Beharangozó – a Spezia elleni meccs

spezia.pngAz elmúlt hét nap nem hozott gyógyírt a bajnokságban szerzett sebekre, sőt ez az időszak, ha lehet, csak tovább forgatta a kést a szurkolók lelkében. Először a Hellas Verona elleni döntetlent kellett feldolgozni, aztán a hétközi Bajnokok Ligája-mérkőzésen a Barcelona ellen megszületett a Pirlo-éra első veresége is. Ezzel az utolsó öt meccsén már negyedszer maradt nyeretlen a torinói csapat. Ha a Crotone és a Hellas ellen nem láttuk volna játszani a gárdát, most könnyebb szívvel mondhatnánk, hogy egy kötelező győzelemnek kellene következnie, hiszen idegenben, a Spezia ellen lép pályára a Bianconeri. Az eddigiekkel ellentétben most nem este, hanem délután 15 órai kezdettel indul a mérkőzés, és mivel a Spezia stadionját  éppen felújítják, ezért Cesenában, a Stadio Dino Manuzzi gyepén fog lejátszásra kerülni. A TV-ben a Digi Sport 1-en lesz látható. Fontos tudni, hogy az Öreg Hölgy a mai napon ünnepli a 123. születésnapját,  remélhetőleg ezt a játékosok is igyekeznek majd méltó módon megünnepelni.

A szabályok betartására Rosario Abisso játékvezető fog felügyelni, a 34 éves dirigens palermói születésű, 2015 óta vezet a Serie A-ban. Eddig kereken 60 mérkőzésen vállalt főszerepet, ezeken 272 sárga és 11 piros lapot emelt a magasba, valamint 23 alkalommal mutatott a 11-es pontra. Ez átlagosan 4,53 sárga lap, 0,18 piros, és 0,38 büntető az első osztályban, ezen a szinten idén ez a harmadik összecsapás amin dirigál.  A liguriai együttes Abisso játékvezetése mellett 7 találkozót tudhat maga mögött, ezeken csupán egyszer győztek, egy Lecce elleni összecsapáson 3:0 arányban, míg a döntetlenek és vereségek száma 3-3. Ezt a párosítást még sosem vezette, az olasz rekordbajnok számára is csupán kétszer tette ezt meg, eddig ezeken a mérkőzéseken a Zebrák még pontot sem veszítettek.

A két csapat mindössze hat alkalommal találkozott egymással, ebből négyszer még az 1920-as években, míg legutóbb a száműzetés idején, a másodosztályban csaptak össze. Egészen elképesztő módon a Juventus még nyeretlen ezeken a mérkőzéseken, 4 döntetlen mellett, kétszer kapitulált aktuális ellenfelével szemben, a gólkülönbség 6-8. a La Speziában lejátszott összecsapások mérlege 2 döntetlen, egy vereség, illetve 2-3-as gólarány. Az eddigi utolsó vendégségben játszott meccsen 1:1 született, a vendégek gólját Pavel Nedvěd szerezte.  

A hazaiak kerete jelen pillanatban tizennégyszer ér kevesebbet mint a vendégeké, ez a legértékesebb játékosok mutatója között pedig még nagyobb kontrasztot jelent, hiszen Paulo Dybala értéke 80 millió euró, Jeroen Zoeté ezzel szemben csupán öt millió. A Spezia egy hazai pályán elszenvedett 1:4-el kezdte a szezont a Sassuolo ellen, aztán megszerezték eddigi egyetlen győzelmüket Udinében, majd egy sima 3:0-ás vereség következett a Milan ellen a San Siroban, míg a legutóbbi két fordulóban egyaránt 2:2 lett a végeredmény, először hazai pályán a Fiorentina ellen 2:0-s hátrányból, míg legutóbb kis híján meglepték a Parmát, akik csak egy 92. perces büntetővel tudták otthon tartani az egyik pontot. Ezzel az 5 ponttal jelenleg a 14. pozíciót foglalják el a tabellán, két pontal előzik meg a kieső helyen tanyázó Udinesét. A statisztikák tehát érdekes mérkőzést vetítenek előre.

Az átigazolási piac mindkét oldalán aktívak voltak, bevételi oldalon 1,5 millió euró, míg a kiadásin 4 millió euró mozdult meg. Pénzt csupán két játékos megszerzéséért adtak, az albán Ardian Ismajli a Hajduk Splitből érkezett 2,5 millió euró ellenében, míg Jeroen Zoet 1,5 millió fejében a PSV-től. Tomasso Augello eladása a Sampdoria csapatának másfél milliós bevételt jelentett. Daniele Verde és Diego Farias kölcsönbe érkeztek, előbbi az AEK Athén együttesétől, míg utóbbi a Cagliari alakulatától. A Spezia keretében egy olyan játékost találunk, aki tud torinói múltat felmutatni, ő pedig nem más, mint Federico Mattiello, aki az Öreg Hölgy gyermeke, azaz saját nevelésű játékosa, aki a felnőttek között két bajnoki és egy kupa mérkőzésen kapott szerepet, ezeken összesen 34 percet töltött a pályán.

A vendégek meccskeretéből hiányzik a védelem három oszlopa, Alex Sandro, Matthijs de Ligt és Giorgio Chiellini, míg a túloldalon vírus miatt Martin Erlić, Giulio Maggiore és Riccardo Marchizza, sérülés következtében pedig Elio Capradossi, Andrey Galabinov, Federico Mattiello és Juan Ramos nem állhat csatasorba, míg kétséges Giuseppe Mastinu és Jeroen Zoet játéka is. Jó hír viszont, hogy az Öreg Hölgy portugál világsztárja, Cristiano Ronaldo visszatérhetett, s bár ugyan a Maestro elmondása szerint nem kezdőként fog lehetőséghez jutni, a második félidőtől a csapat reményei szerint már segítheti az együttest. 

Vincenzo Italiano, a kiscsapat edzője Karlsruhéban született, de olasz nemzetiségű, december 10-én tölti majd be 43. életévét. Játékosként a Chievo, a Hellas Verona és a Genoa csapatában játszott az első osztályban, míg edzői karrierjét a Vigontina csapatában kezdte, a Spezia az első topligás alakulata. A tavalyi szezon eleje óta irányítja őket, vezetésével jutottak fel az élvonalba, és eddig pozitív a mutatója a gárda élén. 50 meccsen 22 győzelem, 12 döntetlen és 16 vereség a mérleg, 72:56-os gólkülönbség mellett.  A torinói Zebrák ellen még sosem irányította aktuális csapatait, természetesen Andrea Pirlóval is első egymás elleni összecsapásuk lesz a mai, de évfolyamtársakként már jól ismerik egymást, ahogy azt a Spezia trénere is kiemelte tegnap délutáni nyilatkozatában. 

A Sky Sport Italia szerint a Juventus a következő összeállításban fog pályára lépni, 4-4-2-es szisztémában. Azonban az oldal rendszerének kavarodása tegnap súlyos mértékben megvariálta az elsőként közzétett kezdőcsapatot is. Ezt mára többé-kevésbé sikerült kijavítani, de a meccskeretben sem lévő Giorgio Chiellini helyett minden bizonnyal Federico Chiesa fog kezdeni a bal oldalon. 

spezia_juve_lineup.png