Allegri: "A Juvénak nem feltétlenül kell modernebbé válnia"

allegri_vs_udine.pngA Juventus lehengerlő első félidővel, s 0:3-as győzelemmel kezdte a szezont az Udinese otthonában, köszönhetően Federico Chiesa, Dušan Vlahović, valamint Adrien Rabiot góljainak, illetve néhány új igazolás remek játékának, melyet követően a csapat mestere, Massimiliano Allegri is értékelte a látottakat, szót ejtve többek között 250. győzelméről, Chiesa szerepköréről, a fejlődés szükségességéről, továbbá a debütáló fiatalok teljesítményéről is. 

"Filip Kostić csupán azért nem lépett pályára ma este, mivel úgy döntöttünk, hogy Samuel Iling-Juniornak biztosítunk lehetőséget. Ha Federico Chiesa előbb lejött volna a pályáról, bizonyára a szerbet küldtük volna be helyette, ám Iling-Junior többet mozog hozzá képest, mivel ő egy támadóbb felfogású játékos, aki jobban tudta pótolni az olaszt, míg Kostić inkább a vonal mentén, lineárisabb szerepkörben érzi jól magát" – kezdte szavait Allegri a DAZN kérdésére. 

"Képtelenek vagyunk a meccs minden percében 100%-os produkciót nyújtani, ám ma este egyébként is agresszívan és jól játszottunk, ami miatt nem igazán lehet okunk panaszra. A tavalyi évhez képest elsősorban két dolgon kell javítanunk: először is, szervezettebben kell játszanunk a második félidőben, hiszen ma is megfigyelhető volt, hogy a találkozó ezen szakaszában már nem kezeltük olyan jól a labdát, s nem voltunk sokat az ellenfél térfelén. Emellett sokkal több mozgást kell végrehajtanunk, amit ma is megtehettünk volna, bár igaz, hogy nagyon meleg volt, néhány játékosunk, mint például Nicolò Fagioli, pedig még csak most tértek vissza a pályára sérülésüket követően. Weston McKennie egy kicsit egyedül volt a gyepen, s nem igazán kereste a csapattársakat, amit időközben jeleztem is neki. 

A félidőben két cserét hajtottunk végre, mivel szükségünk volt egy olyan játékosra, aki hatékonyabban tudja irányítani a csapatot. Fabio Miretti remekül játszott, ahogy Timothy Weah is. A kijavítandó dolgok második részét a labdakezelésünk adja: meg kell tanulnunk, hogy a félpálya mögött máshogy kell védekeznünk, mint az ellenfél kapuja előtt. Ugyan ez ma nem jelentett nagyobb problémát a stabil, 0:3-as vezetés miatt, előfordulhat, hogy az adott összecsapás egy pillanat alatt megváltozik, nekünk pedig minden lehetőségre fel kell készülnünk. 

Úgy gondolom, hogy Chiesa alapvetően egy csatár, bár lehet, hogy ebben tévedek. Meglátásom szerint Fede túlságosan elszigeteli magát szélsőként a társaktól, így ezen a poszton nem tudja megfelelően kiaknázni a képességeit. Láthattuk, hogy ma este milyen jól teljesített Dušan Vlahović párjaként, akivel mindketten nagyon sokat fejlődtek, még azzal együtt is, hogy a védekezési szakaszban további javulásra van szükség tőlük. Chiesa nagyszerűen futballozott az első fél órában, ezt követően pedig kissé elsodródott a többiektől, mivel túlzottan a bal oldalra került. Meggyőződésem, hogy Fede képes lehet 14-16 gólt szerezni egy évadban, s úgy vélem, hogy idén el is fogja érni ezt a számot, ám csak akkor, ha a támadósorban szerepel, mivel az oldalvonal mellett csak veszít a kvalitásaiból. 

