Allegri-Juve, a jogos okból történő elbocsátástól a peren kívüli megegyezésig: íme a következő lépések

combo_allegri_giuntoli_juve_2022_23_1400x840.jpgAz edző jövője döntőnek bizonyulhat. Egy új kaland egy másik kispadon arra sarkallhatja a feleket, hogy közeledjenek egymáshoz.

Massimiliano Allegri és a Juventus pénteken másodszor is elbúcsúzott egymástól. A livorno-i születésű edző második kalandja a Juventusszal azonban fontos következményekkel járhat a következő hetekben, és olyan fordulatot vehet, amire néhány napja még egyik fél sem számított volna.

Mint arról a La Gazzetta dello Sport mai száma beszámolt, a vezetőség és az edző közötti összetűzés után - amelyen Cristiano Giuntoli nem volt jelen, mivel nem sport-, hanem magatartásbeli kérdésről volt szó - a Juventus ügyvédei alaposan elemzik annak lehetőségét, hogy bíróság elé állítsák Allegrit. Az egész a Juventus magatartási kódexe, illetve a Sportkódex 4. cikkelye körül forog, amelyet állítólag megsértett az edző szerda esti viselkedése, mind a pályán, mind a kamerák előtt.

Allegri vs Juve, elbocsátása vagy felmondása - Az ügyvédek által vizsgált lehetőségek

Jelenleg három utat értékelnek a Juventus jogászai, a másik oldalon pedig Allegrié. A 2025-ig szóló, nettó 7 millió euró plusz bónuszokért járó szerződést jelenleg tiszteletben tartják, de a Juve valójában felbonthatná azt egy indoklással történő elbocsátás bejelentésével, ami gyakorlatilag megspórolná az edzővel három éve megállapodott fizetést. Allegri a maga részéről megtámadhatná az elbocsátást, ezzel megnyitva a vitát a Bianconerivel.

És itt persze két lehetőség is nyitva áll a vita előtt. Amennyiben Allegri megnyerné a fellebbezést, akkor megítélnék neki a megállapított fizetést, plusz egy összeget kártérítésként, különösen imázsvesztés miatt. Utóbbit maga a Juventus is megtehetné, amennyiben a Bianconeri győzne a bíró előtt.

Ha a Juve megindítaná az indoklással történő elbocsátási eljárást, Allegrinek öt napja lenne arra, hogy az ügyvédeivel együtt kitalálja, mit tegyen, és eldöntse, elfogadja-e a döntést, vagy - mint mondták - fellebbez a döntés ellen. De valójában az eljárás már el is kezdődött, tekintve, hogy a Juve az elbocsátás közlésében, Maurizio Scanavino vezérigazgató négyszemközt elmondott szavai révén már megfogalmazta azokat az okokat, amelyek pontosan a Juventus etikai kódexének megsértése körébe tartoznának. Egy olyan passzus, amely teljes egészében a jogos okból történő elbocsátást hirdeti.

Két út egy olyan lehetőségre, amely valójában már elkezdődött, de még nem biztos, hogy a végére is ér. Nem zárható ki ugyanis, hogy a feleknek sikerül bírósági eljárás nélkül lezárni az ügyet. A másik lehetőség a konszenzusos megegyezés. Itt is fontos lesz a felek jogászainak munkája, valamint természetesen a Juve és Allegri akarata.

A Juventus ügyvédei tanulmányozzák a papírokat, hogy kidolgozzák a stratégiát. A kifogások különbözőek és jól részletezettek, attól függően, hogy Allegri hogyan védekezik majd, eldöntik, hogyan tovább. Valószínű, hogy mielőtt bíróságra mennének, megpróbálják a peren kívüli megegyezés lehetőségét, amivel a klub megspórolhat valamennyit az egész évre, az edző pedig elkerülheti a jogi bonyodalmat, miközben lemondhat a neki járó összeg egy részéről. Ez azt is befolyásolni fogja, hogy Allegri hogyan dönt a saját szakmai jövőjét illetően. Egy újabb kaland rövid időn belül arra késztetheti Allegrit, hogy az ügy gyorsabb megoldása mellett döntsön, hogy egyszer és mindenkorra lezárja második Juventus-fejezetét.