Allegri: "Mindenki előtt nagy fejlődési lehetőségek állnak"

max_allegri_vs_lazio.jpgA Juventus a Serie A ma délután elkezdődő 4. fordulójában Dušan Vlahović duplájának, Federico Chiesa góljának, valamint a középpályások remek asszisztjainak köszönhetően 3-1-es győzelmet aratott a Lazio felett, megnyerve ezzel első idei rangadóját, melyet követően a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtette a maga nyilatkozatát az olasz sajtó színe előtt. Az Öreg Hölgy vezetőedzője kijelentette, hogy ma végre valóban örülni tudott a gárda teljesítményének, ezen felül pedig kitért a keret játékosainak lehetőségeire, s a bajnoki küzdelmek fontosságára is.

"Nagyon boldog vagyok a teljesítményünk miatt, s örülök a győzelemnek, valamint a srácok hozzáállásának. Úgy vélem, hogy egy nagyon szép sikert arattunk, a találkozó pedig szinte mindvégig pozitív hangulatban telt, ugyanis a drukkerek állandóan buzdították a csapatot. Fontos, hogy két lábban a földön maradjunk, s hogy a jövőben is a realitás talaján mozogjunk, ugyanakkor mindenképpen be akarunk jutni a legjobb négy közé, s paradox módon eddig átlag fölötti produkciót nyújtunk" – hangsúlyozta a szakember a DAZN kamerái előtt. 

"Nem értek egyet azzal, hogy tavaly rosszul játszottunk volna, mivel együttesünk a bennünket sújtó, óriási nehézségek ellenére is 72 pontot szerzett a pályán. Az előző szezonban ugyancsak egy nagyon kompakt alakulatnak számítottunk, ám idén jóval több időnk jut a felkészülésre, lévén, hogy egy héten csak egy mérkőzéssel kell foglalkoznunk. Ma délután egy remek összecsapást láthattunk, ahol karakterességben és technikai tényezőkben is jól teljesítettünk. 

Tisztában voltunk a Lazio alapvető tulajdonságaival, ám ezek gyors kihasználása túlságosan veszélyes lett volna, mivel ebben az esetben kevesebb energiánk maradt volna a meccs későbbi szakaszaira. Fiaim tudták, hogy a kezdő sípszótól fogva agresszívan kell fellépniük, miközben taktikai szinten stabil védekezést, tömör, s egységes futballt kellett megvalósítanunk. Az első félidőben csak nagyon kevés lehetőséget engedtünk az ellenfélnek, ha egyáltalán hagytuk nekik, hogy eljussanak a kapunk előterébe, míg a szünet után némileg kezdeményezőbben léptünk fel, ami magától értetődő módon több kockázattal is járt. Mikor a Sasok nyomást gyakoroltak ránk, általában nehéz perceket éltünk át, ám legtöbbször ezeknél a szituációknál is egységesek tudtunk maradni. 

Nem gondolnám, hogy a Scudettóért folyó versenyben bárminemű előnyünk lenne a riválisokkal szemben, ugyanis idén meglehetősen nehéz lesz bejutni a legjobb négy közé. Az Inter, a Milan, valamint a Napoli szemmel láthatóan a többiek fölött állnak, nekünk pedig az az elsődleges feladtunk, hogy decemberig megpróbáljuk tartani velük a lépést, miközben a lehető legjobb eredmények elérésére kell törekednünk. Úgy gondolom, hogy 76 pont elegendő lenne a Bajnokok Ligája-indulást érő utolsó hely bebiztosításához, nekünk pedig jelenleg ez a legfőbb célunk. Gazdasági és sportszakmai értelemben is nagy hátrányt jelent számunkra, hogy idén nem lehetünk ott a nemzetközi kupaporondon, éppen ezért pedig alapvető fontosságú, hogy májusban ott legyünk az olasz bajnokság első négy csapata között. 

Federico Chiesa idén közelebb játszik Dušan Vlahovićhoz, mint korábban, s remekül teljesít az akciók elindításánál, továbbá a helyzetek megteremtésénél. Úgy vélem, hogy ez volt az olasz torinói karrierjének legkiemelkedőbb összecsapása, úgy technikai szinten, mint az intenzitás szempontjából. Fede pontosan tudja, hogy még sokat kell dolgoznia a csúcsforma eléréséhez, ám mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy napról napra egyre jobban érzi magát. A válogatott meghívó több játékosuknak, egyebek mellett Manuel Locatellinek is nagy önbizalmat adott. Fabio Miretti szintén nagyszerű meccseket játszott az U21-es nemzeti együttessel, ma pedig szintén remek produkciót láthattunk tőle. Utóbbi játékosunk 2003-ban született, s máris 50 meccsnél tart a fekete-fehér szerelésben, ami rendkívül soknak tekinthető. Fabio kiválóan vágja ki magát a szorult helyzetekből, ami egyébként Fagiolira is igaz, akivel szintén végtelenül elégedett voltam. 

