Pirlo: "Nem csak három pont a tét"

img_20210116_144017.pngA Juventus előtt holnap este a szezon eddigi talán legnagyobb megmérettetésére áll, hiszen Andrea Pirlo fiai ezúttal ismételten a San Siro impozáns stadionjába látogatnak, hogy ott mérjék össze erejüket az utóbbi évek talán legerősebb Interével, Olaszország talán legnagyobb figyelemmel kísért összecsapásának, a Derby d'Italiának keretein belül.

A mérkőzést megelőzően természetesen az Öreg Hölgy vezetőedzője is megtette nyilatkozatát az ilyenkor szokásosan megrendezett sajtókonferencián, melyben többek között szót ejtett a találkozó jelentőségéről, a játékosok állapotáról, valamint Antonio Contével való viszonyáról is.

"Arra számítok, hogy az Inter együttese a mérkőzés kezdeti szakaszában agresszívan fog fellépni, azonban kijelenthetem, hogy a lehető legnagyobb mértékben felkészültünk erre, és nem félünk attól, hogy a San Siróban kell pályára lépnünk" – jelentette ki mondanivalója kezdeteként a Maestro. 

"A saját játékunkat akarjuk játszani, hiszen mi vagyunk a Juventus. A meccsen a taktika lesz az elsődleges, azonban igen fontos, hogy mentálisan szabadnak érezzük magunkat a pályán."

A Bianconeri a Genoa elleni, hétközi kupameccsen nem kevesebb, mint hat kulcsjátékosát kényszerült nélkülözni sérülések, vagy koronavírus-fertőzés miatt, azonban Federico Chiesa és Weston McKennie tegnap már ismételten a csapattal edzhettek.

"Továbbra is várjuk a futballistáink állapotát felmérő tesztek eredményeit. Egyes játékosok tegnap már velünk készülődhettek, holnap pedig felmérjük, hogy ki játszhat majd a kezdetektől fogva.

Giorgio Chiellini igen jól érzi magát, nem tapasztalt semmi problémát a szerdai összecsapást követően. Imádja ezt a nagyszerű sportágat, s nagyon szeret futballozni, mi pedig örülünk, hogy velünk lehet, mivel rendkívül sok értéket ad hozzá a csapatunkhoz.

Aaron Ramsey szintén jó állapotban van, egész héten a rendelkezésünkre állt, s nincs semmilyen egészségügyi problémája. Álvaro Morata kapcsán is hasonló információkat tudok közölni. Szerettük volna elkerülni, hogy 120 percet kelljen játszania, azonban a futball rendkívül bonyolult, így sosem tudhatjuk, hogy mi következik az adott pillanat után.

Weston McKennie  újra csatlakozhatott az együtteshez, azonban nem 100%-os, mivel egy ideje egy kellemetlen fájdalom kíséri, mely vissza-visszatérően gátolja a teljesítményét. Mindazonáltal jó, hogy velünk lehet, s meglátjuk, hogy holnap kezdő lesz-e, vagy csak csereként számítunk a szolgálataira.

Matthijs de Ligt természetesen roppantul fontos számunkra, ám rajta kívül más játékosaink is vannak, akik egytől-egyig a bajnokok mentalitásával rendelkeznek, így ha hiányzik valaki, nagyszerű labdarúgók segíthetnek ki bennünket. Erősnek érezzük magunkat Leóval és Giorgióval a védelmünkben."

Az egykori középpályás számára az eddigi talán legnagyobb kihívás lesz a holnapi összecsapás, ennek ellenére kihangsúlyozta, hogy csapata egyértelműen a győzelemért fog játszani, s nem ijed meg a próbatételektől.

"Soha nem léphetsz pályára abban a szellemiségben, hogy a döntetlent tartod a célkitűzésednek, ennek fényében holnap is megpróbálunk sikert aratni Milánóban. Fontos mérkőzés áll előttünk, azonban hiba lenne kijelenteni, hogy döntő meccs lesz a bajnokság szempontjából.

Nyíltan kell futballoznunk, úgy, hogy ezalatt pontosan felmérjük az Inter erősségeit, hogy hatástalaníthassuk azokat, még akkor is, ha ez igen nehéz feladat lesz, mivel egy nagyszerű csapatról beszélünk.

Rengeteg taktikai alternatíva közül választhatunk, például játszathatjuk Ramsey-t, McKennie-t, de más labdarúgókat is. Mindegyik lehetőséget tanulmányozzuk, s majd holnap eldöntjük, hogy melyik kerül bevetésre. Egy edző természetesen sok hibát elkövethet, azonban attól is nagyon sok függ, hogy milyen napi munkát végez a csapatával, mely sok esetben jóval meghatározóbb is lehet."

Mikor Pirlo 2011-ben csatlakozott a Juventushoz, holnapi ellenfele, Antonio Conte lett a trénere, akivel összesen négy Scudettót nyertek Torinóban, miközben közeli viszonyba is kerültek egymással.

"Sokat tanultam Contétől, s ő ösztönzött arra is, hogy edző váljon belőlem. Mindezért nagy köszönettel tartozom neki, s nagyszerű embernek tartom, aki fantasztikus sikereket ért el karrierje során, ám most két különböző csapat padján foglalunk helyet.

Mi ketten alapvetően különböző személyiségű emberek vagyunk, s részben talán ennek is köszönhető, hogy jól kijövünk egymással, a jelenlegi szezon előtt is sokat beszélgettünk. Most is ugyanúgy tisztelem és szeretem, mint korábban, hiszen rengeteget adott nekem, többek között a Juventus történelmének részévé tett."

A szakember a Nerazzurriról beszélve leszögezte, hogy ismeri a holnapi ellenfél mesterének stílusát, valamint pontosan tisztában van a megmérettetés jelentőségével, így mindent megtesz majd annak érdekében, hogy az Öreg Hölgy diadalt arathasson.

"Ez a Derby d'Italia, a tét pedig nem egyszerűen három pont megszerzése vagy elbukása. A csapatban maximális koncentrációnak kell uralkodnia, hiszen lehetőségünk lesz szembenézni egy nagyszerű alakulattal, ennek pedig fel kell tüzelnie bennünket.

Nyilvánvalóan nehéz minden meccsen ugyanolyan szellemben futballozni, ha ezt háromnaponta meg kell tenned. Minden egyes apró részletre oda kell figyelni, hogy ezek előnyeit a megfelelő pillanatban ki tudjuk használni. A lehető legnagyobb mértékű összpontosításra van szükség, el kell kerülnünk a hibákat, s így azt is, hogy gólt szerezzenek ellenünk.

Conte mindig megpróbálja levenni a nyomást a csapatairól, s áthelyezni azt az ellenfelek vállára. Azonban még egyszer tudatosítanunk kell magunkban, hogy mi vagyunk a Juventus, akik kilenc éve folyamatosan diadalmaskodnak Olaszországban. Az együtteseink nem különböznek egymástól jelentősen, hiszen mindkettőt azért hozták létre, hogy a szezon végén magasba emelhessék a Scudettót.

A nagy csapatok ellen mindig rendelkezünk a szükséges koncentrációval, így nem tudunk hibázni. A srácokon egyértelműen látható volt, hogy holnap egy nagyszerű meccset akarnak játszani. Ez az oka a magabiztosságomnak is" – zárta szavait az olasz mester.