Újabb tőkeemelést hajtott végre a Juventus

juventus1_1.jpgA Juventus igazgatótanácsa a pénteki napon megtartott ülésén jóváhagyta a 2023. június 30-án véget ért szezon költségvetésének tervezetét, egyúttal meghatározta azokat az irányelveket, amelyekkel a klub pénzügyi helyzete tovább javítható. A költségvetés végleges jóváhagyását hivatalosan a klub következő, november 23-án esedékes részvényesi közgyűlésén írják majd alá.

A La Gazzetta dello Sport jelentése szerint a Juventus a 2021/22-es évadhoz képest csaknem a felére csökkentette a veszteséget, amelyet akkor 239 millió értékben határoztak meg. Mindezek ellenére a klub azonban az elmúlt öt év során összesítve mintegy 722 millió eurós hiányt volt kénytelen elkönyvelni.

A Bajnokok Ligája-szereplés kiesése azonban a vezetőség számára nyilvánvalóvá tette, hogy egy újabb, 200 milliós tőkeemelésre lesz szükség. 2019 óta ez lesz a harmadik alkalom, hogy ilyen módon igyekeznek javítani a klub pénzügyi helyzetén, emlékezhetünk, történt korábban már egy 300 majd pedig egy 400 millió eurós injekció is.

A Gazzetta szerint az előző szezonban sikerült csökkenteni a működési költségeket, mivel a nyáron távozott néhány kifejezetten jól kereső játékos, köztük Leonardo Bonucci, Ángel Di María, vagy Juan Cuadrado, így várhatóan ez az idei költségvetésre is hasonló javulást eredményezhet majd.

Az Öreg Hölgy 123,7 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a 2022/23-as szezonra vonatkozóan és az igazgatótanács a tegnapi napon megerősítette, hogy a klubnak készpénzinjekcióra van szüksége a részvényeseitől. Mindeközben az elnök és a vezérigazgató állítólag szigorú tervet hajt végre a klub számainak kiegyensúlyozása végett.

scanavino_1.jpgA Juventus vezérigazgatója, Maurizio Scanavino ezen alkalomból a Sky Sport Ilatiának adott egy hosszabb nyilatkozatot, amiben többek között kitért arra is, hogy miért szükséges az újabb részvényesi beavatkozás.

"Ez a tőkeemelés megerősíti az Agnelli-család elkötelezettségét és kötődését a Juventus iránt ebben a centenáriumi évben" – kezdte mondandóját Scanavino.

"A nemzetközi kupaszerelést biztosító helyekről való lemaradás veszélybe sodorhatta volna a klubot, így azonban nyugodtabban tervezhetjük a jövőt" – válaszolt arra a kérdésre, hogy mi indokolta a tőkeinjekciót.

"Két dolgot kell egyszerre megvalósítanod, ha sikeres projektben gondolkozol, a fenntarthatóságot és a versenyképességet. A most zárult átigazolási ablakban ennek az alapjait fektettük le.

Ott volt Arkadiusz Milik megvásárlása, Adrien Rabiot szerződésének meghosszabbítása és olyan fiatalok érkezése, mint Timothy Weah és Andrea Cambiaso.

Massimiliano Allegrivel és Cristiano Giuntolival összhangban közösen dolgozunk a klub céljainak eléréséért. Ez pedig nem is lehet más, mint visszatérni a győztes útra. A helyes hozzáállás az, hogy lépésről lépésre haladunk, szilárd elvek és elképzelések mentén.

Gazdasági szempontból a Bajnokok Ligája-kvalifikáció alapvető fontosságú. A következő szezonban a lebonyolítási rendszer is változni fog, több csapattal, ezáltal több bevétellel számolhatunk" – zárta nyilatkozatát.