Juve-Sassuolo – Az edzők értékelése

img_20210110_230220.pngA Juventus rendkívül fontos, 3-1-es győzelmet aratott a Sassuolo csapata ellen a Serie A 17. fordulójában, így egy meccsel kevesebbet játszva 33 ponttal a tabella negyedik helyét foglalja el, s folytatja felzárkózását az egymással csak döntetlent játszó AS Romához, valamint az Interhez.

Az összecsapást követően természetesen a két együttes mesterei is az olasz sportsajtó kamerái elé álltak, hogy értékeljék a látottakat. Az Öreg Hölgyet irányító Andrea Pirlo a találkozó során sérülést szenvedő játékosairól adott tájékoztatást, valamit kiemelte csapatának rendkívüli éhségét, míg a Neroverdi vezetőedzője, Roberto De Zerbi szerint alakulatának még emberhátrányban is megvolt az esélye a Zebrák legyőzésére.

"Paulo Dybala kisebb rúgást kapott az oldalsó térdszalagján. A következő napokban ki fogjuk értékelni az állapotát, s reméljük, hogy nem érte komolyabb baj" – szögezte le a Maestro a Sky Sport Italia kamerái előtt.

"Weston McKennie már a tegnapi edzésen is észlelt némi izomproblémát, a sarkának hátulról történő eltalálását követően pedig ismételten érezte ezt, így kénytelen volt abbahagyni a játékot."

A Juventus a tegnap esti sikerrel immár sorozatban harmadik bajnoki győzelmét aratta, az egykori középpályás szerint ez folytonosságot ad együttesének.

"Rendkívül fontos volt számunkra, hogy egyfajta következetességet mutassunk az általunk elért eredményekben, máskülönben a Milan szerdai legyőzése semmit sem jelentett volna.

Ma este néhol kissé lomhán futballoztunk, ám az idő előrehaladtával szervezettebbek és határozottabbak lettünk, így megmutatkozott az az éhség, mely elengedhetetlen volt a mérkőzés megnyeréséhez."

A második félidőben végig tíz labdarúgóval játszó Sassuolo Grégoire Defrel révén egyenlítést szerzett, ennek okairól is kérdezték a szakembert.

"A középpályásaink túlságosan passzívan viselkedtek, a két középhátvédünk pedig nem helyezkedett megfelelően, így nem tudták fogni a támadókat sem. Túl sok helyet hagytunk az ellenfélnek, s annak ellenére, hogy Grégoire Defrel klasszis módon értékesítette a helyzetet, mind a középpályán, mind pedig a védelemben hibát követtünk el.

Holnap mindenképpen meg fogjuk nézni a kapott találatot, mivel Merih Demiral szinte azonnal jelezte, hogy szükség van erre, hiszen elmondása szerint szeretne tanulni a saját, illetve mások hibáiból."

Az olasz rekordbajnokra egy hét múlva ismét nagy feladat vár, mivel a csapatnak ezúttal a Derby d'Italián kell helytállnia a bajnokságban második Inter gárdájával szemben.

"Az ezekhez hasonló összecsapások mindenki számára lenyűgözőek, s így óhatatlanul emelik a koncentráció, valamint a feszültség szintjét is. A futballistáink igazi bajnokok, ekképp megszokták az ilyen megmérettetéseket, a hét közepén előttünk álló Coppa Italia-mérkőzés után pedig csak erre a találkozóra fogunk összepontosítani.

Mi vagyunk a Juventus, ebből fakadóan pedig arra kell törekednünk, hogy minden egyes előttünk álló mérkőzést megnyerjünk. Minden meccset úgy kell kezelnünk, mintha döntő fontosságú lenne, a szezon végeztével pedig majd meglátjuk, hogy meddig jutottunk ezen mentalitás segítségével."

Pirlót arról is kérdezték, hogy milyen tekintetben fejlődött csapata az utóbbi hetekben, hiszen szemmel láthatóan elkezdett felzárkózni a bajnokság élmezőnyéhez, mindemellett pedig futballja is összeszedettebb lett.

