Allegri: "A magam részéről 100%-ig maradni akarok"

maxi_pre_empoli.jpgA Sevilla ellen elszenvedett vereséget és az ezzel járó Európa-liga-búcsút követően a Juventusnak a bajnokságban kell folytatnia és lezárnia a szezont, s bár a klubnál továbbra is nagy a bizonytalanság a holnap kihirdetendő, s minden bizonnyal újabb pontlevonást hozó ítélet miatt, a csapat mestere, Max Allegri tőle szokatlan fordulatokkal és kijelentésekkel igyekezett oszlatni a fellegeket a ma délben megtartott, Empoli elleni meccset megelőző sajtótájékoztatón. 

"Holnap mindenképpen jó szellemiség mentén kell majd pályára lépnünk, mivel reagálnunk kell az EL-kiesés miatt érzett fájdalomra. Egyértelmű, hogy meg akarjuk őrizni a második helyet a tabellán, egy siker pedig éppen ezért nagyon fontos eredmény lenne számunkra, hiszen az elmúlt két évben kétszer is a negyedik helyen végeztünk. Az elmúlt napokban sokat beszélgettem a vezetőséggel, s bár ezen megbeszéléseken is kifejtettem a helyzetünkkel kapcsolatos álláspontomat, a nagy, összegző egyeztetésre majd csak az idény végén kerítünk sort Francesco Calvóval és Maurizio Scanavinóval, ahogy az lenni szokott. Úgy vélem, hogy egyelőre nincs értelme a jövőről beszélni, elvégre három fontos mérkőzés áll előttünk, a Bajnokok Ligája-indulást érő helyek valamelyikének elérése pedig alapvető lenne a Juve számára" – fogalmazott General Max. 

"Arra, ami a pályán kívül történik, nincs és nem is lehet ráhatásunk, ezért pedig nem tehetünk mást, mint hogy megvárjuk mások döntéseit. Ilyen szempontból nem lenne értelme arról beszélni, hogy mi várhat ránk a jövőben, mivel az idény végéig még tizenöt nap van hátra, ebben az időszakban pedig mindent meg kell tennünk utolsó elérhető célunkért. Még nem gondolkodtam azon, hogy a holnapi ítélet milyen hatással lehet majd a srácokra, ugyanis a legfontosabb az, hogy az Empoli ellen kiköszörüljük a Sevillában elszenvedett csorbát.

A jó teljesítmény elengedhetetlen, s ezt követően majd meglátjuk, hogy milyen lehetőségek nyílnak előttünk. Az Empoli és az Udinese ellen idegenben kell játszanunk, a Milant pedig hazai környezetben fogadjuk majd. Matematikailag három pontra van szükségünk ahhoz, hogy biztosan az első négy csapat között maradjunk, ezért pedig elsődlegesen ezen egységek megszerzése a célunk, az esetlegesen negatív elbírálással pedig nem tudunk mit kezdeni. 

Mi már mindenhez hozzászoktunk ebben az évadban, a legfontosabb pedig most az, hogy megfelelő koncentrációnk legyen, s hogy mi is el akarjuk érni a második helyet. Pontok ide vagy oda, nekünk erősnek kell maradnunk, mivel nem adhatjuk fel éppen most, miután egy egész szezonon át erősek tudtunk maradni. Személyes szinten továbbra is két évig köt a szerződésem a Juventushoz, és ami engem illet, 100%-ig elkötelezett vagyok a maradás irányába. Magammal kapcsolatban ugyan hozhatnék másfajta döntést is, ám nem akarok, más emberek sorsára pedig nincs ráhatásom.

Ezzel együtt persze az is igaz, hogy ma mások az én álláspontomtól eltérő döntést hoznak rólam, azzal nem fogok tudni mit kezdeni. Ha jó meccseket akarunk játszani, csendben kell maradnunk. A találkozók után persze nehezebb beszélnünk, mivel a meccs során felgyülemlett feszültség miatt pontatlan és meggondolatlan dolgokat mondhatok, ez pedig mindenki másra is igaz. Egy összecsapás nagyon erős érzelmekkel jár, a pálya mellett jelentkező indulatok pedig a kamerák előtt is kiütközhetnek. A Sevilla elleni meccsről továbbra is annyit tudnék mondani, hogy mindent megtettünk, amit csak megtehettünk a sikerért. 

