Allegri: "Az volt a cél, hogy kivégezzenek minket"

allegri_after_empoli.jpgA Juventusnak tegnap egyáltalán nem volt jó napja, mivel a 10 pontos, ismételt büntetés mellett a csapat 4-1-es vereséget szenvedett az Empoli otthonában, ami azt jelenti, hogy a klubnak gyakorlatilag már nincs esélye a Bajnokok Ligája-indulást érő helyek elérésére, miközben az is kérdéses, hogy az UEFA nem zárja-e ki az Öreg Hölgyet mindegyik európai kupasorozatból. 

"Túlzottan egyszerű lenne néhány mondattal összefoglalni ezt a mérkőzést, valamint ezt a szezont, azonban nem is szabad alibiket, vagy kifogásokat keresnünk, mivel mi minden körülmények között a Juventus vagyunk, a Juventus pedig a győzelemhez szokott hozzá, vagy legalábbis ahhoz, hogy mindig a sikerekért szállunk harcba. Most még nagyobb összefogásra van szükségünk, mint a korábbiakban, ami persze a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem könnyű feladat, ugyanakkor még két meccsünk van hátra az idényből, a tét pedig hat pont, melynek begyűjtését vasárnap, a Milan ellen kezdhetjük majd meg" – fogalmazott Massimiliano Allegri a DAZN kamerái előtt.

"Ma este alapvetően jól kezdtünk, s talán még gólt is szerezhettünk volna, ám odaajándékoztunk egy büntetőt az Empolinak, majd pedig kaptunk tőlük még egyet, s annak ellenére sem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket, hogy több kedvező helyzetünk is akadt az első félidő vége felé, mellyel szorosabbá tehettük volna a találkozót. A második félidőben alig húsz másodperc kellet ahhoz, hogy kialakítsunk egy nagy gólszerzési esélyt, azonban nem érhettünk el sokat annak fényében, hogy az összecsapás előtt alig tíz perccel értesültünk az újabb pontbüntetésről. Természetesen ez önmagában nem indokolja azt a hatalmas mentális összeomlást, amit ma produkáltunk, ezért pedig be kell fognunk a szánkat, s el kell fogadnunk a vereséget. 

Ez persze nagyon nehéz számunkra, legfőképpen azért, mert a találkozó előtt még a tabella második helyén álltunk a magunk 69 pontjával, s továbbra is itt tartózkodunk, ezt szeretném mindenki számára egyértelművé tenni. Jelenleg tíz ponttal és öt hellyel hátrébb találjuk magunkat, ennek ellenére viszont ma este egy győzelemmel esélyünk nyílt volna arra, hogy felvegyük a harcot a Milannal az utolsó BL-hely megszerzéséért. A dolgok sajnálatos módon nem így alakultak, ezért viszont nem tudnék szemrehányást tenni a srácoknak, mivel ez egyáltalán nem volt könnyű helyzet, s nem volt könnyű az elmúlt tíz nap sem, elvégre a csütörtöki Európa-liga visszavágó nagyon sok energiát vett el tőlünk, ehhez pedig még hozzáadódott a ma esti ítélet is. A szezon során nem kevesebb mint három hónapot töltöttünk az állandó bizonytalanság hullámvasútján, s bár ez értelemszerűen nem adhat felmentést nekünk, mindenképpen egy abnormális szituációról van szó, melynek ellenére csapatunk mégis 69 pontot zsebelt be a pályán. 

Ismétlem, ma este lehetőségünk lett volna arra, hogy a körülmények dacára is nyílttá tegyük a BL-helyekért folyó küzdelmet, ám nem tudom, hogy többre is képesek lettünk-e volna, mivel nem vagyok híve a találgatásoknak és a feltételezéseknek. Mindenesetre minimum zavaró, hogy gyakorlatilag január óta ilyen sorsdöntő meccseket kell játszanunk. A Sevilla elleni, hosszabbítás után történő kiesés megzavart bennünket mentálisan, ami alapvetően szerintem normálisnak mondható. Most mindenképpen szükségünk van egy-két nap pihenésre, máskülönben a Milan elleni, vasárnapi összecsapásunk minden eddigi kihívásnál nehezebb lesz. A pontlevonás miatt a Roma és az Atalanta ismét elénk kerültek, ezért pedig meg kell próbálnunk hat pontot gyűjteni a hátralévő két mérkőzésen, hogy kísérletet tegyünk megelőzésükre. A pontok azért is fontosak számunkra, mert ezzel végleg bebiztosítanánk a tabella második helyét, merthogy valójában még mindig itt állunk, ez épeszű ember számára nem lehet kérdés. Biztosíthatok mindenkit, hogy a srácok mindent megtettek, amit csak tudtak. Még tíz napunk, tíz rendkívül nehéz napunk van hátra a szezon végéig, a jelenlegi pedig egy elképesztően szürreális helyzet, s azt kell mondanom, hogy együttesünk lényegében még jobban is teljesített ma este annál, amit előzetesen gondoltunk. 