Timothy Weah-nak fejelnie kellett volna a kapu előtt, nem pedig a lábával próbálkoznia, ugyanis ebben az esetben nagyobb eséllyel juttatja a kapuba a labdát, mint lövi azt a felső léc fölé. Nyilvánvaló, hogy nem ez volt az egyetlen probléma a találkozó során, még akkor is, ha alapvetően pozitív szájízzel tekinthetünk vissza a mérkőzésre: egyéb dolgokon túl jobban kell figyelnünk arra, hogy hatékonyabban kezeljük a játékszert, mivel a labdának mindig nálunk kellene lennie. Egy meccs nem csupán a védekezésből áll, a Lazio viszont ma olykor túlzottan is beszorított minket a büntetőterület környékére. 

A Juventus egy olyan csapat, melynek nagy szüksége van a szurkolók támogatására, a Curva Sud buzdítása pedig ma is nagy lökést jelentett nekünk. Sajnáljuk a kapott gólt, ám mentségünkre szóljon, hogy szinte azonnal képesek voltunk reagálni a Lazio szépítésére, ami mindenképpen fejlődést jelent a korábbiakhoz képest. A Curva mindig is közel állt hozzánk, s nagyon boldog vagyok, hogy ma ismét láthattunk és hallhattunk őket a stadionban. Ebben a helyzetben mindannyiunknak össze kell fognia, s együtt kell megtennünk azt az utat, melyet a sors kijelölt számunkra. 

Természetesen nem csupán Dušannak és Federicónak kell javulnia, mivel mindenki előtt nagy fejlődési lehetőségek állnak. Boldog vagyok amiatt, hogy ma sikerült jól eltalálni a kezdőcsapat összetételét, mivel sosem könnyű meglelni a kellő felállást. Arkadiusz Milik és Moise Kean nagyon hasznos cseréknek bizonyultak, Nicolò Fagioli pedig jól játszott a második félidőben. Az a feladatunk, hogy továbbra is fenntartsuk ezt a szellemiséget, s a mostani győzelmi vágyat, ehhez pedig fordulóról-fordulóra jobbnak kell lennünk a riválisoknál, akikre az egészséges versenyszellem miatt neheztelnünk is kell az előző évek eredményei miatt. 

Örülnünk kell annak, hogy Vlahović többé már nem fájlalja az ágyékát, valamint, hogy Chiesa sokkal jobb állapotban van, mint tavaly bármikor. Andrea Cambiaso és Timothy Weah nagyon sokat fejlődhet még, Weston McKennie pedig rendkívül hasznos lehet a fizikai adottságai miatt, ha meg tudja őrizni ezt a mentalitást. A mercato során egyáltalán nem gondoltam Romelu Lukaku esetleges leigazolására, mivel Vlahović mindig is a Juventus játékosa volt. Az idei átigazolási piac más jellegű volt, mint a korábbi ablakok, hiszen a csapat helyzetének kiértékelése után elsősorban az átlagéletkor csökkentésére, és a mostani keret tagjainak megerősítésére fektettük a hangsúlyt, hogy jobban tudjunk funkcionálni és fejlődni a mostani évadban. 

Gyermekkoromban sok olyan gyakorlatot végeztünk az osztályban, ahol a jobbkezeseknek a bal kezükkel, míg a balkezeseknek a jobb kezükkel kellett megfogniuk bizonyos tárgyakat, vagy éppen írniuk. Dušan valószínűleg ma ugyanezt csinálta, csak éppen a lábával, s ezért szerzett gólokat tőle szokatlan pozíciókból. A Juventus rengeteget fejlődött a szezon két, Udinese és Bologna elleni találkozójához képest. Egy alakulat ereje abban rejlik, hogy mennyire van egyensúlyban önmagával, mi pedig éppen ezen mérték megtalálására összpontosítunk. 

Nem gondolnám, hogy a Juventus helyzete az elmúlt hét tükrében leginkább egy szappanoperára hasonlítana, bár tény, hogy a Beautiful című sorozat gyermekkorom meghatározó eleme volt. Ha jól emlékszem, a tv mindig délután, 14 óra körül tűzte műsorra a szériát, ám már jó ideje nem követem a cselekményt, vagy azt, hogy mi történik a sorozat világában. Az együttessel kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy továbbra is nagyon sok munka vár ránk, miközben mindvégig a realitásokra kell koncentrálnunk. Csak és kizárólag ezen az úton haladva érhetünk el jelentősebb eredményeket, elvégre annak érdekében, hogy a szezon során állandóan a legjobb csapatok között maradjunk, jelentős áldozatokat kell hoznunk" – összegzett General Max. 

A meccs összefoglalója: