Giuntoli: "Mindenkiért meghallgatjuk az ajánlatokat"

giuntoli_first_interview.jpgA Juventus nemrég kinevezett sportigazgatója, Cristiano Giuntoli a mai napon, 14 órai kezdettel megtartotta első, hivatalos sajtótájékoztatóját az olasz média munkatársai előtt, melynek keretein belül szót ejtett a klub Max Allegri felé táplált bizalmáról, a várható igazolásókról és az Öreg Hölgy stratégiájáról, továbbá arról, hogy a torinóiak a jelenlegi gazdasági helyzetben mindenkiért meg fogják hallgatni a befutó ajánlatokat, ideértve Federico Chiesát és Dušan Vlahovićot is. 

"Jó napot kívánok mindenkinek, megtisztelő, hogy ma itt lehetek önök előtt. Először is szeretnék köszönetet mondani Aurelio De Laurentiis elnök úrnak és Andrea Chiavellinek, akik nyolc évvel ezelőtt nagy esélyt adtak nekem, valamint Nápoly városának, és a Napolinál dolgozó minden szakembernek és játékosnak. Nagyon boldog vagyok, hogy a Juventusnál folytathatom karrieremet, már csak azért is, mert első itteni napomon rögtön hihetetlen fogadtatásban részesítettek. A klub minden területén és szektorában nagy szakértelemmel, és magas szinttel találkoztam, az itt dolgozó stábtagok és illetékesek pedig bármilyen kérdésben a rendelkezésemre álltak és állnak" – szögezte le mondanivalója kezdeteként Giuntoli. 

"Őszintén szólva, a Napolinál sosem gondoltam más klubok problémáira, így pedig külső szemlélőként a Juventus helyzetével sem foglalkoztam. Mikor biztossá vált, hogy ide fogok igazolni, nagyon vártam, hogy láthassak és megtapasztalhassak bizonyos dolgokat, valamint működési struktúrákat, ám innentől fogva csak az számít, hogy mit teszünk majd a továbbiakban. A klub azt kérte tőlem, hogy irányításommal térjünk vissza a versenyképességhez és a fenntarthatósághoz.

Utóbbi különösen azért fontos, mert világunkban is egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a fenntartható gazdálkodás. Kinevezésem pillanatában hitet tettem amellett, hogy erős figyelmet fogok fordítani a Juve gazdasági helyzetére és költségvetési beszámolóira, valamint az Öreg Hölgy történelmének nagyságára, s ennek szellemében fogom végezni a munkámat. 

Nem tudom, hogy személy szerint mit adhatok majd a Bianconerinek, ám pályafutásom eddigi íve elég világos volt: kezdetben hat évet töltöttem egy klubnál, ezt követően pedig nyolc évet egy másiknál. Egyszóval, hosszú ideje dolgozom sportigazgatóként, most pedig arra törekszem, hogy minden tapasztalatomat felhasználjam ahhoz, hogy ismét sikeressé tegyem a Juventust, s hogy az eddig megszerzett az élményeket és elsajátított tudásokat ennél a nagy tekintélyű alakulatnál is kamatoztatni tudjam.

Még csak most érkeztem Torinóba, így tehát én magam eddig nem sokat tehettem, ugyanakkor munkatársaim a mercato eddigi részében is jelentős dolgokat értek el, hiszen meghosszabbították a világ egyik legjobb középpályásának, a korábban hosszú éveken át Franciaországban játszó Adrien Rabiot-nak szerződését, annak ellenére, hogy ez nyilvánvalóan nem volt egyszerű feladat. 

Ezt követően a klub leigazolta Timothy Weah-t, aki egy nagyszerű perspektívával és nagy tehetséggel bíró labdarúgó, nem is beszélve Arkadiusz Milik szerződtetésének véglegesítéséről. A Juve tehát eddig is alaposan kivette a részét az átigazolási szezon történéseiből. Jelen pillanatban nagyon sok futballistánk van, melynek nyomán mindenképpen szűkítenünk és racionalizálnunk kell a keretet.

