Pjanić: "A Juve fogja eldönteni, hogy ki kell neki Vlahović és Lukaku közül"

pjanic-3.jpgA Juventus egykori bosnyák középpályása, Miralem Pjanić a tegnapi napon hosszabb interjút adott az olasz sportsajtónak, ennek keretében pedig kifejtette véleményét Massimiliano Allegri maradásával és Cristiano Giuntoli érkezésével kapcsolatban is, ám nem hagyta figyelmen kívül a csatárokat illető kérdéseket, továbbá Juan Cuadrado Interhez való csatlakozásának, s Leonardo Bonucci várható távozásának témakörét sem. 

"Biztos vagyok benne, hogy Max elsősorban egy normálisabb és nyugodtabb évet szeretne letudni a Juventusszal a tavalyi szezon kellemetlenségei és örvényei után, melyeket főként a néhol elvett, néhol pedig visszaadott pontok körüli huzavona okozott, nem is beszélve a lesérülő alapemberekről, vagy a vezetőség novemberi felállásáról, ami teljesen magára hagyta Allegrit a problémákkal" – vélekedett a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"A szaúd-arábiai klubok idén valóban megmutatják, hogy végtelen gazdasági kapacitással rendelkeznek. Annak, hogy az Al-Hilal első számú választása a vezetőedzői posztra Max lett volna, mindenképpen oka van: egy olyan trénerről beszélünk, aki rendkívül sok trófeát nyert pályafutása során, ami nagy megbecsülést biztosít számára. Nem rejtély, hogy a közel-keleti együttes nagyon szerette volna a kispadján látni Allegrit, amiről én is beszélgettem a mesterrel, ám mivel Maxot még két évig köti a Juventushoz jelenlegi szerződése, úgy érezte, hogy nem lenne fair elhagyni a torinóiakat. A szakvezető emellett továbbra is nagy motivációval bír, s meggyőződése, hogy még mindig képes elérni néhány nagy eredményt az Öreg Hölggyel. 

Ahhoz, hogy felmérhessük, hogy kik lesznek a Scudetto legfőbb esélyesei a következő évadban, meg kell várnunk az átigazolási időszak végét, ám alapvetően úgy gondolom, hogy a Juve ezúttal is a Napolival, az Interrel, valamint az AC Milannal fog megküzdeni a bajnoki címért. A nápolyi gárda és a Rossoneri keretében számos változás történt, s nem tudni, hogy ezek milyen hatással lesznek rájuk, bár összességében véve minden olasz csapatra igaz, hogy előbb el kell adniuk néhány játékost ahhoz, hogy új neveket igazolhassanak. A Serie A-nak nincs akkora tőkeereje, mint a Premier League-nek, vagy éppen a szaúdi együtteseknek, utóbbiak pedig a mostani évtől fogva egyre komolyabb tényezőként jelennek meg az európai piacon is. 

Nem lep meg a szaúdiak fejlődése, mivel az, hogy az elmúlt években már náluk tartották az olasz és a spanyol szuperkupát, egyértelmű jele volt annak, hogy számolni kell velük a labdarúgás világában, elsősorban a náluk koncentrálódó hatalmas pénzmennyiség miatt. A közel-keleti országok szenvedélyesen szeretik a futballt, ez pedig természetesen igaz Szaúd-Arábiára is. Bajnokságuk egyre erősödik, ahogy azt pár hónappal ezelőtt Cristiano Ronaldo is megjósolta, s mikor a napokban beszéltem Crisszel, ismét kifejtette, hogy véleménye szerint a szúdi Pro League hamarosan a világ egyik legszínvonalasabb versenysorozata lesz. 

