Elkann: "Mindig megerősödve kerültünk ki a rossz helyzetekből"

elkann_4.jpgA minap volt a 100. évfordulója annak, hogy az Agnelli-család első ízben vette át a Juventus irányítását, ami nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kapcsolatot jelent egy klub és egy família között. A több más vállalat mellett az Öreg Hölgyet is érdekeltségei között tudó Exor holdingcég feje, s az elnökségről novemberben lemondó Andrea Agnelli unokatestvére, John Elkann ennek apropóján a napokban hosszabb interjút adott a La Stampának, melyben szó esett a Bianconerihez való történelmi kötődésről, a múlt értékeiről és az innen származó hagyományokról, illetve a Zebrákkal kapcsolatos mostani történésekről és jövőbeli tervekről is. Az alábbiakban e nyilatkozat magyar fordítását tesszük közzé. 

"A folytonosság igényének kettős érzete minden szempontból képes volt egyesíteni a családunkat és a Juventust az elmúlt 100 év alatt: a klub mindig egy hatalmas szerelem volt számunkra, már csak azért is, mert a Bianconeri körüli történések szerves részét képezték famíliánk életének egyes pillanataihoz, valamint gyermekkorunk kitörölhetetlen emlékeihez. A jövő építésének felelőssége ugyancsak a Zebrákhoz köt bennünket, hiszen mindenképpen meg akarunk felelni az innovációt szükségessé tevő kihívásoknak. Nagyapám mindig azt mondta, hogy a Juventus nem véletlenül jelenti azt, hogy fiatalság. A fiatalság a jövőt hozza el nekünk, így tehát az a feladatunk, hogy alkalmazkodjunk a korhoz. A múlt persze telis-tele van dicsőséggel, ám kötelességünk a jövőbe tekinteni, s alázatosan dolgozni az Öreg Hölgyért, valamint az értünk szorító drukkerek millióiért. 

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a Juve az olasz futball rákfenéje és fő problémája, ám a valóság ezzel szöges ellentétben áll: az Öreg Hölgy része a bennünket érintő gondok megoldásának. Csapatunk mindig is az olasz futball gerincének számított, melyet az is bizonyít, hogy mindig mi adtuk a magját a világbajnoki címeket szerző válogatottaknak. Ha a gazdasági mutatókra tekintünk, megállapíthatjuk, hogy piaci műveleteink révén az elmúlt években közel félmilliárd eurót költöttünk arra, hogy bizonyos játékosok megvásárlása által támogassuk a többi itáliai klubot, mellyel nagy mértékben támogattuk a Serie A más együtteseinek, valamint az alacsonyabb osztályokban szereplő olasz gárdák költéségvetésének megerősödését. 

Mi, az Agnelli-család tagjai elsősorban a klub szurkolói vagyunk. Léteznek olyan futballcsapatok, melyek történelmi sajátosságaik miatt egyes cégekhez kötődnek, mint például a PSV Eindhoven a holland Phillips céghez. A Juventus nem egy ilyen alakulat, mivel bennünket sosem donorált olyan mértékben egy vállalat, mint más klubokat, holott a FIAT esetében ez talán még kézenfekvőnek is tűnhetne. Mi alapvetően egy család csapata vagyunk és leszünk, nem pedig egy cégé. Az elmúlt években természetesen át kellett esnünk szomorúbb perceken és súlyosabb csalódásokon is, ugyanakkor a kudarcok összességében véve csak még erősebbé tesznek minket. Ha olyan módon kapsz ki egy mérkőzésen, mint például tavaly a Maccabi Haifa ellen, magától értetődő módon fájó érzésekkel kell szembesülnöd, ám az efféle negatív történések döntő fontosságúak a tanulás és a tapasztalatszerzés szempontjából. 

Úgy vélem, hogy nem az a fontos, hogy mit rontottunk el, hanem az, hogy mit próbálunk meg jobbá tenni és eredményesebben csinálni. A Bianconeri rajongói mindazonáltal még a történetünk során felbukkanó számtalan kudarc ellenére is szerencsés helyzetben vannak: a Juve mindig sokkal több örömöt és elégedettséget okozott nekünk, mint csalódást és rossz szájízt. Mint minden más klub, mi is átmentünk már válsághelyzeteken és elképesztően nehéz pillanatokon, azonban mindig emelt fővel és megerősödve keveredtünk ki ezekből a szituációkból. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal is magunk mögött fogjuk hagyni az aktuális problémákat, az idő pedig igazolni fogja döntéseink helyességét.

Ilyesmi nem először történne velünk: elég csak arra gondolni, hogy az 1980-as évek nagy sportfogadási botrányában a legendás Paolo Rossi is érintett volt, aki emiatt eltiltást is kapott a szövetségtől. A Giampiero Boniperti nevével fémjelezett vezetőség ennek dacára is leigazolta őt, Giovanni Trapattoni pedig külön edzéseken foglalkozott vele, a hit és a kemény munka pedig kifizetődött, mivel történetünk huszadik bajnoki címét nagyrészt Rossinak köszönhetően szereztük meg. Az ő diadala a mi győzelmünk is volt egyben, szerződtetése pedig az akkortájt kirobbanó viták ellenére is sikertörténetnek bizonyult. 

