Allegri: "A szenvedésre való hajlandóság volt a kulcs"

maxi_vs_fior.jpgHiába dominált a meccs szinte minden szegmensében a Fiorentina, a Juventus Fabio Miretti profi karrierjének első góljával 0-1-es sikert aratott a Violák otthonában, melyet követően a csapat mestere, Massimiliano Allegri is az olasz média kamerái elé állt, hogy értékelje a látottakat. A tréner kiemelte, hogy együttese továbbra sem gondolhat a Scudettóra, mindazonáltal kifejezetten jónak nevezte fiai hozzáállását és a védelem munkáját, ami megítélése szerint a siker kulcsának bizonyult. 

"Elégedett vagyok a három ponttal, s a végig a győzelemért küzdő srácok teljesítményével, akik azzal a céllal érkeztek az egyébként mindig remekül játszó Fiorentina otthonába, hogy folytassák sikerszériájukat. A Violák ellen futballozni mindig kemény feladat, hiszen Vincenzo Italiano tanítványai általában sok emberrel támadnak, és rengeteget mozognak, azonban mi jól kihasználtuk a meccs legnagyobb lehetőségét. Annak ellenére, hogy az első félidőben nagy szenvedéseket éltünk át, a második játékrészben még csak azt sem engedtük, hogy Wojciech Szczęsny-nek hárítania kelljen, dacára a rengeteg átlövésnek" – szögezte le Allegri a DAZN kamerái előtt. 

"A mérkőzés elején akadt előttünk 2-3 lehetőség, mikor az utolsó passznál, vagy a passzváltásnál hibáztunk, holott ekkor nagy tér állt rendelkezésünkre. Talán ez az egyetlen dolog, amit bánok, ám összességében véve nagyon örülök a mai produkciónak. Mindig előre tekintünk, ám ez nem azt jelenti, hogy Scudetto-esélyes csapatként gondolunk magunkra. Továbbra is úgy vélem, hogy az Inter, a Milan, valamint a Napoli jobb esélyekkel száll bele ebbe a küzdelembe, mint mi, lévén, hogy előrébb járnak koncepciójuk megvalósításában. A Bianconeri számos fiatal labdarúgót integrált a csapatba az utóbbi években, amivel egy új ciklust kezdtünk, a pozitív energiák pedig immár szellemiségünkben és játékunkban is megmutatkoznak. 

Múlt vasárnap és ma két különböző összecsapást éltünk át, hiszen míg a Hellas Veronával szemben a technikai részre fektettük a hangsúlyt, s számos lövést eresztettünk el, ma a védekezést helyeztük előtérbe. A mérkőzések megnyerésének kulcsa a védelem működése, valamint a szenvedésre mutatkozó hajlandóság megléte. Természetesen még mindig javítanunk kellene néhány dolgon, ám egyes taktikai változtatások nagyban függenek az adott találkozó sajátosságaitól is. Ma például azért szerepeltettük mélyebben Filip Kostićot, hogy a szerb segíteni tudja Daniele Ruganit Nico González kikapcsolásában, aki ennek eredményeképp csak limitált esetben tudta áthámozni magát a sorainkon, s problémákat okozni nekünk a jobb szélen. 

Egyelőre nem gondolkozom az Inter elleni rangadón, hiszen addig még le kell tudnunk a Cagliari elleni megmérettetést is. A Derby d'Italia egy fontos mérkőzés, azonban nem szabad túlmisztifikálni a jelentőségét, mivel a bajnokság nagyon hosszú, mi pedig azon dolgozunk, hogy kijavítsuk a gyengeségeinket. Csapatunk rendkívüli futballistákból áll, ugyanakkor még mindig sokat kell fejlődnünk, miközben a Milan, a Napoli, s főként az Inter évek óta tudatosan építkeznek annak érdekében, hogy elhódítsák a Scudettót. A Juventusnak nagy tiszteletet kell mutatnia ezen alakulatokkal szemben, ám nem becsülhetjük le a kisebb együtteseket, például a Cagliarit sem, amit Clauido Ranieri sikeresen talpra állított az utóbbi időben, s három győzelmet ért el velük. A soron következő meccs után egy újabb válogatott szünet következik majd, s csak ezután fogja kezdetét venni a Juve-Interre való felkészülés. 

A Fiorentina remek szereplése arra késztetett bennünket, hogy mi is jó teljesítményt nyújtsunk, aminek a második félidőben nagyjából sikerült is megfelelnünk. Az ellenfél sok játékost vetett be annak érdekében, hogy nyomást helyezzen ránk, mi viszont ügyesen használtuk ki a kontrákból adódó esélyeket, egyszer pedig le is tudtuk zárni az akciót. Fontos volt, hogy ne hagyjuk kizökkenteni magunkat, mivel ekkor bármi megtörténhetett volna, mindazonáltal a védelem ma este ismét kiválónak számított. Daniele Rugani már az elmúlt években is nagyszerűen játszott, azonban Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, s Andrea Barzagli mellett nehéz lett volna helyet szorítani neki. Úgy látom, hogy mostanra ő is nagyon sokat fejlődött, s közel áll Gleison Bremer szintjéhez, míg Federico Gattinak még el kell sajátítania néhány mesterfogást, kezdve például a jó helyezkedéssel, ami nyilvánvalóan egy tanulási folyamat részét képezi. Rugani és Bremer nem csupán ilyen tömör védelemben alkothatnak maradandót, hanem egy szabadabb szerepkörben is jó produkciót nyújthatnak. Természetesen mindannyian várjuk Danilo és Alex Sandro visszatérését, ám megnyugtató, hogy az ő kiesésük ellenére sem kell kétsége esnünk. 

Moise Kean ma este is jó meccset játszott, ám idővel elfáradt, mi pedig Arek Milik és Dušan Vlahović beküldése mellett döntöttünk. A szerb ma nagyon harcos felfogásban futballozott, miközben a lengyel számos labdát szerzett nekünk, cseréink tehát alapvetően nagyon lendítettek a játékunkon, főleg annak fényében, hogy a Fior az adott pillanatban elvesztette addigi magabiztosságát. Nagyon örülök Fabio Mirettinek, akitől gólokat várok el, ugyanúgy, mint mindenki mástól. Középpályásunk időnként a kritikák kereszttüzébe keveredik produkciója miatt, ám mi tudjuk, hogy milyen fontos tulajdonságok vannak a birtokában. Nagy türelemmel kell kezelnünk a fiatalokat, s időt kell adnunk nekik ahhoz, hogy kiküszöböljék hiányosságaikat, ám Fabio mentális szempontjából már most nagyon sokat fejlődött, s ez még korántsem jelenti a folyamat végét" – zárta szavait General Max. 

A meccs összefoglalója: