Beharangozó – a Barcelona elleni meccs

barca_beharang.pngNyolc nappal a Dinamo Kijev elleni 0:2 után, ezúttal hazai pályán is bemutatkozik a Bianconeri, nem kisebb ellenféllel szemben, mint a Lionel Messivel felálló Barcelona. Az első fordulóban a Ferencvárost 5:1-re legyőző  vendégek a bajnokságban a Juventushoz hasonlóan szintén nem mutatnak csúcsformát, úgyhogy a Bajnokok Ligája mindkét együttes szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Ha a kvartett erejét nézzük, ennek a két csapatnak az egymás elleni eredmény valószínűleg csak a csoportelsőség szempontjából lesz számottevő, de a presztízst figyelembe véve cseppet sem elhanyagolható mérkőzés következik. Danny Makkelie holland nemzetiségű sípmester vezetésével vonul ki a két csapat az Allianz Stadium gyepére 21 órai kezdettel, az összecsapást élőben a Spíler 2 fogja közvetíteni Magyarországon. 

A 37 éves bíró a hollandiai Dordrechtben született, és a civil életében rendőrként keresi a kenyerét, 2011 óta FIFA játékvezető. Az elit ligában eddig 22 mérkőzésen vezetett, ezeken összesen 61 sárga és 2 piros lapot osztott ki, valamint 7 tizenegyest ítélt meg. A Juventusnak a tavalyi csoportkörben akadt vele közös fellépése, Madridban az Atletico elleni 2:2 alkalmával, ami a csoportmeccsek egyetlen botlása volt a Zebrák szempontjából, a Blaugrana pedig pont egy másik olasz csapat elleni hazai mérkőzésen szerepelt a dirigálásával, hiszen a 2017/18-as szezon negyeddöntőjében a Barca az AS Roma ellen nyert 4:1-re, hogy aztán a farkasok visszavágón elért 3:0-ás sikerével mégis búcsút intsen a sorozatnak. A holland úriember az idei szezonban még nem vezetett mérkőzést a BL-ben.

A két csapat a különböző sorozatokban 13 alkalommal mérte össze az erejét, és az örökmérleg ennél egyenlőbb nem is nagyon lehetne, hiszen ez torinói szempontból 5 győzelem, 4 döntetlen, és 4 vereség, a gólarány pedig 14-15. Ezen belül a Bajnokok Ligájában 7 mérkőzésen 2-2 győzelem, valamint 3 döntetlen, 7-8-as gólkülönbséggel. Sajnos a két vereség közül az egyik a mai napig fájó emlékű, hiszen ez a 2014/15-ös idényben a fináléban elszenvedett 1:3. Ugyanezek a számok az Öreg Hölgy pályaválasztásával:  7 meccsen 3 győzelem, 3 döntetlen és egy Barcelona siker, a gólok száma 9-6. A párharcban több játékos is elért 2 gólt, közülük a mai napon Paulo Dybala és Lionel Messi léphet pályára, hogy gyarapíthassa találatai számát. A legutóbbi randevún ebben a létesítményben egy úgyszintén a 2017/18-as  csoportkörben lejátszott 0:0-t láthattak a nézők, de sokkal emlékezetesebbre sikerült az egy idénnyel korábbi negyeddöntős 3:0, amikor is Dybala duplájával és Giorgio Chiellini szöglet után szerzett góljával a zebracsorda átgázolt a Culés gárdáján, már az első mérkőzésen eldöntve a továbbjutást.

A mai összecsapás során olyan statisztikai adatnak lehetünk szemtanúi, ami az olasz bajnokságban sosem szokott előfordulni. A vendégcsapat értéke magasabb, mint a hazai, hiszen a Barca labdarúgóinak összértéke 878 millió euró, ami majdnem 200 millióval több mint a vendéglátóké. A legértékesebb játékosuk természetesen Leo Messi, akit a Transfermarkt 100 millió euróra értékel. A kor összehasonlításban a vendégek kereken három évvel bizonyulnak fiatalabbnak. Ebbe az adatba nagyban beleszámít három játékosuk, a 19 éves amerikai hátvéd, Sergiño  Dest, és a két 17 éves csodatini, Ansu Fati, illetve Pedri. A bajnokságban eddig 2 győzelmet, 1 döntetlent, és két vereséget tudtak elkönyvelni, ami jelenleg a 12. helyhez elegendő, de a legutóbbi három mérkőzésen csupán egy pontot gyűjtöttek. Érdekes, hogy a bet365 kicsivel esélyesebbnek tartja a vendégeket, 2,75-2,5 arányban,  döntetlen esetén 3,5-szeres pénzt nyerhet a bátor fogadó.