Egyelőre ez jelenti a legfőbb prioritást számunkra: a játékosok jövőjének tisztázása, a keret megfelelő kialakítása, valamint a fiatalokkal való közös munka folytatása, természetesen az egyensúly megtalálásának és a fenntarthatóság megteremtésének szellemében. A versenyképesség csak a tehetséges fiatalok, és a tapasztalt veteránok megfelelő elegyével biztosítható. 

Soha nem mondtuk, hogy Weston McKennie-t kiraktuk a keretből, annak ellenére, hogy egyes újságokban lehetett olvasni ezzel kapcsolatos híreket. Elismerem, hogy vannak olyan játékosaink, akik a kerettől külön edzenek, mivel a piacon vannak, s vannak olyan focisták is, akiket illetően csak az átigazolási hírportálok számoltak be hasonlókról. Jelen pillanatban főleg Denis Zakaria ügyében folytatunk megbeszéléseket néhány klubbal, s ugyanez igaz Arthurra, valamint Leonardo Bonuccira is, ám ezeket a tárgyalásokat a labdarúgókkal összhangban, s velük egyetértésben intézzük.

A mercato során nem lesz olyan lépés, amit Cristiano Giuntoli, Max Allegri, vagy Giovanni Manna tesz majd meg. Csak a Juventus hajthat végre műveleteket, mi pedig a Juventust képviselve, nem pedig a saját nevünkben járunk el. Az a fő célunk, hogy létrehozzunk egy versenyképes, és fenntartható anyagi terhet jelentő keretet. Giovanni és én természetesen sok klub futballistáit figyeljük, s számos profilt értékelünk ki, így magától értetődő módon támadókét is, azonban egyelőre nagyon erősen bízunk Dušan Vlahovićban, Federico Chiesában, Arek Milikben, valamint Moise Keanben. 

Meggyőződésünk szerint már most versenyképes támadósorunk van, jelen pillanatban pedig még csak a mercato kezdeténél vagyunk, ezért pedig nem szeretnék konkrét nevekről beszélni, értve ezalatt Romelu Lukakut is. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy pontosan milyen versenysorozatokban fogunk szerepelni, ezért pedig jelenleg a távozófélben lévő labdarúgók eladásán dolgozunk, s nem teszünk lépéseket a bejövő oldal tekintetében. Az, hogy a szurkolók egy része tiltakozott Lukaku szerződtetése ellen, jelenleg teljesen lényegtelen, mivel nem kell olyan dolgokkal foglalkozni, melyek még nem öltöttek konkrét formát. 

Vlahovićcsal és Chiesával kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy mint említettem, nagyon nagy bizalmat fektetünk beléjük, ők ketten pedig gyakorlatilag érinthetetlenek számunkra, ám mivel a fenntarthatóság nagyon fontos számunkra, egy igazán jelentős ajánlat esetén bárkiért meghallgatjuk a befutó megkereséseket. Hogy 70-80 millió eurót elegendő lenne-e a szerb eladásához? Az előbb alapvetően nem pontos számokról beszéltem, hiszen minden tárgyalás az adott ajánlat nagyságától és arányosságától függ. 

Paul Pogba helyzete egyértelműnek tűnik számomra: a franciában nagy vágy dolgozik, mivel a lehető legjobb formában szeretne visszatérni a pályára, mi pedig türelmesen várunk erre a pillanatra. Pogba alapvető fontosságú az Öreg Hölgy szempontjából, mivel nagy minőséggel és tapasztalattal rendelkezik, s annak ellenére, hogy a tavalyi év igencsak zavarosan alakult számára, most minden okunk megvan abban reménykedni, hogy lelkesedése a többieket is magával rántja majd. 

Úgy vélem, hogy nem minimális elvárásokat kell kitűznünk magunk elé, hanem maximális célokat. A magam részéről mindent bele fogok adni a közös munkába, ugyanakkor mindenkinek sokat kell tennie azért, hogy a Juve a tőle telhető legjobbat tudja nyújtani a pályán és azon kívül. A védelmet illetően egyelőre Bremer, Alex Sandro, Danilo, Rugani, valamint De Winter is a keretünk részét képezi, mi pedig úgy gondoljuk, hogy ez a sor elegendő lehet számunkra. A nyár további részével kapcsolatban persze semmit sem zárhatunk ki, s adott esetben valaki távozhat a fent említett játékosok közül, ha úgy alakulnak a dolgok.

