80 millió eurót vesztett a Juventus

juventus-v-lokomotiv-moskva-group-d-uefa-champions-league.jpgHiába köszöntött be 2021, az óév legfontosabb öröksége, a koronavírus továbbra is a világban maradt, s jelen pillanatban is meghatározza életünk minden egyes történését. Nincs ez máshogy az olasz labdarúgásban sem, ahol továbbra sem engednek be szurkolókat a stadionokba, a játékosokra, valamint a csapatok stábtagjaira pedig minden napos tesztek várnak a bajnokság holnapi folytatását követően is.

A Serie A létesítményeibe ugyan szeptemberben már beengedték a szurkolók egy részét, s az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke, Gabriele Gravina nemrég arról beszélt, hogy januártól ismét elképzelhető, hogy az együttesek 1000 főt nem meghaladó közönség előtt lépjenek pályára, a nézőktől érkező jegybevételek kiesése szinte az összes itáliai alakulat klubjának kasszájára jelentős hatással volt, ami nem egy esetben nagy mértékben visszavetette a csapatok bevételeit.

Gravina állításainak ellenére a friss hírek szerint az Olasz Egészségügyi Minisztérium vezetője, Roberto Speranza elutasította a stadionok megnyitására vonatkozó javaslatot, mivel testülete szerint a pandémia továbbra is jelentősen befolyásolja Olaszország életét, s nem szabad engedni, hogy az esetszámok ehhez hasonló döntések következtében esetlegesen megemelkedhessenek, ezt pedig nyilatkozatában megerősítette az olasz sportminiszter, Vincenzo Spadafora is.

Ez természetesen óriási hatással van a klubok, ekképp a Juventus helyzetére is, mivel azon túl, hogy a futballistáknak zárt kapuk mögött, a közönség biztatásának hiányában kell szerepelniük, meghatározó anyagi károk is felléptek. Becslések szerint az Öreg Hölgy az Allianz Stadium bezárásának következtében mintegy 15%-os veszteséget szenvedett el március óta, mellyel 80 millió eurót kitevő bevételtől esett el a klub.

A torinói illetőségű La Stampa információi szerint ezzel a Bianconeri veszteségek tekintetében az első helyen áll az olasz klubcsapatok közül, míg a második 60 millió euróval az Inter, a harmadik pedig a szintén a San Siróban szereplő AC Milan, 40 milliós bevételkieséssel.

A lap hozzáteszi, hogy a létesítmények szurkolók előtti megnyitásának időpontja mindeddig teljesen ismeretlen, mivel a hatóságok, valamint a népesség is a hamarosan megérkező vakcina hatékonyságától teszi függővé a döntést, erre pedig a legjobb esetben is hónapokat kell várnia a futballvilágnak.

Értesülések szerint az egyes testületek, ennek révén a Juventus vezetősége, valamint gazdasági ügyekért felelős ügyintézői a jelenlegi, 2020/21-es bajnoki szezon májusra terezett befejezésével számolnak el a veszteségekkel, ami előreláthatólag jelentős gondokat okozhat a kluboknak, nem is beszélve az ezzel járó megszorításokról, melyek akár a nyári transzferpiacon is beszűkíthetik a csapatok mozgásterét.