Juve-Udinese – Az edzők értékelése

img_20210103_230446.pngA Juventus első 2021-es összecsapásán kissé döcögős, ám az eredmény tekintetében magabiztos, 4-1-es győzelmet aratott az Udinese alakulata ellen, melyet követően a csapatok trénerei megtették szokásos nyilatkozataikat az olasz médiának. Az olasz rekordbajnokot irányító Andrea Pirlo szerint csapata korántsem a legjobb arcát mutatta, míg a friuliak mestere, Luca Gotti arról beszélt, hogy együttese számukra szokatlan hibákat követett el az olasz rekordbajnok ellen.

"A Juventus ma nem a legjobb arcát mutatta, mivel a Fiorentina elleni csúnya vereség következtében kissé idegesen, továbbá félénken kezdtük a találkozót, mely kiváltképp az ellenfél kontráinál mutatkozott meg. A folytatásban azonban nagyobb önbizalomra tettünk szert" – jelentette ki az egykori középpályás a DAZN kérdésére.

"Nem voltam elégedett a meccs megközelítésének módjával, hiszen még mindig érezni lehetett rajtunk a félelmet, melyet a Fior elleni kudarc miatt éreztünk. A mozdulataink sem voltak mindig megfelelőek, ez elsősorban a széleken volt jellemző.

Tisztában voltunk vele, hogy az Udinese megpróbál majd szilárdan védekezni, megtartani az egyensúlyt, illetve kivárni a hibáinkat, azonban az általunk alkalmazott megelőző emberfogás biztosította, hogy ne tudják kihasználni a lehetőségeiket."

Az idén erősen ingadozó formát mutató Paulo Dybala ismét gólt szerzett, ezúttal a találkozó utolsó percében, a lefújást követően pedig örömmel ölelte meg a Maestrót.

"Szükségünk van Dybalára, ahogy neki is szüksége van ránk. Az eheti edzéseken nagyon jó munkát végzett, a mérkőzésen látottak alapján pedig elmondhatjuk, hogy jobb fizikai állapotban van, mint ezelőtt. Az összecsapás végéig a pályán tartottuk, mert reménykedtünk benne, hogy betalál."

Federico Chiesa nem először nyújtott nagyszerű teljesítményt a szezonban, ezúttal pedig hasznos mezőnymunkája mellé gól is párosult a második félidő elején.

"Amikor a védekező fázisban vagyunk, közelebb kell maradnia a pálya közepéhez. Paulóval maga mellett szélesebb teret támadhat, és helyet teremthet a többi középpályás számára is, hogy felléphessenek az akciókhoz."

Aaron Ramsey az első játékrészben gólpasszt osztott ki, majd a szünetet követően a kapuba is talált, azonban gólját kezezés miatt érvénytelenítette a VAR, míg Álvaro Morata sérülés miatt nem léphetett pályára a találkozón.

"Mikor jó formában van, Aaron rendkívül fontos játékos számunkra. Nagy intelligenciával rendelkezik, s pontosan tudja, hogy miként vegye föl az egyes pozíciókat a pályán. Sajnálatos módon rengeteg sérüléssel küszködött az utóbbi években, így sok pihenésre van szüksége az egyes mérkőzések között.

Meglátjuk, hogy mi a helyzet Álvaro Moratával, s kiértékeljük, hogy tudja-e vállalni a játékot szerdán, azonban jelen pillanatban erősen kétlem ezt."

A trénert arról is kérdezték, hogy a Violák ellen elszenvedett 3-0-ás vereséget követően hogyan érezte magát együttese, ő pedig őszintén nyilatkozott a meccset követő történésekről.

"A találkozó után tartottunk egy csapatmegbeszélést, melyen megtárgyaltuk a kritikus pillanatokat, valamint megerősítettük a hitünket abban, amit naponta csinálunk az edzéseken, s amihez nagy fokú elszántságnak, s intenzitásnak kell párosulnia."

Január 4-e éjféltől hivatalosan is megkezdődött a téli átigazolási időszak, így magától értetődően a Zebrák céljairól is faggatták a szakembert.