Amikor egy játékos a karrierje csúcsán jár, elsősorban arra törekszik, hogy megvalósítsa gyermekkori álmait, s olyan klubokhoz igazoljon, mint a Real Madrid, a Barcelona, vagy éppen a Juventus. A Bianconerivel számtalanszor szóba hozott Sergej Milinković-Savić ehelyett inkább a szaúdiakat választotta, ám őszintén szólva rajta kívül senki sem tudhatja, hogy valójában mennyire állt közel a torinóiakhoz. A szerb valószínűleg nagy segítséget jelentett volna a Zebráknak, ám úgy gondolom, hogy a szintén felmerült Franck Kessié is hatalmas erősítés lenne a csapatnak. A klub és Allegri számára nagy jelentőséggel bír, hogy Adrien Rabiot meghosszabbította a szerződését a fekete-fehérekkel, mivel a francia az elmúlt évben a középpálya legjobbjának bizonyult az alakulatnál. 

Ha a Juve valóban úgy döntött, hogy száműzi Bonuccit a keretből, akkor az illetékesek ezt mindenképpen személyesen közölték vele, hiszen a klubnál mindig is volt egyfajta tisztelet a legendák iránt. Egy játékosnak persze sosem könnyű elfogadnia az ilyesmit, ám Leo egy igazi vezér, aki nagyon sokat adott az Öreg Hölgynek, amin az sem változtat, hogy a vezetőség szerint lejárt az ideje a csapatnál. A mai labdarúgásban már lassan semmi sem lepi meg az embert. Juan Cuadrado például kontraktusának lejárta után ingyen igazolhatóvá vált, s ha úgy döntött, hogy az Interhez szerződik annak érdekében, hogy továbbra is magas szinten futballozhasson, nem szabad ítéletet alkotnunk a választásáról. Ezek a hírek természetesen kiváltják a szurkolók ellenszenvét, ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy Juan mit tett a Juventusért a Torinóban töltött nyolc esztendő alatt. 

Romelu Lukaku esetét nem igazán lehet összehasonítani Gonzalo Higuaín leigazolásával, elvégre két különböző helyzetről van szó. Pipita egy rendkívül jó támadó volt, aki éveket húzott le a Real Madridnál, 2016-ban pedig egy őrült szezont produkálva 36 gólt szerzett a Napoli szerelésében, melynek köszönhetően a Juve nem félt kifizetni a rá vonatkozó, 90 millió eurós záradékot. A Lukakut körülvevő szituáció teljesen más, mivel a belgának nehéz éve volt az Internél, ráadásul valójában nem is a Nerazzurri, hanem a Chelsea tulajdonát képezi. Ha a Juventusnál dolgozó szakemberek úgy gondolják, hogy a csapat számára jelenleg hasznosabb lenne egy olyan kilences, aki Lukaku tulajdonságaival bír, mint egy olyan csatár, aki Dušan Vlahović jellemzőivel rendelkezik, akkor előbb-utóbb meg fogják találni a mindenki számára kielégítő megoldást. 

Én magam nagyon kedvelem Dušant, aki még mindig nagyon fiatal, s hatalmas potenciál lakozik benne, amit meg is tudott mutatni a Fiorentina kötelékében. Egyértelmű, hogy a torinóiak mezét viselni nagyobb terhet és nyomást jelent, a szerb pedig mindeddig nem is volt képes meglelni a neki kellő folytonosságot. Lukakunak nagyobb nemzetközi tapasztalata van, mint Vlahovićnak, s senki sem kérdőjelezi meg, hogy egy kiváló és technikás futballista. Azt, hogy kettejük közül ki lenne ideálisabb a Bianconeri számára, végső soron Cristiano Giuntolinak kell majd eldöntenie. A Juve újdonsült sportigazgatója egy nagyszerű szakember, akiről ugyan kevesebbet hallottunk, mikor Olaszországban szerepeltem, ám már akkor is beszédes volt, hogy irányítása alatt sorra érkeztek a félig-meddig ismeretlen, tehetséges játékosok a Napolihoz, akik aztán később igazi klasszisokká váltak. Ez kétségkívül megmutatja Giuntoli remek képességeit, s biztos vagyok benne, hogy ezáltal sokat fog segíteni Max Allegrinek és a klubnak" – zárta mondanivalóját Pjanić.