Juve-Genoa – Az edzők értékelése

img_20210113_235315.pngMeglehetősen izgalmas és fordulatos estét hozott az Öreg Hölgy szerelmeseinek a Coppa Italia nyolcaddöntőjének szerdai összecsapása, mivel a Juventus magabiztos első félidővel, 2-0-ás vezetésről engedte vissza játékba a Genoa alakulatát, hogy aztán csak a mérkőzés 105. percében szerezze meg a továbbjutást érő találatot, mellyel 3-2-es arányban diadalmaskodott a vendégek fölött.

A találkozót követően természetesen a Zebrák vezetőedzője, Andrea Pirlo is értékelte a látottakat az olasz sportsajtónak, s nyilatkozatában kifejtette, hogy csapata saját dolgát nehezítette meg a mérkőzésen, s elmondása szerint a Bianconeri jobban is kihasználhatta volna a benne rejlő lehetőségeket, míg a Genoa mestere, Davide Ballardini mindent összevetve elégedetten adott interjút.

"Megnehezítettük a saját dolgunkat. Ez igen nagy kár, mivel ma este sokkal jobban is kihasználhattuk volna a lehetőségeinket, illetve nagyobb hangsúlyt fektethettünk volna az erősségeinkre" – kezdte mondanivalóját Pirlo a RAI Sport kamerái előtt állva.

"Rendkívül sok tapasztalatlan, fiatal srác lépett pályára a találkozón, ebből kifolyólag pedig megeshet, hogy ezen játékosok kisebb-nagyobb hibákat vétenek az összecsapáson. Ez a körülmény elsősorban azért sajnálatos, mert eleinte kontrolláltuk a mérkőzést, azonban később kicsúszott a kezünkből az irányítás.

A Coppa Italia megnyerése egyértelmű célpontot jelent számunkra, emiatt pedig igen fontos volt, hogy győzelmet arassunk, s így kvalifikáljuk magunkat a sorozat következő fordulójába."

Dejan Kuluševski nagyszerűen futballozott az első félidőben, hiszen gólt szerzett, majd gólpasszt adott Álvaro Moratának, ám a svéd labdarúgó teljesítménye sokat romlott a szünet után.

"Dejan továbbra is egy igen fiatal játékos, hiszen mindeddig csak egy teljes szezonja volt a Serie A-ban, a Juventushoz való szerződés pedig egy hatalmas ugrást jelentett a pályafutásában. A jelenlegi idényben néhányszor már képes volt kimagasló produkciót nyújtani, azonban mélypontokon is keresztülment.

Éppen ezért arra kell törekednie, hogy kilencven percen át következetes tudjon maradni, valamint mindenképpen határozottabbá kell válnia a kapu előtt is. Meg kell értenie, hogy a Juventusnál minden egyes általa megszerzett, továbbított, vagy ellőtt labda különleges jelentőséggel bír."

A fiatal, rutintalan játékosok közül az egyik legérdekesebbnek tartott reménység a román védő, Radu Drăgușin, aki először volt kezdő a Bianconeri felnőttkereténél eltöltött ideje alatt.

"Drăgușin már debütálhatott a Bajnokok Ligájában, illetve már a bajnokságban is játszhatott húsz percet, éppen a Genoa elleni összecsapáson. Radu egy rendkívül értékes játékos, és az utóbbi időben egyértelműen megmutatta, hogy milyen minőséget képvisel."

A Juventusra vasárnap a szezon eddigi legnagyobb megmérettetése vár, hiszen a Maestro gárdájának az Inter együttesével kell szembenéznie, a milánói kék-feketék pedig a Coppa Italia mai fordulójában szintén csak hosszabbításban, Romelu Lukaku 118. percben lőtt góljával tudták legyőzni a Fiorentinát.

"A kupa eddigi mérkőzései közül majdnem mindegyiken sor került a hosszabbításra, ami rávilágít, hogy mennyire kemény, valamint megerőltető is ez a sorozat. A következő ellenfelünkkel egy hajóban evezünk, a mérkőzésig pedig még rendelkezésünkre áll néhány nap, melyet a felkészüléssel, illetve a pihenéssel tölthetünk."

Az egykori középpályást arról is kérdezték, hogy vajon az Öreg Hölgy hajlamos-e kevésbé komolyan venni a kisebb téttel bíró, s kisebb játékerőt képviselő ellenfelekkel szemben lejátszandó találkozókat.

"Nem hinném, hogy ma este különösképpen meg kellett volna szenvednünk, mivel összességében véve a meccs nagy részében a mi kezünkben volt az irányítás. Nagyon sok fiatal labdarúgó volt a kezdőcsapatunkban, akiknek ez a találkozó volt az egyik első tapasztalatuk ezen a szinten, így természetes, hogy hibák jelentkeztek a mérkőzésen.

Időnként hiányzott belőlünk a kellő koncentráció, ez pedig különösképp jellemző volt, mikor biztos vezetés tudatában futballozhattunk. Ezen a téren mindenképpen fejlődnünk kell a későbbiekben" – zárta szavait a tréner.

ballardini.jpgA Genoa nemrég kinevezett szakembere, Davide Ballardini elmondása szerint egyáltalán nem csalódott a látottak miatt, s rendkívül büszke alakulatára, amiért ki tudott egyenlíteni az olasz rekordbajnok elleni megmérettetésen, ezzel hosszabbításra mentve a találkozót.

"A mérkőzés első húsz percében túlságosan félénkek voltunk, azonban ezt követően feljavult a játékunk, s nagyobb nyomást tudtunk gyakorolni az ellenfélre. Erre nagy mértékben tudunk majd támaszkodni a későbbiekben is, ami még akkor is helytálló kijelentés, ha a végeredmény nem kedvező a csapat számára" – mondta ki a RAI Sportnak.

"Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon tapasztalt és profi srácokkal rendelkezünk, akik minden egyes nap arra törekszenek, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek. A ma esti összecsapás megerősítette, hogy igazi minőséggel, továbbá megfelelő mentalitással bírnak, így meggyőződésem, hogy a mostani teljesítményre szilárd alapokat építhetünk majd."

A Genoa az eddigiekben igen aktív az átigazolási piacon, s első jelentős igazolását is végrehajtotta, mivel a napokban kölcsön révén megszerezte Kevin Strootman játékjogát az Olympique Marseilles együttesétől.

"Kevin igen motivált, s remek formában érkezik hozzánk. Tudjuk, hogy a Serie A kihívásai igen bonyolult és nehéz feladatok elé állíthatnak bennünket, ekképp minden segítségre és tapasztalatra szükségünk van."

A Grifoni igen jó formában van, mióta Ballardini átvette a csapat irányítását Rolando Marantól, ennek okairól is kérdezték a mestert.

"Edzőként a személyiségedet, valamint az ötleteidet is be kell építened az edzéseken kifejtett mindennapi munkába. Ez minden, amit reálisan nézve egy tréner megtehet. Mikor bemutatkoztam, egyből előálltam az elképzeléseimmel, melyek rendkívül világosak voltak. Hiszem, hogy az ötleteim segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a futballistáimból" – szögezte le az edző.