Juve-Barca – Az edzők értékelése

pirlo_juve_barca.pngA Juventus hazai pályán 2-0-ra kikapott az FC Barcelona együttesétől a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában, mely után mind Andrea Pirlo, mind pedig Ronald Koeman értékelték csapatuk teljesítményét. Míg az olasz tréner arról beszélt, hogy gárdájának fel kell érnie az ellenfél szintjére, holland kollégája kiemelte, hogy a szezonban most játszottak a legjobban a katalánok. 

"Tudtuk, hogy nehéz lesz egy olyan csapat ellen, amely megszokta, hogy ezen a szinten játszik, míg mi egy alakulóban lévő projekt vagyunk" –fogott bele mondanivalójába a Bianconeri trénere a Sky Sport Italia újságírójának. 

"Végső soron ez mégis egy olyan mérkőzés, amely hasznos lehet számunkra a jövőben elérhető növekedésben és fejlődésben. 

Remélem, hogy rövidesen több játékosom is visszatér, mert nincs sok lehetőségem, azoknak pedig, akik játszanak, majdnem 90 percet kell a pályán tölteniük hetente kétszer is. Ez nem könnyű számukra, különösen, ha figyelembe veszem, hogy még fiatalok és tapasztalatlanok.

Frusztráló, ha tíz emberre fogyatkozunk, mivel onnantól kezdve nem tudjuk nyomás alá helyezni őket, máskülönben csak üresen futkározunk. Erre nem jöttek rá a fiúk, miután elvesztettünk egy játékost."

Bár Merih Demiral kiállítása érzékeny veszteség a Juventus számára, a torinói alakulat az eseményt megelőző nyolcvanöt percben sem irányította a mérkőzést, alárendelt szerepben játszott a gránátvörös-kékekkel szemben. 

"A terv az volt, hogy kissé széthúzzuk a Barcelona védelmét, azonban hajlamosak vagyunk túl közel menni egymáshoz, ezért végül ugyanabban a vonalban futballoztunk."

Fabio Capello meglátása szerint a bal oldalon játszó Federico Chiesa nem sok vizet zavart katalán szempontból, mivel a labda folyamatosan az ellenkező oldalon futballozó Paulo Dybalán és Juan Cuadradón haladt át. 

"Ez igaz. Megpróbáltuk szélesebb területen használni Chiésát, majd Rabiot-ot egy előrehaladottabb zónába helyeztük át, míg Cuadradót a második félidőben némiképp feljebbhúztuk. Az ötlet az volt, hogy Chiesa kivonja a helyzetéből Sergi Robertót, mert ő nehézségekkel szembesül, ha elveszíti a pozícióját, de erre soha nem voltunk képesek.  A játékosok a pályán hozzák meg döntéseiket. 

Gyorsabbnak kell lennünk a labda mozgatásában, hogy egy az egy elleni helyzeteket teremthessünk, de ez ma este nem sikerült."

Mikor Andrea Pirlo a csapatban futballozott, a Zebrák minősége sokkal jobb volt egyes szakemberek nézőpontja szerint, például a Maestro által irányított középpálya is magasabb színvonalon játszott. 

"A futballkluboknak változó korszakai vannak, akkor hatalmas játékosaink voltak, jelentős nemzetközi tapasztalattal. Most nagyrészt fiatalabbak, így eltart egy ideig, amíg elérik ezt a szintet. 

Megpróbálkozunk bizonyos elképzelésekkel, azonban sokat kell dolgoznunk és fejlődnünk ahhoz, hogy egyenlő feltételekkel léphessünk pályára a Barcelona ellen" –összegzett az egykori regista. 

koeman_juve_barca.pngRonald Koeman érthető módon teljesen más érzésekkel állt a kamerák elé az összecsapást követően, melynek során előbb Ousmane Dembelé vette be az Öreg Hölgy kapuját egy megpattanó lövés révén, majd Lionel Messi növelte az előnyt tizenegyesből, melyet Ansu Fati Federico Bernardeschi általi buktatása miatt ítélt meg a játékvezető. 

"Remek teljesítményt nyújtottunk egy nagyon erős európai csapat ellen. Sok gólszerzési lehetőséget alakítottunk ki, elégedett vagyok a futballstílusunkkal és az alakulatom által mutatott karakterrel. 

Ez volt a szezonban az eddigi legjobb Barcelona, és minden bizonnyal a legösszetettebb is. Irányítottuk a középpályát, Antoine Griezmann pedig jól játszott annak ellenére, hogy a befejezéseknél nem volt szerencséje."

A holland szakember némi meglepetést okozott, mikor Ansu Fati helyett a katalánok másik tehetségét, Pedri Rodríguezt jelölte a kezdőbe, aki azonban kiváló futballt mutatott be. 

"A legfontosabb az, hogy a csapat milyen munkát végez. Pedri különösen lenyűgöző, ha a karakterét, melyet ezen a találkozón mutatott, összevetjük a rendkívül fiatal korával. 

Volt némi nehézségünk a védekezésben, de tudtam, hogy Frenkie de Jong képes hátrébb is játszani. Már megtette a holland válogatottban is, és ma is határozottan futballozott. 

Az, hogy itt sikerült nyernünk egy olyan erős ellenféllel szemben, mint a Juve, minden bizonnyal elősegíti a csoportból való továbbjutásunkat."

A Barcelona háza táján régóta borzolta a kedélyeket a klub elnökének, Josep Maria Bartomerunak finoman szólva sem népszerű és hibátlan ténykedése, azonban a sportvezető kedd este bejelentette lemondását, a szakma pedig kíváncsian várta, hogy az esemény hatással lesz-e a Blaugrana játékára. 

"A Barcelona edzőjeként dolgozom, e poszton pedig igyekszem a lehető legjobb eredményeket elérni. Ma az együttesem megmutatta, hogy a tegnapi hírek nem érintettek bennünket. Bartomeu elnök úr ezt a döntést a klub érdekében hozta meg" –zárta szavait a katalánokat irányító szakember.