Andrea Cambiaso produkciója nem okozott különösebb meglepetést számomra, mivel egy kifejezetten jó és intelligens srácról beszélünk, aki kiválóan megérti magát egy olyan típusú labdarúgóval, mint Chiesa. Megfigyelhettük, hogy amikor Fede kihúzódott a szélre, Andrea azonnal beljebb mozgott, ezzel felvéve a posztját, ez a dinamika pedig fordítva is megfigyelhető volt kettejük között. Ennek a kombinációnak köszönhetően gyakran számbeli fölénybe tudtunk kerülni a bal oldalon, ám amikor Chiesa nem áll majd rendelkezésünkre, mindenképpen szükségünk lesz egy olyan, lineárisabb futballistára, mint Kostić. Mivel a bal szélen kialakult az előbb említett fölény, legfőképpen itt vezettük az akcióinkat. Weah remekül játszott a jobb oldalon, annak ellenére is, hogy ez volt élete első mérkőzése a Serie A-ban. Csak azért cseréltük le őt, mert kapott egy kellemetlen rúgást a lábára, ugyanakkor továbbra is nagy bizalommal fordulunk felé, hiszen egy fontos játékos számunkra. 

Az, hogy idén tizenkét év után nem lehetünk ott a Bajnokok Ligájában, nagy veszteség a klub számára, a saját becsületünkért pedig mindenképpen vissza kell jutnunk a sorozatba. Attól függetlenül, hogy sokak szerint a heti egy meccs még akár előnyünkre is válhat, be kell vallanunk, hogy hiányolni fogjuk a nemzetközi kupaszereplést, mivel nem mindennap nézhetünk szembe a kontinens legjobb együtteseivel. Tavaly a tabella harmadik helyén végeztünk, s jogot szereztünk arra, hogy a BL-ben futballozzunk, mindazonáltal az ismert körülmények közbeszóltak, nekünk pedig ehhez kell alkalmazkodnunk. Arra, hogy idén csak a Serie A-ban van jelenésünk, lehetőségként kell tekintenünk, hogy tovább fejlődjünk, s hogy dolgozzunk játékosaink egyéni jellemzőin. A ma látottak alapján olykor túlzottan is lazán kezeltünk bizonyos szituációkat, ezen felül pedig a tizenhatos közelében is fegyelmezettebben kell viselkednünk. 

Úgy vélem, az a feladatunk, hogy maximálisan kihasználjuk a srácok képességeit. Ahhoz, hogy presszingünk magasan maradjon, nagy futómennyiséggel kell előállnunk, ezt a szempontot pedig ugyancsak fejlesztenünk kell. Annak ellenére, hogy ma szép győzelmet arattunk, két lábbal a talajon kell maradnunk, s tovább kell dolgoznunk a fejlődés érdekében. Ahhoz, hogy elérjünk bizonyos eredményeket, alázatra és kemény munkára van szükségünk. Dušan Vlahovićnak jó meccse volt ma este, főleg úgy, hogy az utóbbi hónapokban viszonylag kevés időt tölthetett a pályán. Úgy látom, hogy ha belendítjük őt, sokat segíthet csapatunknak, ám mozgáskoordinációján még mindig dolgoznunk kell. Kenan Yıldız szintén egy minőségi játékos, aki eredetileg már hamarabb behoztam volna Chiesa helyére, ám Cambiaso lába begörcsölt, ezért pedig inkább Iling-Junior mellett döntöttem. Egy biztos: holnap mindenképpen le kell vágatnia a haját, mivel a pályán töltött ideje alatt legalább százszor igazgatta azt, nekünk pedig komolyan és rendesen kell csinálnunk a dolgokat. 

Büszkeséggel tölt el, hogy a mai volt a 250. sikerem a Juventus kispadján, mivel nagy kiváltság, hogy valaki nyolc évet tölthet az Öreg Hölgynél edzőként. Nagyon boldog vagyok, hogy e szám elérésével egy olyan legenda nyomába léphettem, mint Giovanni Trapattoni, azonban ezzel együtt mindenképpen szeretném megemlíteni Carlo Mazzonét, aki a napokban hagyott itt bennünket. Örülök annak, hogy volt szerencsém ismerni az olasz futball régi, nagy mestereit. Természetesen az még egy teljesen másfajta futball volt, mint a mai, ám az emberi oldal néha fontosabb, mint a modernitás. A Juventusnak nem feltétlenül kell modernebbé válnia, én magam kicsit pedig ellene vagyok ennek a vélekedésnek. A fő hangsúly azon van, hogy mit hozunk ki ezekből a srácokból" – zárta szavait General Max. 

A mérkőzés összefoglalója: