Beharangozó – az Empoli elleni meccs

empoli_cimer.pngA Sevilla elleni EL-kiesés után, valamint az ismételt, a legújabb hírek szerint 11 pontos büntetés megérkezésének napján Massimiliano Allegri fiainak az Empoli otthonában kell pályára lépniük a bajnokság 36. fordulójában, mely mérkőzés az adott körülmények mellett egyáltalán nem ígérkezik sétagaloppnak. Hogy a Juventusnak ilyen helyzetben is sikerül-e megfelelni a papírformának, vagy pedig ezúttal is meglepetés születik, 20 óra 45 perctől fog majd kiderülni a Stadio Carlo Castellani gyepén. A találkozó sípmestere Giovanni Ayroldi lesz, a magyar tévéadók közül pedig a SPOR2 fogja műsorra tűzni. 

A mindössze harmincegy éves, molfettai születésű játékvezető a 2019/2020-as idény óta bíráskodik a Serie A-ban, melyet első ízben egy Bologna-Hellas Verona mérkőzésen tehetett meg (1:1). Eddigi 30 fellépésén egyáltalán nem volt szűkmarkú, mivel 152 sárga lap mellett 8 alkalommal eszközölt kiállítást, valamint 8 büntetőt ítélt meg az egyes csapatoknak. A Juventusnak eddig 5 esetben fújta a sípot, ezen találkozókon pedig az Öreg Hölgy 3 győzelmet aratott, valamit 1 döntetlent és 1 vereséget ért el 17 sárga és egy tizenegyes mellett, míg az Empoli 7 esetben találkozott vele, mérlegük pedig 1 siker, 3 iksz, illetve három kudarc, 12 sárga lapon túl. Ezt a párosítást még sosem bízták rá. 

A hazai gárda piaci értéke 103 millió eurót tesz ki, legtöbbre taksált labdarúgójuk pedig a 16 millió eurót érő, korábbi hírek szerint pedig a Bianconeri által is figyelemmel kísért kapus, Guglielmo Vicario, ám kölcsönben az ő kötelékükben játszik a Zebrák belga védője, a 4 millió eurót érő Koni De Winter is. Soraikat 9 válogatott futballista erősíti, átlagéletkoruk pedig 25,2 év, melynek alapján egy meglehetősen fiatal keretről beszélhetünk. A kékmezes csapat jelen pillanatban a Serie A tabellájának 14. helyét foglalja el, 9 diadallal, 12 döntetlennel, valamint 14 vereséggel, 32-45-ös gólarányt felállítva. Legutóbbi öt meccsükön ugyancsak hullámzó formát mutattak, mivel két ízben kikaptak (az Inter és a Sassuolo ellen), kétszer nyertek (a Bolognával és a Salernitanával szemben), legutóbb pedig az utolsó pillanatban egyenlítettek a sereghajtó Sampdoria otthonában. 

A felek párharca nem tekint vissza nagy múltra, ugyanis eddig mindössze 29 összecsapáson nézhettek szembe egymással, ebből 267 ízben a Serie A-ban. Ezeken a megmérettetéseken 21 Juve-siker született, míg a toszkánok 3 alkalommal zsebelhették be a három-, s ugyancsak 3 esetben az egy pontot. A párosítás legeredményesebb gólszerzője a fekte-fehérek francia legendája, David Trezeguet a maga 11 találatával. Az ellenfél mestere a negyvenedik életévében járó, korábban több olasz kis- és középcsapatban is megforduló Paolo Zanetti, aki 2022 nyarán vette át az Empoli irányítását. A Juventus és Max Allegri ellen mindeddig két alkalommal nézhetett szembe, egyszer a tavalyi idényben, még a Venezia trénereként (1:1), másodszor pedig a jelenlegi évadban, mikor is az Empoli 4:0-ás vereséget szenvedett Torinóban az olasz rekordbajnoktól. General Maxnak ezzel ellentétében a mai lesz a 12. mérkőzése az Empoli ellen, mérlege pedig a meggyőző 10-0-1-es arányt mutatja eddig. 

A két csapat számos hiányzót tud felvonultatni, ugyanis míg Zanetti nem számolhat a sérült Koni De Winter, Sebastian Walukiewicz, Petar Stojanović, Răzvan Marin, Martín Satriano, illetve a korosztályos válogatottakba behívott Gabriele Guarino, Duccio Degli Innocenti, továbbá Tommaso Balfinzi játékával, addig Max Allegri nem vetheti be a sérüléssel bajlódó Mattia De Scigliót, Leonardo Bonuccit, Kaio Jorgét, Paul Pogbát, Nicolò Fagiolit, a sárga lapos eltiltását töltő Juan Cuadradót és Danilót, valamint az argentin U20-as válogatottba behívott Matías Soulét. 

Gianluca Di Marzio szerint a Juventus kezdője az alábbi lehet majd: 

(3-5-2): Perin; Gatti, Rugani, Alex Sandro; Barbieri, Locatelli, Paredes, Miretti, Kostić; Milik, Kean.