HIVATALOS: Az UEFA kizárta a Juventust a Konferencia Ligából

ekl_szia.jpgAz UEFA és a Juventus az elmúlt órában hivatalosan is bejelentették a már eddig is pletykált döntést, miszerint az Európai Labdarúgó Szövetség a klub által elkövetett pénzügyi visszaélések miatt kizárta az Öreg Hölgyet a jövő évi Európai Konferencia Ligából, melynek eredményeképp a torinóiak helyét a Fiorentina fogja átvenni a sorozatban, Max Allegri fiainak pedig meg kell elégedniük a Serie A és a Coppa Italia meccseivel. 

A Juve által kiadott közlemény az alábbiakat tartalmazza: 

"Torino, 2023. július 28.  – A Juventus Football Club S.p.A. ezúton tájékoztatja a közlemény olvasóit, hogy az UEFA Klubpénzügy Ellenőrző Testületének Első Kamarája úgy döntött, hogy véglegesen lezárja a szervezet 2022. december 1-jén indított, Bianconeri elleni eljárását, melynek célja az UEFA által felállított szabályozási keretek betartásának ellenőrzése volt. A Juventus, bár továbbra is tagadja az állítólagos jogsértések elkövetését, s tetteit helyesnek ítéli meg, kijelentette, hogy elfogadja a szövetség alábbiakban ismertetésre kerülő döntését, s lemondott a fellebbezés jogáról, kifejezetten arra várva, hogy ezt a gesztust az UEFA Klubpénzügy Ellenőrző Testülete a felelősség elismeréseként fogja értékelni. 

UEFA Klubpénzügy Ellenőrző Testületének Első Kamarája alapján az UEFA és a Juventus közötti, 2022. augusztus 31-én megkötött egyezség felmondásra kerül, az Öreg Hölgy pedig a kizárás sorsára jut a 2023/2024-es UEFA Európai Konferencia Liga küzdelmeiből. A határozat eredményeként a Juventusnak továbbá (1.) 10 millió eurós pénzügyi hozzájárulást kell fizetnie a szervezet felé, mely összeg bizonyos részeit az UEFA visszatartja majd a következő sportszezonokban megrendezésre kerülő nemzetközi kupameccsek bevételeiből. A Juventus emellett (2.) köteles további 10 millió eurós, feltételesen megítélendő pénzügyi hozzájárulást fizetni abban az esetben, ha a klub 2023., 2024., illetve 2025. június 30-i pénzügyi jelentései az UEFA Klublicensz- és Pénzügyi Fenntarthatósági Szabályzatának lényeges megsértését tartalmazzák. Ezt a feltételesen megítélt összeget az UEFA potenciálisan ugyancsak visszatartaná az égisze alatt megrendezendő, következő sportszezonokban megvalósuló nemzetközi találkozókból származó bevételekből."

Az ítélet kihirdetését követően a Juventus elnöke, Gianluca Ferrero is hivatalos közleményt adott ki a témáról, melyben kijelentette, hogy a klub csalódott az UEFA döntése miatt, azonban a csapat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy örömöt szerezzen a szurkolóknak, s hogy jövőre ismét kvalifikálhassa magát valamelyik európai versenysorozatba. 

"Sajnálattal vettük tudomásul UEFA Klubpénzügy Ellenőrző Testületének döntését. Nem értünk egyet az érveinkre és a védelmünk által felépített stratégiára adott válasszal, s továbbra is szilárdan meg vagyunk győződve cselekedeteink jogszerűségéről, továbbá indoklásunk érvényességéről. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy nem nyújtunk be fellebbezést az ítélet ellen, mely határozat összhangban van májusi, az Olasz Labdarúgó Szövetséggel való vitáink lezárását szolgáló elhatározásunkkal. 

Mint a tavaszi esetnél, úgy most is az a cél vezérel bennünket, hogy minél előbb véget vessünk a klubot övező bizonytalan időszaknak, s hogy teljes átláthatóságot, valamint kiszámíthatóságot garantáljunk külső, illetve belső partnereink számára a nemzetközi versenyeken való részvétellel kapcsolatban. Ha fellebbezést nyújtanánk be, fennállna a kockázata annak, hogy másfajta, adott esetben hátrányosabb ítélet születne ránk nézve, ráadásul az efféle beadványok elbírálása olykor rendkívül hosszúra nyúlik, ez pedig a 2024/2025-ös szezonra vonatkozó, esetleges Bajnokok Ligája-részvételünket illetően is növelné az ismeretlen tényezők számát. 

Ehelyett azt szeretnénk, ha a Juventus felnőtt csapata, a szurkolóink, a szponzoraink, a beszállítóink, továbbá a pénzügyi partereink a lehető legnagyobb nyugalommal, s a pályán elért eredmények bizonyosságának tudatában vághatnának neki a 2023/2024-es idénynek, kiváltképp az elmúlt szezon viharos eseményeit követően. E fájdalmas döntés ellenére most már a következő évadra kell összpontosítanunk, ahol az eddig megszokott állapothoz képest most csak egy sorozattal kell állandóan foglalkoznunk a többszíntéres koncentráció helyett. 

Innentől kezdve a bajnokság, valamint a Coppa Italia küzdelmeire kell fordítanunk a figyelmünket, s mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb elégedettséggel töltsük el drukkereinket ezekben a versenysorozatokban" – összegzett az Öreg Hölgy első embere.