HIVATALOS: Cristiano Giuntoli a Juve új sportigazgatója

giuntoli_official.jpgA mai napon végre hivatalossá vált, hogy a Juventus hosszú idő után ismét egy tapasztalt szakemberrel erősíti meg vezetőségi struktúráját, ugyanis a Bianconeri az elmúlt percekben saját oldalán és közösségi médiás felületein jelentette be, hogy a Napolit már napokkal ezelőtt elhagyó Cristiano Giuntoli csatlakozik az olasz rekordbajnokhoz, ahol a sportigazgatói feladatokat fogja ellátni, szoros együttműködésben Giovanni Mannával. 

A klub közleménye az alábbiakat tartalmazza: 

"HIVATALOS – Cristiano Giuntoli mától velünk együtt folytatja!

Eklektikus, innovatív, és tehetséges. Ez csak néhány jelző a sok jellemvonás közül, melyek leírják Cristiano Giuntolit, a Juventus új sportigazgatóját. A Bianconeri új szakembere, aki a színfalak mögött végzett munkában jeleskedik igazán, az átigazolási piaccal kapcsolatban hozott remek döntéseinek köszönhetően az elmúlt években az olasz futball legjobbjai közé emelkedett szerepkörében, miközben a megszokottól eltérő feladatokat is kiválóan végez el. 

A firenzei születésű Cristiano labdarúgóként kezdte pályafutását a Serie D, majd a Serie C kiírásaiban szerepelve, megjárva a Prato, a Colligiana, a Latina, majd az Imperia, a Sanremese és a Savona csapatait is. 36 évesen aztán a szögre akasztotta a stoplist, s megtette első lépéseit sportigazgatóként. 

Első tapasztalatát ebben a pozícióban a Spezia alakulatánál szerezte, akikkel feljutott a Serie B-be, ezt követően pedig a Carpihoz igazolt, ahol sportigazgató-helyettesként kezdte, majd néhány hónap múlva, 2009 októberében a klub tulajdonosa, Stefano Bonacini sportigazgatóvá léptette elő. Ez a művelet több szempontból is sikeresnek bizonyult, mivel a klub öt szezon alatt négy feljutást ért el Giuntolival, melynek köszönhetően a Serie D-ből indulva története során először kapaszkodhatott fel a Serie A-ba. Az itt felépített projekt miatt óriási elismerés jár Cristiano Giuntolinak, aki gyors és váratlan döntéseivel nagy szerepet vállalt magára a Carpi remek meneteléséből. Miután az együttessel való közös története hat, kiváló eredményekkel teli szezont követően véget ért, munkájának elismeréseként a szakember a Napoli gárdájánál folytathatta tevékenységét. 

Az olasz futballpiramis csúcsán sem kellett sokáig várni az első eredményekre, melyek szinte rögtön igazolták kinevezésének helyességét: Cristiano egy teljesen más környezetben is kiváló munkát végzett, folytatva a liga szamárlétráján való lépkedést. Azt követően, hogy a sportigazgató 2015-ben csatlakozott a nápolyi klubhoz, a csapat két fontos serleget is a magasba emelhetett: a 2019/2020-as Coppa Italiával megszerezte első trófeáját, a 2022/2023-as idényre pedig egy olyan keretet épített fel, mely hatalmas fölénnyel nyerte meg a Scudettót. 

Most új fejezet veszi kezdetét Cristiano Giuntoli életében, aki azzal a reménnyel csatlakozik a Bianconerihez, hogy további szép sikereket érhet majd el a klubnál. 

Sok szerencsét, és üdvözlünk a Juventusnál, Cristiano!"

A bejelentés értelmében Giuntoli egy 2028-ig szóló, öt éves szerződést kötött az Öreg Hölggyel, ahol az előzetes hírek alapján nagyjából 2,5 millió eurót tehet majd zsebre egy évben, miközben a Juventus vezetőségének struktúrája némiképp átalakul a szakember érkezésével, ugyanis ettől fogva a Napolitól érkező direktor fog felelni a teljes sportterület irányításáért, közvetlen beosztottja pedig a nemrég sportigazgatóvá kinevezett Giovanni Manna lesz. Francesco Calvo a jövőben is pénzügyi igazgatóként, valamint a klubfejlesztés ügyvezető igazgatójaként folytatja, elsősorban a bevételek generálását, s a befolyt összegek felelős kezeléséért felügyelve, míg Federico Cherubini feladata a fent említett három szakember közötti összhang megteremtése lesz.