Beharangozó – az Udinese elleni meccs

udinese.pngMa este végre véget ér a hányattatásokkal és viszontagságokkal teli 2022/2023-as szezon a Juventus számára, s bár a Bajnokok Ligája-indulásról az Olasz Labdarúgó Szövetség által levont 10 pont, majd a velük kötött vádalku miatt végleg le kell mondania a Bianconerinek, az Európa-liga-szereplés még összejöhet a Zebráknak, amennyiben az Atalanta vagy a Roma pontokat veszít a mai fordulóban. Ehhez azonban Max Allegri tanítványainak mindenképpen le kell győzniük az Udinese gárdáját, melyre 21 órától lesz lehetőségük a Stadio Friuli gyepén, Marco Guida bíráskodása mellett. A magyar tévéadókon a sűrű naptár miatt jelen állás szerint sehol sem lehet majd megtekinteni az összecsapást. 

A negyvenegy esztendős, Pompei városában napvilágot látó játékvezető eddig összesen 181 összecsapáson felügyelte a rendet a Serie A-ban, melyeken 906 sárga-, és 51 piros lapot osztott ki, 64 büntető megítélése mellett. Nagyon fiatalon, még a 2009/2010-es évadban fújhatta a sípot először az olasz első osztályban, egy Chievo-Bologna (1:1) meccs alkalmával. Az Öreg Hölgy eddig 21 mérkőzést játszott vezénylete mellett, melyek közül 15-öt megnyert, 2-őt elveszített, s 4 esetben nem bírta döntésre vinni a dolgot, 49 sárgán, 0 piroson, továbbá 6 tizenegyesen túl. Az Udinese 17 ízben találkozhatott Guidával, mérlegük vele 7-3-7, 39 sárga,-, és 1 piros lap, valamint 1 büntető mellett. Ezt a párosítást még sosem bízták rá. 

A Kis Zebrák keretértéke 143 millió eurót tesz ki a Transfermarkt adatai szerint, átlagéletkoruk 25,5 év, soraikat pedig 9 válogatott labdarúgó erősíti. Legtöbbre taksált játékosuk a Tottenham Hotspur tulajdonában álló Destiny Udogie, akit 22 millió euróra kóstál a német szakportál. Bár Friuli tartomány ékköve kiemelkedően jól kezdte az idényt, és sokáig a tabella első felében foglalt helyet, idővel kisebb visszaesés állt be náluk, melynek eredményeképp jelenleg csak a 12. helyen tanyáznak, s a végső pozíciót is ez jelenti számunkra. Eddigi 37 megmérettetésük alatt 46 pont mellett 11 sikert, 13 döntetlent, valamint 13 vereséget írhattak felük a nevük mellé, 47 rúgott és 47 kapott góllal. Utolsó öt meccsükön három ízben is egy kudarc után kellett elhagyniuk a játékteret, miközben egy diadalt arattak, s egy alkalommal ikszeltek. 

A Zebrette és a torinói fekete-fehérek közös múltja 105 mérkőzést számlál, melyek közül 97-et is a Serie A-ban játszottak le a felek. Ezeken 66 Juve-siker született 18 döntetlen és 13 Udinese-győzelem mellett, a Friuliban pedig ugyancsak a Bianconeri dominált, mivel a hazaiak csak 6 esetben tudták otthon tartani a három pontot, s 14-szer ikszeltek a rekordbajnokkal. A többi, szám szerint 28 találkozón a Bianconeri térhetett haza győztesként a Continassára. A két csapat legutóbbi öt összecsapásából az Öreg Hölgy négyet is meg tudott nyerni, míg egyszer döntetlenezett mai kihívójával. Ezek között akadt egy 4-1-es siker és egy 2-0-ás diadal is, míg  legutóbb, idén január 7-én a Zebrák 1-0-ra győzték le az Udinesét az Allianz Stadiumban, Danilo kései góljának köszönhetően. 

A sokak reményei szerint utolsó Juventus-meccsén az oldalvonal mellett álló Max Allegri pályafutása során 23-szor csapott össze az Udinesével, mérlege pedig a meggyőző 13-4-6-os mutatókat adja ki, míg a Zebrette trénere, Andrea Sottil mindössze egyszer mérhette össze erejét a torinóiakkal, s így General Maxszal is, a már említett, 1-0-ás januári meccs alkalmával. Az udinei klub mestere egyébként a szezon eleje óta irányítja fiait, akiket eddig 37 bajnokin és két kupameccsen vezényelhetett, miután a klub nyáron szerződtette őt az Ascolitól. Jelenlegi kontraktusa 2024. június 30-ig van érvényben, kedvenc formációja pedig a klasszikus olasz iskola ikonikus hadrendje, az Allegri által is sűrűn alkalmazott 3-5-2. 

A két csapat kerete az idény utolsó mérkőzésére alaposan megfogyatkozott, mivel míg Sottil nélkülözni kényszerül majd a sérült Enzo Ebossét, Festy Eboselét, Kingsley Ehizibuét, s Gerard Deulofeu-t, valamint az válogatott behívó miatt hiányzó tizenhét éves olasz tehetséget, Simone Pafundit, addig Max Allegrinek Mattia De Sciglio, Gleison Bremer, Paul Pogba, Nicolò Fagioli, Kaio Jorge, s Dušan Vlahović sem állhat majd rendelkezésére. 

Gianluca Di Marzio szerint a Bianconeri az alábbi kezdővel fut majd ki a gyepre, az évad során utoljára: 

(3-5-2): Szczęsny; Gatti, Bonucci, Danilo; Cuadrado, Miretti, Locatelli, Rabiot, Kostić; Chiesa; Milik.