A futballban a pszichológiának alapvető szerepe van. Elképesztő, hogy a meccs előtt negyed órával még a tabella második helyét foglaltuk el, néhány szempillantás után pedig már azt kellett látnunk, hogy 59 pontunk van. Minden kritikát elfogadok, és nyilvánvaló, hogy sok dolgot lehetne mondani rólam, vagy a csapatról, ám az, hogy most ismét öt pontos lemaradásban vagyunk a Milannal szemben, miközben három órája még öt pontos előnyünk volt, teljesen nonszensz. Most ismét győzelmi kényszerben vagyunk, mivel megint az üldözők mögé kerültünk, anélkül, hogy bármi rosszat tettünk volna. Már megint meg kell nyernünk egy találkozót, majd még egyet, pusztán azért, hogy látszólag biztossá tegyünk egy olyan dolgot, amiről valójában nem is mi döntünk. Ahányszor kidugjuk a fejünket a vízből, hogy egy kis levegőhöz jussunk, annyiszor nyomnak vissza alá minket. A csütörtöki események miatt egy rossz szavam sem lett volna, ha ma kikapunk, mivel a tegnapi edzésen is láttam, hogy a srácoknak gyakorlatilag nincsenek energiatartalékjaik, ezért pedig egy kicsit aggódtam is. Ezek persze továbbra sem adnak nekünk felmentést, ám nem is szabad mindenért az alakulatot hibáztatnunk. 

A jövőt illetően mindenképpen egyeztetnünk kell majd a klubbal, mivel jelenleg azt sem tudhatjuk, hogy egyáltalán játszhatunk-e majd az Európa-ligában, vagy, hogy milyen sorozatokban lesz lehetőségünk pályára lépni. A jövőre vonatkozó terveket ennek fényében kell majd megalkotnunk, s ezt követően kell megfogalmaznunk a stratégiánkat. Nagyon sajnálom, hogy ez a helyzet áll fenn, ám ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni. Ha jövőre egyáltalán nem szerepelhetünk Európában, akkor ebből az állapotból kell majd kiindulnunk, anélkül, hogy olyan dolgokat ígérnénk, amiknek végrehajtásában mi sem lennénk biztosak. Nem mondhatjuk azt, hogy a Juventus azonnal vissza fog térni a győzelem útjára, azonban nagyon fontos, hogy minden nehézség ellenére is ez legyen a célunk, s hogy rendületlenül kitartsunk eddigi elveink mellett. Úgy vélem, hogy a magam részéről gyávaság lenne most elhagyni az Öreg Hölgyet, elvégre mi megtettünk, amit megtehettünk, s nem a mi hibánk, hogy folyamatosan más és más helyzethez kellett és kell igazodnunk. 

Nagyon dühös és csalódott vagyok, mivel hatalmas erőfeszítéseket tettünk a jó eredményekért a szezon során, amiért köszönet és elismerés illeti a srácokat. A tabellán még mindig a második helyet foglaljuk el, s remélem, hogy a Juventusszal szemben mutatott boszorkányüldözés immár egyszer és mindenkorra véget ért, mivel minden eddigi eredményünket a pályán érdemeltük ki, ez pedig már csak egy szenvedés. Szeretném, ha a döntéshozók végre kimondanák, hogy hol akarják látni a Juventust, s nem csak csepegtetnék a velünk kapcsolatos információkat. Kerüljön végre pont az ügy végére, ugyanis a jelenlegi állapotok teljes tiszteletlenséget tükröznek az itt dolgozó emberekkel, a játékosokkal, az edzői stábbal, a vezetőséggel, s mindenki mással szemben is. Nem én akarom meghatározni, hogy mi legyen az ítélet, viszont arra kérem az illetékeseket, hogy tegyék végre tisztába a szálakat, s döntsenek végre, egyszer, és mindenkorra. Ez az egész teljességgel hihetetlen. Ismétlem, a jelenlegi szezon egyszerűen hihetetlen, és ezen a ponton jogosan mondhatom, hogy elegem van ebből a hercehurcából. 

Ennyi sötét gondolat után persze a pozitívumokról is illene beszélni. Mindenképpen ide sorolandó, hogy a mai meccs előtt a miénk volt a liga legjobb védelme, még akkor is, ha elöl mindvégig hiányzott valami, s természetesen az is, hogy a Juventus eddigi történelme során mindig felállt a padlóról, s ez most is így lesz.  Bízunk benne, hogy a következő évadot már annak tudatában kezdhetjük meg, hogy mi lesz a klub pontos sorsa, s abban reménykedünk, hogy többé nem fognak ilyen problémák adódni velünk kapcsolatban, mivel az idei események bárkit képesek tönkrevágni lelkileg és mentálisan. Nem tudom, hogy miként jutottunk el ide, azonban ezen a ponton kénytelen vagyok megjegyezni, hogy bár igyekeztem mindennek ellenállni, legalább a látszat kedvéért, az utóbbi hónapok elképesztő kínszenvedésekkel jártak. Sokkal jobb lett volna, ha már két hónappal ezelőtt megmondják, hogy milyen büntetésre számíthatunk, mivel akkor legalább tudtuk volna, hogy milyen módon végeznek ki bennünket. Igazság szerint persze azt is tudnunk kellett volna, hogy voltaképpen mindvégig ez volt a céljuk" – összegzett Allegri. 

A meccs összefoglalója: