Játéksarok – FIFA 21

fifa21.jpgNem csak a futballt kedvelő embereknek, hanem az igazi szurkolóknak is van egy rétege, akiknek nem elég, hogy a TV-ben csodálhatják kedvenc együttesük, hanem a virtuális világban is valamilyen formában képviselik az adott csapatot. Különösen az ilyen időkben értékelődnek fel a videojátékok, mikor válogatott szünet van, ami a klubfutballt kedvelő embereket kevésbé tüzelik fel, a szabad időt pedig nem sok jobb dologgal lehet ilyenkor elütni, mint egy kis játékkal a gyerekekkel, barátokkal. Ez a sorozat azt a célt szolgálja, hogy minél több információval szolgáljon az újonnan megjelenő játékokkal kapcsolatban, de a fő irányvonal továbbra is a Juventus helyzete az adott videojátékban. 

Kezdésnek mivel mással is kezdhetnénk, mint a lassan már egy hete megjelent FIFA 21-el, ami továbbra is a legismertebb termék e téren, hiába akad komoly kihívója, ami sok esetben túl is szárnyalja az amerikai riválist. 

Tavaly a FIFA 20 megjelenése előtt nem sokkal robbant a bomba, miszerint a PES és a Juventus között egy olyan szerződés jött létre, ami előírja, hogy az olasz rekordbajnok neve, címere és mezei csak, és kizárólag a japánok által gyártott videojátékban szerepelhet, így a FIFA-ban, ha a Bianconeri játékosaival szeretnénk játszani, akkor a Piemonte Calcio nevezetű gárdát kell megkeresnünk.

A torinói játékosok összértéke rengeteget romlott, tavaly egy 85-ös csapatot vehetett át az, aki a Piemonte Calciót választotta, ezúttal viszont ez a szám mindössze 83. Ezzel éppen csak, hogy a Serie A legjobbja az Öreg Hölgy, ugyanis 82-vel követi az Inter.

A Juventus védelme a tavalyi 85-ös értékelés helyett ezúttal 83-as osztályzatot kapott, több játékos értéke is változott, Cuadrado (egy jó szezon után érthetetlen módon 83-ról 81-es lett), Bonucci (86 → 85), Chiellini (88 → 87), Buffon (83 → 82), Demiral (77 → 76), Alex Sandro fejlődött egyedül (84 → 85), míg de Ligt (85), Szczęsny (87), Danilo (79) és Pinsoglio (72) értékelése nem változott. Az új arcnak számító Frabotta 64-es osztályzatával az utolsó előtti legrosszabb játékos a csapatban, a szintén védő Coccolo (62) előzi meg.

A FIFA szerint a középpálya romlott a legtöbbet (84 → 80), ezzel a rivális Inter ezen csapatrésze erősebb (82). Az összes középpályás rosszabb lett, de a legnevetségesebb Bentancur értékelése (80 → 79), különösen azért, mert, ha az újonnan érkezőket nem vesszük figyelembe, akkor a tavalyi középpályáról mindenki jobb tőle, miközben ez épp fordítva volt a valóságban. Khedira értéke így (83 → 81) Ramsey-é (83 → 82), Rabiot-é pedig (82 → 81). Az új igazolásnak számító Arthur a középpálya legjobbja (84), míg McKennie mindössze 75-ös. Szintén a keret részét képezi Clemenza (66), Peeters (65) és Rafia (65) is.

A támadó szekció is komolyabban gyengült, az eddigi 89-ről 87-re. Tavalyhoz képest Dybala fejlődött (87 → 88), de nehezen megmagyarázható, hogy miért csak keveset, mikor sokkal jobban játszott a 2019/2020-as szezonban. Cristiano Ronaldo értékelésének romlása szintén felvet pár kérdést (93 → 92), míg Bernardeschi szintén eggyel kapott rosszabb osztályzatot, mint tavaly (81 → 80). Az újonnan érkező Morata 82-es, Chiesa 78-as, Kuluševski 77-es (ez különösen azért érdekes, mert Chiesától és Bernardeschitől is jobb teljesítményt pakolt le az asztalra), Félix Correia pedig 66-os.

A játék szerint a legkomolyabb potenciál de Ligtben lakozik (92), akit kissé meglepő módon Arthur követ (89), majd következik Kuluševski (87), Bentancur (85), Demiral (85), Félix Correia (84), Chiesa (84) és McKennie (84).

Akit kifejezetten érdekelnek az EA Sport által beígért újdonságok, annak az alábbi videót ajánlom, míg az Ultimate Team szerelmesei, akik még nem vették meg a játékot, ebből a kis összeállításból kaphatnak egy kis ízelítőt. 

Apropó, ha már szóba került az UT, új ikonokkal bővült a játék, már megszerezhető Eric Cantona, Petr Čech, Ashley Cole, Samuel Eto'o, Fernando Torres, Phillipp Lahm, Puskás Ferenc, Bastian Schweinsteiger, Davor Šuker, Nemanja Vidić és Xavi is.

A végére pedig maradjanak a Juve-játékosok arcai a játékba, amelynek egy része sajnos továbbra is igénytelen, akárcsak a borító.