Allegri: "A jövő évről június 5. után fogunk beszélni"

allegri_pre_milan.jpgA Juventus ma este az AC Milan csapatát fogadja a Serie A utolsó előtti fordulójában, és mivel tegnap az AS Roma és az Atalanta is kikapott aktuális riválisától, a Bianconeri a milánóiak legyőzésével akár még az Európa-liga helyek valamelyikét is elérheti, amit a csapat mestere, Massimiliano Allegri is kiemelt a találkozó előtt adott sajtótájékoztatójában. 

"Egy nehéz héten vagyunk túl, ami az eredmények szempontjából biztosan nem volt megfelelő számunkra, kezdve a sevillai vereséggel és az emiatt érzett csalódottsággal, majd az Empoli elleni kudarccal zárva a sort. Most azonban újra talpra kell állnunk, mivel a bajnokságból még hátravan két összecsapás, most pedig egy Juve-Milan áll előttünk, ami mindig egy nagyon különleges találkozót tartogat. A stadion biztosan tele lesz, ekképp megvan az esélyünk arra, hogy egy gyönyörű estét varázsoljunk az összecsapásból. A pályán 69 pontot szereztünk az eddigiekben, most viszont mégis azért kell küzdenünk, hogy reális esélyünk nyíljon az európai kupaporondon való szereplésre. Még sok munka áll előttünk, hiszen jövő héten az Udinese elleni meccs következik majd. Nem engedhetünk meg magunknak több hullámvölgyet, ez egészen biztos" – szögezte le a tréner. 

"Mivel ez lesz az utolsó meccsünk hazai pályán, mindenképpen jól kell teljesítenünk. A Milan be akar jutni a Bajnokok Ligájába, ahogy természetesen mi is, erre pedig még mindig van matematikai esélyünk, bár az Empolitól elszenvedett kudarc alaposan megnehezítette a dolgunkat. Szeretném kijelenteni, hogy mindenben egy hullámhosszon vagyunk a klubbal. Tisztában vagyok vele, hogy én csupán a Juventus vezetőedzője vagyok, emiatt pedig sosem szerettem volna különleges hatalmat kapni, s nem is adtak nekem ilyet. A vezetőség összetételével kapcsolatos kérdéseket, legyen szó egy új sportigazgató kinevezéséről, vagy bármi másról, a klubnak kell meghoznia, ahogy egy titkár, vagy egy raktáros kinevezéséről is ők döntenek. Ezek olyan dolgok, amikbe nekem soha nem volt beleszólásom, s különösen nem vétójogom. 

Én egy szakvezető vagyok, akinek persze foglalkoznia kell a klubbal, aminek dolgozik, ezért pedig mindenkivel együttműködök, aki a klub kötelékébe tartozik, ugyanis az eredmények mindannyiunktól függenek. Senkinek a kinevezését nem áll szándékomban megvétózni, s erre nem is lenne lehetőségem, mivel egész egyszerűen nem terjed eddig a hatalmam. Úgy gondolom, hogy a szezon során nagyon kemény munkát végeztünk, s az előttünk álló tíz napban is ezt fogjuk tenni. Az a célunk, hogy a Juventus DNS-ének és történelmének megfelelve a lehető legtöbbet hozzuk ki a hátralévő két összecsapásból. Az Empoli ellen nagy hibát követtünk el, mivel egy olyan mérkőzésen kaptunk ki, melyet nem szabadott volna elveszíteni, amit mi is tudunk, ugyanakkor egyikünk sem tehet arról, hogy jelenleg távolabb vagyunk az európai kupaszerepléstől, mint néhány nappal ezelőtt. 

Empoliban úgy kellett pályára lépnünk, hogy bennünk volt a Sevilla elleni kiesés miatt érzett bánat és düh, az elvett 10 pont miatti csalódottság, ezek miatt pedig nem rendelkeztünk annyi hidegvérrel és tisztánlátással, hogy felfogjuk, hogy egy győzelemmel ismét közelebb kerülhetnénk a BL-helyekhez, s hogy matematikailag ekkor még nyitva hagyhatjuk az ajtót. Nem nézhetünk hátrafelé, mivel most egy jó meccsre van szükségünk a Milan ellen, hogy elérhessük a tabella negyedik helyét, az Európa-ligába való bejutást pedig mindenáron biztosítanunk kell, ez nem lehet kérdés számunkra. Ha az újabb büntetés ellenére is nemzetközi kupaszereplést harcolnánk ki, az egészen rendkívüli lenne, most azonban a jelenről kell beszélnünk, ami a Milan elleni találkozót jelenti. Az idény mérlege és végeredménye a mostani mérkőzésen múlik, amiről tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz. A Rossoneri egy nehezebb időszakon van túl, a Sampdoria ellen aratott sikerük azonban jó hatással lehet rájuk mentálisan, már csak azért is, mert mi két vereséget szenvedtünk el az utóbbi két mérkőzésen. 