"Holnap nyit az átigazolási ablak, a klubbal pedig már megbeszéltük, hogy mik a célkitűzéseink, s van-e lehetőségünk játékosokat szerződtetni. Reméljük, hogy a következő néhány napban történni fog valami."

Pirlót arról is kérdezték, hogy leigazolná-e a Chelsea centerét, a francia Olivier Giroud-t, mire a mester egyértelmű válasszal felelt: "Hasznos lenne!"

A Juventus a következő mérkőzésen a Milan otthonába látogat majd, a találkozó pedig akár a Scudetto sorsát is befolyásolhatja a szakértők, valamint a sajtó szerint.

"Az elmúlt szezonban meglátogattam Stefano Pioli néhány edzését, mivel csodálom őt, mint szakembert, és kíváncsi voltam, hogy miként végzi a dolgát. Az akkori munkájának hasznát éppen most kamatoztatja, ez egyértelmű számomra" – zárta szavait a Maestro.

gotti.jpgAz Udinese vezényléséért felelős Luca Gotti pályatársánál sokkal csalódottabban nyilatkozott a lefújást követően, mivel véleménye szerint alakulata nem volt képes végrehajtani a kitűzött elképzeléseket, s nem tudta saját játékát játszani.

"Általánosságban véve nem játszottunk jól, mivel rendkívül szervezetlenek voltunk, és az előzetesen elképzelt ötleteinket nem tudtuk a kellő módon átültetni a gyakorlatba" – szögezte le a DAZN újságírójának.

Az Udinese előtt számos lehetőség állt a találkozón, mivel kétszer is eltalálták a kapufát, valamint a mérkőzés utolsó perceinek egyikében Marvin Zeegelaar révén be is vették a torinóiak kapuját.

"Ha az eredmény változik, a meccshez való hozzáállás is módosul. Alapvetően más lejönni a félidőben egy 1-0-ás, valamint egy 1-1-es állás tudatában. Lényegében a négy kapott gólunkból hármat ajándékba adtunk a Juventusnak, hiszen ezek mind hasonló helyzetek voltak, mivel mindegyik úgy alakult ki, hogy a labdát az üres területre, a védvonal mögé passzolták. Ezeket a hibákat szinte egyáltalán nem szoktuk elkövetni, nemhogy egymás után többször."

Gotti alakulatának sorozatban ez volt a második kudarca, hiszen a karácsonyi szünet előtt 2-0-ra kaptak ki a Benevento gárdájától, ennek kapcsán is kérdezték a szakembert.

"Az utóbbi találkozóinkon nagyon jól védekeztünk, azonban az ellenfelek első kaput eltaláló lövéséből mindjárt gólt is kaptunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a védelmünk elvesztette volna a szilárdságát.

A különbséget ma este az jelentette, hogy nagyon egyszerű helyzetekben adtuk el a játékszert, melyet általában nem szoktunk elkövetni, azonban nem is maradhatnak megtorlás nélkül.

Rodrigo De Paul folyamatosan arra törekszik, hogy hátulról kezdjen el építkezni, s ez véleményem szerint mindenképpen követendő út. Nyilvánvaló, hogy bárki, aki ekkora felelősséggel rendelkezik a csapaton belül, azt kockáztatja, hogy elveszíti a labdát, mivel hatalmas nyomás nehezedik rá. Ma a helyzetek többségét igen rosszul olvastuk le, s nem volt megfelelő a kommunikáció sem, melyek igazán zavartak az összecsapás során.

Sok, főleg technikai jellegű hibát vétettünk, ennek ellenére a mérkőzés előtt, vagy azalatt egyik játékosomon sem vettem észre, hogy nem a megfelelő hozzáállással szerepelne."

A csapat kulcsembere, Ignazio Pussetto a szünet után nem tudta folytatni a játékot egy rossz kimenetelű esést követően, s úgy tűnik, mintha bokáján, illetve térdén duzzanat keletkezett volna.

"Aggódunk Pussetto helyzete miatt, mely súlyosabb lehet, mint ahogy elsőre tűnt. Sajnálatos módon nincs jó állapotban" – összegzett az olasz tréner.