A Liga a 2020/21-es szezon lebonyolításának lehetőségeit mérlegeli

seriea-2019-20-logo_0_8_11_15.jpgAz olasz élvonal érdekeltjei a „kollektív buborék” és az általános fizetéscsökkentés lehetőségeiről tárgyalnak, valamint az esetleges rájátszás is terítéken van, mivel egy új vészhelyzet esetén az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke mondja majd ki a végső szót.

A Liga kész megtenni, amit csak tud, annak érdekében, hogy a szezon időben véget érjen, azaz minden versenykiírás be tudjon fejeződni, és a jövő nyáron esedékes EB-t le lehessen bonyolítani.

Az újraindításról szóló rendelettel már sok fontos újítást bevezettek, de most is számos további lehetőséget vizsgálnak.

A szezon kudarcba fulladásának elkerülése érdekében a játéknak folytatódnia kell mindenáron, ezért - a La Repubblica információi szerint - a Liga a „kollektív buborék” bevezetését fontolgatja az NBA mintájára.

Az újság arról számol be, hogy a Serie A csapatok orvosai aggódnak az érvényben lévő protokoll miatt, mivel egy újabb leállás után már nagyon nehéz lenne az újraindulás, ezért a futballra érvényes mini-karantén ötletét szorgalmazzák.

Eszerint a csapatokat elszigetelnék a külvilágtól, négy naponta tesztelnék őket néhány héten keresztül, és csak a meccsek idejére hagynák el a karantént.

Az Il Corriere dello Sport pedig arról tudósít, hogy a Liga hamarosan gyűlést tart, ahol befektetési alapoktól érkezett ajánlatokat és a Serie A-ra vonatkozó kollektív fizetéscsökkentés lehetőségeit fogják megvitatni a csapatok megsegítése érdekében.

Eközben a sportdöntőbíróság határozatát is várják a Juventus-Napoli mérkőzést illetően, és amennyiben az nem a 3-0-ás eredmény megítéléséről fog szólni, akkor a Liga attól tart, hogy más csapatok is halasztást fognak kérni, aminek következtében a rájátszás egyre valósabb eshetőséggé válik.

A bajnoki címről és az európai kupákban való indulás jogát biztosító helyekről döntő rájátszás ötletét a FIGC elnöke, Gravina már szorgalmazta a múltban, akit az újraindításról szóló rendelet teljes körű döntési joggal hatalmaz fel egy esetleges újabb vészhelyzet esetén.

Írásunk a Football Italia angol nyelvű cikkének fordítása.