Scanavino: "Allegri maradni fog, ez soha nem volt kérdés"

scanavino_1.jpgA Juventus vezérigazgatója, Maurizio Scanavino nemrég exkluzív interjút adott a Sky Sport Italia munkatársának, melyben számos témáról szót ejtve beszélt az UEFA-val való kapcsolatról, a Szuperligából való kilépési szándékról, Cristiano Giuntoli levegőben lógó kinevezéséről, valamint arról is, hogy a pletykák ellenére mindenképpen Max Allegri lesz a Juventus mestere a következő szezonban.

"Max Allegri helyzete soha nem képezte vita tárgyát, a mester pedig maradni fog a kispadon. Vezetőségünk teljes mértékben megosztja vele az összes, jövőre vonatkozó forgatókönyvet, a piac történésein keresztül a sportszakmai tudnivalókon át egészen a gazdasági és pénzügyi kérdésekig. Kijelenthetem, hogy a kezdetektől fogva napi szintű kapcsolatot tartottunk fenn a szakvezetővel, s mivel az utóbbi hónapokban együtt estünk át a Juventus sújtó nehézségeken, viszonyunk nagyon gyorsan megszilárdult" – fogalmazott a sportvezető. 

"Bár voltak olyan pillanatok, amikor véleménykülönbségek merültek fel köztünk, sőt, néhány esetben heves vitákat is folytattunk egymással, ezek mindig konstruktív kritikát és önkritikát tartalmaztak, sosem öncélú becsmérlést. Mindig az a cél vezérelt bennünket, hogy a lehető legjobb lépéseket tegyük meg a klub és a játékosok szempontjából. A közösen átélt viharok ideje alatt összességében véve jól teljesítettünk, s nem csak a pályán mutatott produkció szempontjából.

Ez természetesen néhány alkalommal talán lehetett volna jobb is, ám minden hátráltató tényező ellenére is sikerült befutnunk a tabella harmadik helyére a gyepen elért eredmények alapján, miközben a Coppa Italiában és az Európa-ligában csupán egyetlen lépés hiányzott a finálé eléréséhez. A szezon kezdete a legkevésbé sem volt gördülékeny, vagy kiváló, az idény utolsó részében pedig elsősorban a pontlevonás körüli huzavonából fakadó pszichológiai tényezők idézték elő a csapat összeomlását. 

Természetesen megértjük a szurkolók elégedetlenségét a rossz eredmények miatt, hiszen voltaképpen ők is ugyanabban a csónakban eveznek, mint mi. Drukkereink érzelmesek, és magától értetődő módon nem dolgozzák fel könnyen, hogy az Öreg Hölgy egy történelmi sikerkorszakot követően mostanában nehezebb évadokat él át. Az idén fennálló helyzetek nem segítettek bennünket abban, hogy ismét nagy eredményeket érjünk el, a jövő tekintetében pedig szintúgy a realitások talaján kell mozognunk. Úgy véljük, hogy Massimiliano Allegri egy szilárd pontot jelent a klubon belül, elvégre ő a lehető legmegfelelőbb szakember arra, hogy folytonosságot szolgáltasson nekünk sportszakmai szinten.

Magától értetődő, hogy vannak még olyan problémák, amiket meg kell oldanunk, értve ezalatt különösen néhány gazdasági és pénzügyi kérdést. Maximális alázattal, hatalmas elkötelezettséggel, és állandó önkritikával fordulunk rá a következő idény tervezésére, mivel tisztában vagyunk vele, hogy jobb eredményeket kell felmutatnunk a pályán, s hogy alapvetően is jobban kell futballoznunk, hiszen az idén látottakra gyakran akkor sem lehetne mentséget találni, ha a történtekhez hozzávesszük a különféle pályán kívüli gondok hatásait. 

