113,7 millió eurós veszteség érte a Juventust

closed_doors_again_in_serie-a.jpgA Juventus Igazgatótanácsa a tegnapi nap folyamán hivatalos közleményben jelentette be, hogy 2020. december 31-ig számítandó féléves pénzügyi jelentés által vizsgált időszak alatt a torinói klub összesen 113,7 millió eurós veszteséget könyvelhetett el, nagyrészt a korai Bajnokok Ligája-búcsú, valamint az egész világot, ekképp a Föld összes profi futballegyüttesét sújtó koronavírus-járvány következtében.

A fekete-fehérek tanácsa tegnap délután folyamán tartott ülést, melynek keretein belül hosszadalmas egyeztetések során vitatták meg az Öreg Hölgy pénzügyi helyzetét, s végül jóváhagyták az erről szóló, fentebb említett jelentést, igazolva annak hitelességét.

A összeg hatalmas veszteséget jelent, kiváltképp az előző félévben tapasztalt, a mostani adatok ismeretében jóval csekélyebbnek tűnő, 50,3 millió eurót kitevő veszteség fényében, ám a vírus Európában való elterjedését, valamint az ezzel együtt jelentkező gazdasági hatásokat figyelembe véve nem tűnik teljesen irreális mutatónak.

Ezen állítás azonban némiképp megcáfolandó, ugyanis a gazdasági válság a kontinens összes csapatára rendkívüli hatást gyakorolt, ennek folyományaként pedig természetesen az olasz rekordbajnok is igen nagy veszteségeket, s bevételkiesést szenvedett el az elmúlt hat hónap ideje alatt.

A klub közlésének értelmében a Bianconeri bevételei a górcső alá vett félévben, 2020. június 30-tól számítva 258,3 millió eurót tettek ki, szemben a 2019/2020-as idényben elért 322,3 millió euróval, míg a költségek terén kisebb emelkedés tapasztalható, ugyanis a klub kiadásai 263,4 millió euróra rúgtak ezen időszak alatt, mely helyzet elsősorban a világjárvány által előidézett szituáció miatt alakult ki.

A jelentés részletei szerint a mérkőzések jegybevételének kiesése, a klub által gyártott termékek közvetlen úton történő értékesítésének elmaradása, illetve a csapat futballistáinak jogaival kapcsolatos tevékenységek (igazolások) mind a költségek, illetve a veszteségek oldalát terhelték, melyet a Juventus a televíziós közvetítésekből származó, némileg magasabb bevételekkel, a szponzorok és az egyes megjelenített márkák által kifizetett pénzösszeggel, valamint az internetes kereskedelem által befolyó jövedelemmel volt képes kompenzálni.

Az Igazgatótanács úgy véli, hogy a várhatóan elhúzódó járvány által okozott veszteségek 50 millió körül mozoghatnak majd a 2020/2021-es szezon további részében, ami magától értetődő módon ismételten a bevételek hiányának terén mutatkozik majd meg. A közlemény kitér arra is, hogy az összköltségekre gyakorolt gazdasági hatás nem volt jelentős, mivel a mérkőzések elmaradásával kapcsolatos megtakarításokat  a járvány elleni védekezésre kiadott pénzösszeg szinte teljes mértékben ellensúlyozta, mely alatt elsősorban a egészségvédelmi eszközök megvásárlására fordított források nagyságát kell érteni.