"Úgy vélem, hogy mindenekelőtt az önbecsülésünk növekedett, azonban a játékunk is javult, mivel a szükséges mozdulatokat immár sokkal ösztönösebben hajtjuk végre, mint korábban.

Úgy érzem, hogy a torinói derbin aratott győzelem egyfajta fordulópontot jelentett, mivel ott egyértelműen bebizonyítottuk, hogy ha egy mérkőzésen nem is játszunk végig a megfelelő koncentrációval és elszántsággal, a küzdőszellem akkor sem veszik ki belőlünk.

A Juventus DNS-ében mindig benne kell lennie a maximális eltökéltségnek, valamint a diadalvágynak, egészen a meccsek utolsó pillanatáig. A minőségünk javulhat, futballozhatunk jól, esetleg rosszul, azonban az elszántság sosem hiányozhat" – zárta szavait a Maestro.

de-zerbi-1.jpgRoberto De Zerbi pályatársánál jóval csalódottabban állt az újságírók elé a lefújás után, kiemelve, hogy az emilia-romagnai alakulat végigküzdötte az összecsapást, s csak az utolsó percekben szenvedett egyértelműen vereséget.

"Ebben a szezonban sokat változunk az előző idényekhez képest, mivel a területvédekezést most már emberfogással, valamint a tizenhatoson belül végezzük" – kezdte mondanivalóját a Sky Sport Italia kérdésére.

"Úgy gondolom, hogy Vlad Chiricheș pusztán fáradt volt, mikor az utolsó pillanatokban nem tudta megfelelően leolvasni a szituációt. Korábban Maurizio Sarri kezei alatt nevelkedett a Napoli együttesénél, ekképp általában kiválóan tudja időzíteni ezeket a megmozdulásokat.

Nyerni szerettem volna, s mindenféle nagyképűség nélkül jelenthetem ki, hogy erre meg is voltak a lehetőségeink. Azonban a Torinóban való vereség ugyanilyen eshetőség minden egyes alkalommal, így a két véglet között nincs nagy különbség véleményem szerint."

A Neroverdi kiemelkedő idénye ellenére mindeddig szinte az összes jelentősebb alakulat ellen megingott a bajnokságban, mindazonáltal minden egyes alkalommal harcban állt a győzelemért.

"Ez egy igen kiegyensúlyozott szezon, a tabella egészét tekintve is. A listavezető megverheti az utolsó helyen álló csapatot, ugyanakkor szinte ugyanekkora valószínűséggel ki is kaphat tőle.

Az eddig látottak alapján az AC Milan együttese a legmeggyőzőbb alakulat, részben a mentalitásuk és az önbizalmuk miatt. Egyértelmű identitással bírnak, erre pedig minduntalan támaszkodnak is. A Juventus is a kedvenceim közé tartozik, hiszen nem könnyű ilyen rövid idő alatt új karaktert adni a csapatnak, új edzővel, illetve új játékosokkal, úgy, hogy emellett még az előszezon meccsei is elmaradtak."

De Zerbi interjújának további részében finoman utalt arra, hogy ez lehet utolsó idénye jelenlegi csapatánál, azonban megjegyezte, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy elhagyja a Sassuolót.

"Sok minőségi futballista található a keretünkben, s ha nem érjük el a célunkat, ami az európai kupasorozatokban való szereplés, természetessé válik, hogy ezek a játékosok szeretnék majd kipróbálni magukat egy magasabb szinten is. Itt elsősorban az olyan labdarúgókra gondolok, mint Berardi, Boga, vagy Locatelli, azonban őket nem lehet hibáztatni az ambícióikért.

Éppen emiatt mondtam azt a klubnak, hogy ha a szezon végeztével nem érünk oda a nemzetközi színtéren való szereplést garantáló helyekre, fel kell készülnünk egy új korszakra, melynek megnyitásától azonban nem kell tartanunk.

A magam részéről nem sietek sehová, élvezem az időt, amit ennél az együttesnél tölthetek. Meglátom, hogy itt fogom-e folytatni a karrieremet, vagy máshol, mivel nekem is vannak ambícióim. Ennek ellenére nem igyekszem, semmilyen tekintetben" – összegzett a szakember.