Két nappal a hivatalos kinevezésemet követően levontak tőlünk 15 pontot, illetve eltiltották sportigazgatónkat, Federico Cherubinit. Ebben a helyzetben Francesco Calvo és Giovanni Manna előléptetésével igyekeztünk orvosolni a problémákat, akik egyaránt nagyon jól dolgoztak, s eltökélten, biztos kézzel irányították stábjukat, miközben velem is remek munkaviszonyt alakítottak ki. Giovanni számtalanszor megmutatta, hogy nagyszerű képességekkel rendelkezik, ezért pedig 100%-ig megbízunk benne, s bátran bízzuk rá az elkövetkezendő hónapok átigazolási ügyeit, miközben a klub körüli, menedzsmenttel kapcsolatos ügyekkel Francesco Calvo törődik majd.

Cristiano Giuntolinak még egy évig élő szerződése van a Napoli együttesével, ezért pedig nem hiszem, hogy helyes lenne ennél többet mondani vele kapcsolatban. Most az a feladatunk, hogy minél gyorsabban magunk mögött hagyjuk a múltat, és elkezdjük építeni a jövőt, mivel azok a gondok, amik nem kötődnek szorosan hozzánk, nem is tartoznak a mi hatáskörünkbe. Mint említettem, alapvető célunk egy jól működő vezetőségi struktúra kialakítása, világosan meghatározott pozíciókkal és felelősségi körökkel. Mivel az erre irányuló lépéseket az elmúlt napokban megtettük, lassan rátérhetünk a mercatót illető kérdésekre is, melyekkel, mint mondtam, Giovanni Manna foglalkozik majd, ideértve többek között a lejáró szerződéssel bíró labdarúgókról szóló elképzeléseket is. 

Januári kinevezésünk után gyakorlatilag azonnal a bíróságon találtuk magunkat a tőkenyereség ügye miatt, ahol hosszas huzavona alakult ki fellebbezésünk, illetve az ügy májusi újratárgyalása miatt. Emellett egy másik témában, az úgynevezett bérmanőverrel kapcsolatban is nyomozást folytattak ellenünk, amit mi szerettünk volna a lehető leghamarabb lezárni. A lényeg az, hogy összességében véve sikerült megoldanunk a szituációt, elvégre ez a legkevésbé sem volt magától értetődő, s fennált az esélye annak, hogy a tárgyalások akár hónapokig elhúzódhatnak. Az, hogy lezártuk a folyamatban lévő ügyeket, lehetővé teszi számunkra, hogy végre nyugodtan tervezhessük a jövőt, anélkül, hogy félnünk kéne további, esetlegesen kiszabható büntetésektől. 

Az UEFA-val kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy a sajtó fellebbezéseinek ellenére nincs összefüggés a bennünket érő, korábbi büntetések, valamint a Szuperliga ügye között. A tegnapi nap folyamán hivatalos közleményt adtunk ki az ESL-t illető álláspontunkról, melyben bejelentettük a tervezett versenysorozatból való kilépési szándékunkat. Az UEFA Juventusszal szemben indított nyomozása egy teljesen más téma, erről pedig egyelőre még nem alkothatunk ítéletet, mivel az ügy jelenleg is folyamatban van. Ha az ember a Juventusnál tevékenykedik, nagyfokú profizmus szükségeltetik tőle, mivel a klubnál fennálló versenyszellem egészen rendkívüli. 

A Bianconerinél mindig a győzelem volt, és mindig ez is lesz az elsődleges cél, s úgy vélem, hogy elsősorban ez emel ki bennünket a többi csapat közül. A labdarúgás világában mindig nagy eltökéltséggel kell munkálkodnod, mivel ez egy rendkívül intenzív sportág, állandó történésekkel és változásokkal. Úgy gondolom, most egy remek lehetőséget kaptunk arra, hogy megteremtsük a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a Juventus ismét sikeres legyen, ehhez azonban további kemény munkára és közös célokra van szükség. Hiszünk a fejlődésben, ám ezt csak és kizárólag a kellő alázat mellett, s a realitás talaján mozogva érhetjük el" – összegzett Scanavino.