Allegri: "Ezt a csapatot nem a győzelemre építették"

allegri_vs_milan_1.jpgA Juventus tegnap hazai pályán 0-1-es vereséget szenvedett az AC Milan ellen, mellyel biztossá vált, hogy a torinói klub jövőre nem indulhat a Bajnokok Ligájában, a csapat mestere, Massimiliano Allegri pedig lesújtva állt az olasz média kamerái elé, kijelentve, hogy ezt az együttest nem a győzelem elérésének céljából hozták létre, valamint kijelentette, hogy a szezon már Sevillában véget ért a Bianconeri számára. 

"A meccs után köszönetet mondtam a srácoknak, hiszen mindannyian egy fontos és rendkívüli idényen vagyunk túl. Meg kell próbálnunk becsülettel lezárni az évadot Udinében, azonban kijelenthetem, hogy senkinek sem kívánnék ilyen szezont, mivel az alapvető nehézségeket még tudtuk kezelni, ám az, hogy a pályán kívül pontoktól fosztottak meg bennünket, a pályán is pontvesztéseket eredményezett, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Ma este nincs miről beszélni, mivel ez a találkozó megmutatta, hogy jelen állapotunkban mire vagyunk képesek. Ez egy teljesen abnormális szezon volt, amit szerintem mindenki láthatott az elmúlt hónapokban, s bár a tabellára nézve el kellene fogadnunk azt a kijelentést, hogy rossz idényt futottunk, ezt mégsem vagyunk hajlandóak megtenni, mivel a Juventus minden bonyodalom ellenére is 69 pontot szerzett a pályán" – jelentette ki a DAZN kamerái előtt. 

"Mostanra kifogytunk az energiából, s a szezon egyébként is véget ért számunkra Sevillában, amit természetesen rossz kimondani, azonban a tényt el kell fogadnunk, mivel a mentális erő elhagyott bennünket, ez pedig igencsak sokat számít a futballban. Ma este sem teljesítettünk rosszul, mivel a mérkőzés elején 2-3 nagyobb helyzetünk is akadt, ám hiányzott a kellő higgadtság a büntetőterület környékén. Olivier Giroud egy rendkívüli gólt szerzett, amire semmilyen körülmények között nem lehetett volna felkészülni, bár elismerem, hogy a találatot megelőző beadásnál hibát követtünk el. Úgy vélem, hogy értelmetlen lenne hosszabban beszélni a mostani összecsapásról, vagy az évad egészéről. A srácok mindenesetre dicséretet és köszönetet érdemelnek, mivel egy másik együttes ilyen körülmények között nem 69 pontot szerzett volna, hanem alig 50-et, ami miatt büszkének kell lennünk a keretre. Ismétlem, a Juventusnak 69 pontja van, ennek alapján pedig BL-indulást érdemelnénk, ezt pedig senki sem veheti el tőlünk. 

Most pihenésre van szükségünk, s minél hamarabb kezdjük ezt meg, annál jobb. Az Udinese elleni meccset persze még le kell játszanunk, ezt megelőzően azonban van 2-3 napunk, ezen időszakban pedig az lesz a célunk, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az idényzáróra. A kudarcok és a büntetések ellenére rendelkezünk egy stabil, jó alappal, hiszen az 59 pont sem kevés, bár az utolsó két meccsen ennél jóval többet tehettünk volna egységeink számának növeléséért. Egyértelmű, hogy rengeteg hibát követtünk el, mivel nem voltunk elég pontosak, nyugodtak, valamint könyörtelenek. Most az a dolgunk, hogy megőrizzük a jó dolgokat, s elvessük a rosszakat, mivel csak ezen az úton járva építhetjük fel a jövő év Juventusát. Mindenképpen fontos lenne tudni, hogy a nyáron számíthatunk-e újabb büntetésekre, mivel nem szeretnénk még egy évet állandó bizonytalanságban, illetve huzavona mellett tölteni. Reméljük, hogy még augusztus 20-a előtt fény derül az igazságra. 

Úgy gondolom, hogy az elmúlt hónapokban számos téren végeztünk eredményes munkát, hiszen öt ígéretes fiatal mutatkozhatott be az első csapatban. Az, hogy nem indulhatunk majd el a BL-ben, nem rajtunk múlt, s bár ez a tény anyagi szempontból nagy érvágást jelent számunkra, nem mi tehetünk arról, hogy azok a csapatok, akik jelenleg előttünk állnak a tabellán, valójában jóval mögöttünk helyezkednek el. Amikor 2021 nyarán visszatértem a Bianconerihez, tudtam, hogy nehéz dolgom lesz, s hogy nem fogunk tudni mindent megnyerni, mivel nem vagyok hülye, még ha páran annak is tartanak. Ha a győzelem lett volna az elsődleges cél számomra, talán egy másik kispadra ülök le, azonban a Juventusnál mindannyian egy nagy családot alkotunk, ez pedig nekem sokkal többet jelent a sikereknél. 

Mindig is mondtam, hogy ezt a Juventust nem azért építették, hogy címeket nyerjen. Ezt a csapatot nem a győzelem céljából hozták létre. Bár a közvélekedés szerint az Öreg Hölgynek mindig, mindenhol diadalt kellene aratnia, ez egészen egyszerűen nem így van. Vannak olyan alakulatok, melyeknek hat éve nem sikerült bejutniuk a legjobb négy közé, a Bianconerinek pedig az a legfőbb célkitűzése, hogy mindig a Serie A első négy helyének valamelyikén végezzen. A többi csak üres fecsegés. Ki kell mondanunk, hogy a Juve jelenlegi szezonja egy kudarc, hiába állunk a tabella harmadik helyén, s jutottunk el az Európa-liga, valamint a Coppa Italia elődöntőjéig, ehhez pedig nem csak az ellenünk meghozott ítéletek járultak hozzá, hanem a saját, pályán nyújtott, objektív eszközökkel megmért produkciónk is. Most nagyon erősnek kell lennünk, mivel a kudarcok az élet és a labdarúgás részét képezik. A futball néha ad, néha pedig elvesz tőled valamit, idén pedig meglehetősen sokat vett el tőlünk. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy a jelenlegi helyzetből is megerősödve fogunk kikeveredni. 

Néhány olasz csapat csak azért juthatott be a Bajnokok Ligájába, mert tőlünk elvették a tíz pontot. Ebben szerintem mindannyian egyetérthetünk. Nem tudom, hogy a Juventus mikor lesz képes újra a sorozatos sikerekre, azaz, hogy mikor lesz belőlünk ismét egy győztes csapat. Nem szabad összekeverni az ambíciót a tényekkel és a képességekkel, mivel annak ellenére, hogy a Bianconerinek mindig győzelmi ambíciókkal kell bírnia, más klubok is léteznek, melyeknek szintén hasonló céljaik vannak. Az Öreg Hölgy az elmúlt tizenöt évben felépített egy jelentős, kilenc évig tartó győzelmi ciklust Olaszországban, az elmúlt három szezonban ugyanakkor rendre rosszul teljesített a bajnokságban. Most az a fontos, hogy a lehető legeredményesebb módon fejezzük be az évadot, a többit pedig majd meglátjuk" – összegzett Allegri. 

A találkozó összefoglalója: