A 2020/21-es szezonban ismét módosul a kézszabály

de_ligt_handball1.jpgAz előző szezonban rengeteg találatot láthattunk, amit a támadó csapat által elkövetett szabálytalanság miatt érvénytelenítettek, de a jelenlegi idénytől kezdve ebben változásra számíthatunk.

Az IFAB (a FIFA Szabályalkotó Testülete) több, a 2020/21-es szezontól érvényes szabálymódosítást is bejelentett, melyek közül a legérdekesebb talán az, hogy mi számít kéznek és mi nem egy gólhoz vezető támadás során.

A videobírónak (VAR) eddig érvénytelenítenie kellett a gólt és visszarendelni a csapatokat szabadrúgáshoz, amikor úgy vélte, hogy egy támadó játékos kézzel ért a labdához az akció során – akár akaratlanul, akár szándékosan. Ezt a szabályt pedig a támadó csapat joggal érezhette igazságtalannak, amikor a kezezés vétlen volt, azaz önhibájukon kívül történt.

A szabályok szerint kéznek az számít, amikor a labda az ujja hegyétől a felkarjának hónaljig terjedő részén érinti a játékos testét. Vagyis lényegében a válltól lefelé minden karral történő érintés szabálytalannak minősül.

handball2.png

Az utóbbi időben számtalan csapat volt kénytelen tudomásul venni, hogy a találatukat vétlen kezezés miatt vették el, de az idei szezontól kezdve már nagyobb toleranciára számíthatnak ezen a téren az új szabályoknak köszönhetően.

Az IFAB közleménye szerint „A támadó játékos (vagy annak csapattársa) által elkövetett vétlen kezezést csak akkor szankcionálják, ha az »közvetlenül« a gól előtt vagy tiszta gólhelyzetben történik.”

„Ha egy támadó játékos akaratlanul ér a labdához a kezével vagy a karjával úgy, hogy ennek következtében az egy másik támadó játékoshoz kerül, majd pedig a csapata ebből a helyzetből közvetlenül gólt szerez, akkor ez továbbra is szabálytanságnak minősül.”

„Nem szabálytalan viszont, ha a vétlen kezezés után a labda további utat jár be (passz vagy csel formájában), és/vagy néhány passz előzi meg a gólt vagy gólhelyzetet.”

A szabálymódosítások rendelkeznek továbbá a kapufa és keresztléc kialakításáról, ami mostantól a négy elfogadott forma (négyzetes, téglalap alakú, kerek vagy ellipszis alakú) kombinációja is lehet, feltéve, ha az nem jelent veszélyt a testi épségre.

Ezek mellett a kapusokat sem fogják büntetni, amikor idő előtt lépnek el a gólvonalról, és a büntető mellé megy vagy a lövés visszapattan a mezőnybe – amennyiben a bíró megítélése szerint a kapus nem befolyásolta a büntetőrúgás kimenetelét.

Amikor viszont a kapus szabálytalanságot követ el a büntetőrúgás során, először figyelmeztetésben részesül, ezt követően pedig már sárga lap jár neki a szabálytalanság megismétléséért.