Nem mondom, hogy egy olyan szilárd struktúrák mentén dolgozó klubnál, mint az Öreg Hölgy, könnyű megváltoztatni a fennálló helyzetet, és a fenntarthatóság irányába állítani a kormányt, ám a Juve mindig a Juve marad. Kelleni fog egy kis idő ahhoz, hogy minden szempontból rátérjünk a helyes útra, s bár ezen a nyomvonalon biztosan lesznek akadályok az első időszakban, ez a lépés hosszú távon hatalmas erényekkel járhat majd. Nem tudom, hogy fel kell-e majd áldoznunk valakit az átigazolási piacon, az viszont biztos, hogy tiszta fejre van szükség, a döntéseket pedig értelmi, és nem érzelmi alapon kell meghoznunk. 

A győzelmekhez csak kellően jó, és napi szinten elvégzett munkával lehet visszatérni. Nem szeretnék jósolgatni, ám ez a folyamat egész biztosan időbe fog telni, viszont jó hír, hogy a Juventusnál kiváló, tehetséges, s már az elmúlt időszakban is rendkívüli eredményeket elérő szakemberek tevékenykednek. Úgy vélem, hogy nekünk ezt kell majd folytatnunk, felvértezve a szükséges türelemmel és kivárási készséggel. Tisztában vagyok vele, hogy az Öreg Hölgynél mindent azonnal kellene elérni, azonban ha teljes újrakezdést akarunk, időre és türelemre van szükségünk.

Ha beindul egy adott és erényes mechanizmus, minden sokkal könnyebb lesz, hitvallásunk alapján pedig mindenben segíteni fogunk a vezetőedzőnek és a szakmai stáboknak, hogy jobb teljesítményt nyújthassanak. Én magam alapvetően is szeretek helyet foglalni a kispadon, elvégre nagyon jó érzéssel tölt el, ha a srácok közelében lehetek. Ha testközelből látod a meccs történéseit, jobban megérted ezt a világot, s új részleteket sajátíthatsz el vele kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy jelenlétem nem zavarja a stábtagokat, vagy a játékosokat, mivel nem szoktam mondani semmit, csak hallgatok és megfigyelek. 

Minden egyes nap beszélek Max Allegrivel, ennek alapján pedig kijelenthetem, hogy eddig egyetlen konkrét játékos leigazolását sem kérte tőlem. A mester úgy gondolja, hogy a csapatnak folytatnia kell az évekkel ezelőtt megkezdett munkát a fiatalokkal, s meg is nevezte azokat a játékosokat, akikben szerinte nagy fejlődési potenciál van.

A szakvezető pontosan tudja, hogy az együttesnek számos téren javulnia kell, ugyanakkor e folyamat keretében nem kért tőlem új labdarúgókat. Ha lennének ilyen ambíciói, bármikor kiélhetné őket, ugyanis mint mondtam, napi szintű kapcsolatban állunk egymással. Nem szabad kicsi, vagy célokat kitűznünk magunk elé, mivel ebben a helyzetben nem is léteznek ilyenek. Egyszerűen csak arra kell törekednünk, hogy minden lehetséges dolgot megtegyünk a Juventusért. 

Nem tudom, hogy mi lesz egyes fiatalok sorsa, ezért pedig most nem is beszélnék konkrét nevekről és esetekről. Mindenkit egyénileg fogunk kiértékelni, s azt a döntést hozzuk majd meg ezekkel a tehetségekkel kapcsolatban, ami a legjobb lesz nekik, valamint a klubnak. Az elmúlt idény rendkívül nehéz volt a Bianconeri számára, emiatt pedig úgy gondolom, hogy továbbra is Allegri a megfelelő ember arra, hogy ellássa a vezetőedzői feladatokat.

Ő az ideális tréner a csapat szempontjából, s hiszünk benne, hogy Max továbbra is az a személy, aki képes lehet folytatni a sikerek útját, köszönhetően tulajdonságainak. Úgy véljük, hogy a mesternek megvan a kellő tehetsége ahhoz, hogy nagy eredményeket érjen el a csapattal, emellett pedig poszt által megkövetelt mentalitás és fegyelem is adva van neki" – összegzett a direktor.