Mi voltunk az első olasz klub, mely saját tulajdonban álló stadionnal rendelkezett, s jelenleg is mi birtokoljuk az Allianz Stadium jogait. Ez a beruházás nem csupán sportszakmai szinten volt jelentős, hanem gazdasági és karitatív tekintetben is: a létesítmény felhúzása egész Torino fejlettségi szintjét megemelte, s hozzájárult a környék munkavállalóinak boldogulásához, amire ugyancsak nagyon büszkék vagyunk. A Juventus számtalan téren veszi ki a részét társadalmi felelősségvállalásból, ezekkel a kezdeményezésekkel pedig elsősorban közvetlen környezetünket, valamint a helyieket szeretnénk segíteni. Nemrég egy nagyszabású programot indítottunk a torinói iskolák számára, melynek célja az, hogy a fiatalok megfelelő és kiváló színvonalon álló képzésekben részesüljenek alapvető társadalmi témákról, illetve a sokszínűséggel és az integrációval kapcsolatos kérdésekről. 

 A Juventus ereje nagyapám óta abban rejlik, hogy nyitottak voltunk az innovációra. Edoardo Agnelli elnökségének éveiben mi voltunk az első csapat, mely kellőképpen felkészült az éjszakai mérkőzésekre. Mivel nekünk lettek először profi labdarúgóink, gyorsan népszerűvé váltunk, a rádió pedig élőben közvetítette a győztes meccseinket. A jelenben szintén arra törekszünk, hogy megfeleljünk az adott korszak legfőbb kihívásainak. Az idei mercato legfontosabb lépését például már most megtettük, mikor Torinóba hoztuk új sportigazgatónkat, Cristiano Giuntolit, aki maga is az alkalmazkodóképességet és a fejlődésre való hajlandóságot képviseli, tökéletes összhangban történelmi hagyományainkkal. Giuntoli olyan munkamódszert fog meghonosítani az Öreg Hölgynél, ami egyaránt fejleszti majd a fiatal tehetségeket, s erősíti meg a bajnokokat. 

Az ellenünk folytatott, vagy már lezárt vizsgálatokkal kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy továbbra is meggyőződésünk, hogy tisztességesen jártunk el a szóban forgó ügyekkel kapcsolatban. Védekezésünket éppen erre építettük fel, s azoknál a szerveknél, melyek még nem zárták le a nyomozást ellenünk, ezt követően is érvényesíteni fogjuk az álláspontunkat, természetesen arrogancia nélkül, s az adott intézmények teljeskörű tiszteletével. A Szuperligát illetően véleményem szerint az volt a legfőbb probléma, hogy ez a versenysorozat már most létezik, csak éppen egyedül Angliában terjedt el, s Premier League-nek hívják. Ezt gyakorlatilag mindenki láthatja a futballvilág berkein belül: a PL hihetetlenül megerősödött, míg a kontinens bajnokságai folyamatosan veszítik el a legnagyobb neveiket, akik mind a szigetországba szeretnének igazolni. Ez azzal jár, hogy a nemzeti bajnokságok elveszítik erőforrásaikat, s jelentéktelenné válnak. Ez a kérdéskör persze nem csupán a Juventust érinti, erre a kihívásra ugyanis a teljes európai futballnak kell választ adnia. 

A Bianconeri hazai mérkőzései még a messziről érkező drukkerek számára is lehetőséget teremtenek arra, hogy élőben tekinthessék meg kedvenc együttesüket, megismerkedve annak történelmével múzeumunkon keresztül, s hogy felfedezzék Torinót, élvezve ezzel a város szépségét, valamint meglepetéseit. Úgy gondolom, hogy ilyen sokrétű szolgáltatást egyedül a Bianconeri tud nyújtani a saját szurkolóinak az olasz csapatok közül. Az, hogy unokatestvérem, Andrea Agnelli novemberben lemondott az elnöki posztról, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Juve kapcsolata megszakadt a családdal. Éppen ellenkezőleg, mivel a folytonosság továbbra is fennáll a família mai képviselői, továbbá a 100 évvel ezelőtti családtagok között, akik ugyanolyan erős szeretettel tekintettek az Öreg Hölgyre, mint most mi. 

A klub és az Agnelli-család között egy nagyon erős kötelék alakult ki az elmúlt évszázadban, melynek gerincét az innováció, a kitartás, s mindenekelőtt a felbecsülhetetlen mértékű érzelmi háttér adja. E jellemzőknek köszönhetően rokonaim mind a mai napig boldogok attól, hogy a fekete-fehérek drukkereinek és patrónusainak mondhatják magukat, ami nyilvánvalóan rám is igaz. A folyamatos fejlődésre vonatkozó alapelvárás még most is hatással van az általunk folytatott futballpolitikára: néhány évvel ezelőtt még kevesen ismerték Olaszországban a női labdarúgást, s még kevesebben gondolták, hogy egyszer itt is meghonosodhat a sportág ezen válfaja. Ma a női együttesek gombaként szaporodnak az egyes klubok háza táján, mi pedig rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy úttörőnek bizonyultunk ezen a területen, máris nagy eredményeket aratva, amit a lányok által megszerzett öt Scudetto és három Coppa Italia is alátámaszt.

A Juventus másik fontos projektje az utánpótlás. Mi voltunk az első olasz klub, mely harmadik számú csapatát elindíthatta a Serie C-ben, a Next Gen pedig azóta is számos tehetséges fiatalt nevelt ki a felnőtt együttes számára. Elég csak az előző szezonra gondolnunk, mikor ezek a srácok valósággal berobbantak a Zebráknál, s nem egy közülük alapemberré is vált az alakulatnál. Nagyon erősen hiszünk a Next Genben, s továbbra is teljes meggyőződéssel fektetünk majd az akadémiába, ami azt jelenti, hogy hiszünk a fiatal reménységekben, valamint az olasz futball jövőjében" – összegzett John Elkann.