-t, Kulusevskit, Moratát és Chiesát, Arturról nem is beszélve. Ez is azt támasztja alá, hogy továbbra is megvan bennük a sikerek eléréséhez szükséges vízió, illetve tudatosság.

Egészen hihetetlen, hogy a Juve immár kilenc esztendeje ül a trónon, s még egy évvel meg szeretné hosszabbítani uralkodását. Úgy gondolom, hogy a bajnokságban lévő különbség továbbra is fennáll, ám a többi klub nagy erőfeszítéssel dolgozik a szakadék megszüntetésén. Nagyon tisztelem a Juventust, hiszen teljes mértékben megérdemelték a sikereket, melyeket az elmúlt években arattak.

A mai meccs egy út kezdetét jelentheti nekünk, mivel ezt a csapatot sikerült legyőznünk, olyan bajnokokkal szemben, mint például Cristiano Ronaldo. A győzelem megerősíthet bennünket a hitünkben, miszerint jó úton haladunk. Edzői pályafutásom során mindeddig egyszer sem tudtam megverni a Juvét, azonban mostanra megérdemeltem ezt a sikert, s örömmel veszem, hogy személyes tekintetben is fejlődtem."

A fekete-kékek sokak szerint jóval több találatot is szerezhettek volna az olasz rekordbajnok ellen, erről is kérdezték a szakembert.

"A támadóink ma nem szereztek gólt, azonban véleményem szerint ez elsősorban a balszerencsének köszönhető, mivel Lautarónak és Lukakunak is megvoltak a lehetőségei. A csapatunk rengeteg gólhelyzetet teremt, ám nincs meg bennünk a gyilkos ösztön, ekképp általában szükségünk van három-négy ziccerre, mire betalálunk."

Az elmúlt napok híresztelései szerint a klubot tulajdonló kínai Suning tárgyalásokat folytat az Inter eladásáról annak pénzügyi instabilitásából kifolyólag, mely többek között a játékosbérek kifizetését sem teszi lehetővé.

"Nem mondhatjuk, hogy mindez nem érdekel bennünket, mivel az hatalmas hazugság lenne. Ugyanakkor ebben a kérdésben igen egyértelmű voltam a labdarúgókkal, valamint a klub teljes személyzetével is.

Mindent meg kell tennünk, hogy büszkévé tegyük a szurkolóinkat, a továbbiakat pedig majd meglátjuk. Már augusztustól fogva tisztában vagyok vele, hogy problémák merültek föl a klubnál. Remélem, hogy a helyzet a lehető legkedvezőbb módon fog megoldódni, mivel ez lenne a legjobb számunkra, s az Inter számára is.

Mindenki látja az eddigi, közel másfél éves munkánk eredményeit, még azok is, akik nem akarják bevallani maguknak ezt. Mint mondtam, a mai találkozó egy fontos lépés volt, mivel meg kellett tanulnunk vért inni, s megkóstolni az elejtendő vad húsát, mivel csak így ölhetjük meg azt. 

A mai összecsapás alapvetően különbözik a két együttes tavalyi mérkőzésétől, mikor a Juve gyakorlatilag megfojtott bennünket. Ez egy igen erős kezdet volt, mellyel megerősítést nyerhettünk. Ha bárki azt gondolja, hogy mi vagyunk a Scudetto favoritjai, képzeljék csak el, milyen állapotban lennénk, ha augusztusban szabadon tevékenykedhettünk volna a transzferpiacon. Ebben az esetben mindenki egyértelmű esélyesként emlegetne bennünket, mivel azok is volnánk" – összegzett Conte.