Az átigazolási piacon 124 millió eurót költöttek, igaz, ebben benne van a Miralem Pjanić-ért kifizetett összeg is, akit éppen mai ellenfelüktől szereztek meg, értékét az ütlet során pedig 60 millió euróra taksálták. Rajta kívül Francisco Trincão érkezett a Braga csapatától 31 millió ellenében, a már említett Dest 21 millióért az Ajaxtól, Pedri González a második ligás Las Palmastol 5, míg a brazil Matheus Fernandes a Palmeirastól 7 millió euróért. A bevételi oldalon csak 1 millióval kevesebb folyt be, hiszen Arthur Melo Miralem Pjanić-csal ellentétes utat járt be, az ő értéke 72 millió lett, rajta kívül még három játékos távozott a Sagrada Familia városából. Nélson Semédóért 30 milliót fizetett a Wolverhampton Wanderers, Carles Pérezért 11-et az AS Roma, míg Marc Cucurella 10 millió ellenében igazolt a Getafe csapatához Madridba. Ezen kívül ingyen hagyta el a várost a katalánok két korszakos jelentőségű futballistája, Luis Suárez és Ivan Rakitić, előbbi az Atlético Madrid, utóbbi a Sevilla alakulatához igazolva. 

A Juventus csapatából egészen biztosan hiányozni fog a még mindig koronavírus-pozitív Cristiano Ronaldo és Alex Sandro, míg a védelem három oszlopának, Giorgio Chiellininek, Leonardo Bonuccinak, továbbá Matthijs de Ligtnek fellépése erősen kérdéses. Az ellenfél gárdája a Ferencváros ellen kiállított Gerard Piqué játékát kényszerül nélkülözni, rajta kívül Philippe Coutinho, Marc-Andre Ter Stegen, valamint Samuel Umtiti sem vehet részt az összecsapáson.

A kispadon az Andrea Pirlóhoz hasonlóan frissen kinevezett Ronald Koeman ül, aki a holland válogatott vezetését hagyta hátra a gránátvörös-kékek kedvéért.  Ő nem ismeretlen a katalán szurkolók előtt, hiszen a Sampdoria ellen lőtt bomba szabadrúgás gólja BEK-győzelmet ért a Barcelonának. Az 57 éves menedzser labdarúgó-karrierje a Groningenben kezdődött, és azon kevés játékos közé tartozik, akik mind a három holland gigász csapatában megfordultak, míg mostani munkaadójánál hat idényt húzott le. Edzőként először a Vitesse csapatát irányította, aztán szülőhazájában edzőként is megcsinálta a szentháromságot, azaz edzette az Ajax, a PSV és a Feyenoord együttesét is, valamint megfordult Alkmaarban is. Külföldön a Benfica, a Valencia, a Southampton és az Everton kispadján foglalt helyet, mielőtt a már emlegetett szövetségi kapitányi posztot rábízták volna. Az Oranjét 20, míg a leghosszabb ideig menedzselt csapatát, a Feyenoordot 118 mérkőzésen irányította. Jelenlegi klubjában eddig 6 mérkőzésen 3 győzelmet könyvelhet el, 1 döntetlen és 2 vereség ellenében. Legutóbb a hétvégén a Real Madrid elleni El Clásicon véreztek el 1:3 arányban hazai pályán.

A tegnap este folyamán robbant a bomba ellenfelünk háza táján, hiszen a sajtóhírek arról szóltak, hogy a régóta kritizált Josep Maria Bartomeu lemondott a Barcelona elnöki posztjáról, de a késő esti órákba nyúló elnökségi ülés végén már úgy nyilatkozott, hogy szembenéz az ellene indított bizalmatlansági eljárással, és marad a katalán gárda élén. Mint ismert, a járványügyi helyzetre hivatkozva kérte a katalán kormány engedélyét a szavazás elhalasztásához, amit meg is kapott, de a további 15 napos csúszás kérdésében már negatív válasz született. A spanyol óriást 2014 óta irányító Bartomeu ellen azért indult eljárás, mert az igazgatótanács többsége szerint nem megfelelően irányította az egyesületet. A viták a Bayern München ellen elszenvedett 8:2-es vereség, majd a Lionel Messi esetleges nyári távozásával kapcsolatos botrányos helyzet miatt lángoltak fel igazán. Ha marad az eredeti dátum, akkor november első napjaiban kerülhet pont ennek a tarthatatlan helyzetnek a végére. Kíváncsian várhatjuk tehát, hogy milyen  hatással lesz ez az incidens a Blaugrana játékára.

A várható felállás a következő lesz a Sky Sport oldala szerint, azonban, mint fentebb említettük, Bonucci játéka kérdéseket vet föl, míg Andrea Pirlo tegnapi nyilatkozata alapján csapata négyvédős rendszerben fog szerepelni a katalán óriás ellen. 

img_20201028_105818.png

A beharangozó képének származási helye A Juventus Forever Club Instagram-oldala.