A köztem, valamint a klub között fennálló kapcsolat egyáltalán nem változott. Amikor egy csapat rossz eredményeket ér el, normális, hogy kérdések merülnek fel e téren, ami miatt négy napja én is beszéltem a Juventus tulajdonosi köreivel. John Elkann szeretne közel lenni hozzánk, ahogy mindig is tette, s feltett szándéka, hogy támogatást nyújtson nekünk, s hogy megértesse velünk, hogy még semmi nincs veszve, így pedig nyitva áll a nemzetközi kupaszereplés lehetősége is. A jövőm nem attól függ, hogy valóban ott leszünk-e majd az európai versenysorozatokban, mivel még két év van hátra a szerződésemből. A végsőkig azért fogok dolgozni, hogy a Bianconeri jövőre egy sokkal jobb bajnoki teljesítményt nyújtson, azonban a következő évad kihívásairól majd csak június 5-én beszélünk először, ugyanis addig még sok dolgot meg kell beszélnünk. Úgy gondolom, hogy ennyi negatív helyzetből mindenképpen megerősödve fogunk kijönni jövőre. 

Hogy lemondok-e? A Juventus jelen pillanatban a tabella második helyén áll, ami jobb helyezés a tavalyi évhez képest, ezt pedig egy olyan szezonban értük el, ami telis-tele volt nehézségekkel, példának okáért izomsérülésekkel, vagy súlyosabb gondokkal, mint Paul Pogba, vagy Federico Chiesa esetében, s ekkor még nem is beszéltünk az olyan dolgokról, mint a szokatlan időpontban megrendezett világbajnokság, és a többi hátráltató tényező. Ezek persze nem jelenthetnek alibit számunkra, azonban a Juve összességében véve így is javított a tavalyi évad mérlegén, mivel a bajnokságban a második helyet foglaljuk el, s bejutottunk a Coppa Italia-, valamint az Európa-liga elődöntőjébe is. Egy győzelem sajnos elválasztott bennünket attól, hogy ezen kiírások fináléjába is kvalifikáljuk magunkat, ám ha tisztán csak a befektetett munkát nézzük, kijelenthetjük, hogy megérdemelten értünk el erre a pontra, s megérdemelten javítottunk a tavalyi helyezésen. 

A klubbal minden nap beszélünk, azonban ezeken a meetingeken nem ejtünk szót a következő idényről, hiszen ez majd csak június 5-én lesz téma közöttünk. E pillanatban a jelen történései a legfontosabbak, mivel ha sok minden másra koncentrálnánk, csak a figyelmünk veszne el egy ilyen fontos kihívás előtt. Januártól fogva túlzottan sok zavaró tényezővel kellett szembenéznünk, ahogy az igazgatótanács novemberi lemondása sem volt könnyű helyzet számunkra. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, hiszen egyelőre nem lehet megmondani, hogy egyáltalán játszhatunk-e majd Európában. A srácok mindenesetre koncentráltak, s feltett szándékuk, hogy legyőzzék a Milant, ehhez azonban nagyon-nagyon jónak kell lennünk. Meggyőződésem, hogy a felelősségérzet, a csapat ereje, valamint a Juventus történelmi hagyományai és komolysága miatt egy nagyszerű mérkőzés áll előttünk. 

Dušan Vlahović és Alex Sandro játéka erősen kérdőjeles, azonban Kaio Jorgén, Paul Pogbán, Mattia De Sciglión, valamint Nicolò Fagiolin kívül mindenki bevethető lesz. Centerünk játéka egy kissé kérdéses, ám mindenképpen ki fogjuk őt értékelni, s ugyanez vonatkozik Sandróra is. Leo Bonucci teljes mértékben rendelkezésünkre áll. Federico Chiesa egy nagyon fontos játékos, akinek remek technikai képességei vannak, ám idén neki is nehézségekkel kellett szembesülnie. A szélső egy 10 hónapos sérülést követően tért vissza novemberben, a gondok pedig ilyenkor az út részét képezik, ugyanakkor a következő szezonnak róla kell szólnia. Fede jövőre huszonhat esztendős lesz, ekképp pedig már nem egy gyerekről, vagy egy fiatal srácról van szó. Mindannyian számítunk rá, mivel kvalitásai alapján ő egy olyan futballista, aki képes különbséget jelenteni az egyes összecsapásokon. Úgy gondolom, hogy a Juve nagyon jó alapokkal bír a jövő évre nézve" – összegzett Allegri.