115 millió eurós veszteséggel zárta a Juventus a pénzügyi évet

ekl_szia.jpgAz elmúlt évek felelőtlen gazdálkodási politikájának következtében nehéz pénzügyi helyzetbe került a Juventus, mely végül a Pénzügyi Fairplay (FFP) megszegésével és a klub európai kupasorozatból való egyéves kizárásával járt. Hogy elkerülje a további szankciókat, a klub egyik legfőbb feladata, hogy normalizálja a költségvetését, mely jelen helyzetben a kiadások redukálásával oldható meg. Habár még a hivatalos jelentés még jelent meg az igazgatótanácstól, a Gazzetta.it tudni véli a klub idei pénzügyi veszteségét, mely még mindig tetemes, viszont sikerült a felére szorítani a korábbi pénzügyi évhez képest.

Gazzetta információi szerint a Juventus 115 millió euró körüli veszteséggel zárja a 2022/2023-as pénzügyi évet,  melyet az anyavállalat Exor által közzétett január-júniusi jelentéseire hivatkozva számoltak ki: "Az eredmény, amely nem hivatalos, mindenekelőtt a 2022. december 31-i féléves jelentés (-29,5 millió) és a 2023. január-júniusi pro-forma adat (-81 millió) közötti algebrai összegből adódik, amelyet a csoport 2023. június 30-i féléves jelentését benyújtó anyavállalat Exor ma közzétett: ez az összeg 110,5 millió. Ez a pro-forma szám általában nem veszi figyelembe a legutóbbi futballpiaci tranzakciókat, időzítési kérdés miatt. Szeptember 1-jén a Juventus ingyen eladta Bonuccit az Union Berlinnek, és bejelentette, hogy az 5,6 milliós leírást a tavalyi szezon mérlegére terheli. A 2022-23-as veszteség végleges összege tehát 115 millió körül alakulhat." - olvasható a honlapon

Érdekesség, hogy az Exor maga továbbra is kiváló gazdasági mutatókkal rendelkezik, amit a 2023 első félévében elért 2,2 milliárdos nyereség is bizonyít, egyedül a Juventus veszteséges a portfóliócégek között: a futballklub már csak 1,4%-át teszi ki az Exor befektetéseinek (szemben a Ronaldo idején elért 4%-kal).

A 2023. június 30-i 115 millió körüli hiány lényegében a fele a 2021-22-es 239 milliós rekordveszteségnek. A beszámoló érezhető javulása több tényezőnek köszönhető. Először is, a stadion 100%-os kihasználtsága a világjárványos korlátozások után az alapbevételek növekedéséhez vezetett, amelyek 400 millióra emelkedtek. A csapat menedzselésére fordított kiadások is jelentősen csökkentek, főként a korábbi éveket terhelő bérmanőverek kiegészítéseinek eltűnése és az amortizáció zsugorodása miatt, elsősorban olyan magas bérű játékosok távozásának köszönhetően, mint Di María, Paredes, Cuadrado, Bonucci. Ami a játékoskereskedelmet illeti, Dejan Kuluševski júniusi eladása további 13 milliós könyvelési hasznot hozott. A 2022-23-as pénzügyi év tehát sokkal jobban sikerült, mint az előző, azonban még mindig jelentős veszteségről beszélünk, ami a 2019-20-as 93 millióhoz, a 2020-21-es 227 millióhoz és a 2021-22-es 239 millióhoz hozzáadva az elmúlt négy szezonban 675 milliós hatalmas tartozást eredményez. Idén tehát, mivel nélkülöznünk kell az európai kupákból származó 80 milliós bevételt (beleértve az Uefa prémiumokat, a pénztárakat és a szponzorokat), a költségvetési hiány ismét növekedni fog, hacsak júniusig nem realizálódik jelentős tőkebevétel.

Fontos megemlíteni, hogy a szám még nem hivatalos, a klub igazgatótanácsa a jövő héten teszi hivatalossá a 2023. június 30-ig tartó pénzügyi évet.