A támadások terén persze nagyon pontatlanok voltunk, ráadásul kaptunk egy elkerülhető gólt is, azonban az ilyen dolgok bármikor előfordulhatnak. A pontatlanságnak meg is fizettük az árát, mivel a Sevilla egy nagyon erős csapat, amit az elmúlt években többször is megmutattak az Európa-ligában. Egy ilyen mérkőzésen 120 percig játszani rendkívül megerőltető tud lenni, ám a srácok alapvetően jól vannak, s azok, akik nem léptek pályára Spanyolországban, biztosan rendelkezésünkre fognak állni. 

Dušan Vlahović tegnap este lázas volt, s majd meglátjuk, hogy holnap hogy fogja érezni magát, ami igaz a kisebb ficamot szenvedő Adrien Rabiot-ra is. Juan Cuadrado és Danilo eltiltottak lesznek, ami lehetőséget adhat az olyan fiataloknak, mint Tommaso Barbieri, míg Alex Sandro visszatárhet a kezdőbe, ahogy Filip Kostić is. Holnap mindenképpen haza kell hoznunk a három pontot, egy olyan Empoli ellen, ami remekül játszik a szezonban, és sok lehetőséget teremt az ellenfelek kapui előtt. Az ő stadionjukban mindig nehéz pályára lépni, ekképp tehát nagyon nagy feladat áll előttünk. 

Nem tudom, hogy a klub miként értékeli majd a munkámat az idény végén, én csak a saját döntésemről tudok beszélni. Egyelőre nem tudjuk, hogy a Juventus jövőre játszhat-e majd az európai kupasorozatok valamelyikében, vagy sem, ezért pedig nem szabad elhamarkodott kijelentéseket tennünk, azonban továbbra is úgy kell dolgoznunk, mint az ezt megelőző időszakban. Az első, januári pontlevonás óta azt vallom, hogy nekünk a pályán zajló eseményekre kell és szabad fókuszálnunk, hiszen az a célunk, hogy bejuttassuk a Bianconerit a legjobb négy olasz csapat közé, hogy jövőre a BL-ben szerepelhessünk.

A holnapi összecsapás kulcsfontosságú lesz ennek eléréséhez. Nagyon örültem John Elkann szavainak, melyek szerint én egy referenciapont vagyok az Öreg Hölgynél, mivel ez egy hatalmas visszacsatolást jelent nekem, s közvetlenül a személyiségemet ismeri el. Az elmúlt hét évben, amit itt töltöttem, minden egyes nap a Juve sikeréért dolgoztam, s maximálisan a klub rendelkezésére álltam, ahogy korábban az AC Milannál, vagy a Cagliarinál is tettem. Mivel a klub része vagyok, felelősséggel tartozom a Juve irányába, ehhez pedig mindig is tartottam és tartani fogom magam. 

Van, amikor megtehetünk bizonyos dolgokat, és van, amikor nem. Vannak, akik csak a klub egyszerű tagjaként és szereplőjeként tekintenek rám, azonban edzőként nem csupán a pályán vannak feladataim és kötelezettségeim, hanem azon kívül is, mivel a meccseken kívül is képviselnem kell a csapat érdekeit, s a klubbal együtt kell meghoznom azokat a döntéseket, amik a legjobbak a Bianconeri szempontjából. Egyaránt kell foglalkoznom a gyepen, valamint a mindennapokban elért eredményekkel, ami véleményem szerint egy teljesen normális dolog, a klub pedig biztosan meg fogja hozni a maga döntéseit azokon a színtereken, ahová nekem már nem ér el a kezem.

Alapvetően továbbra is érzem a felém irányuló bizalmat, ami őszintén szólva érthető is, mivel annak ellenére, hogy nem jutottunk be a Coppa Italia és az Európa-liga döntőjébe, pillanatnyilag a tabella második helyén állunk, s ha csak rajtunk múlna, s nem rontanánk el az utolsó három mérkőzést, ott is maradnánk. Az idei produkciónknál egyedül a nettó értéket szabad néznünk, azonban ha a bruttót is beletennénk, elképzelhető, hogy jobb pozícióból várnánk a mostani ítéletet. 

Ami a játékosok, különösen Wojciech Szczęsny meccs után adott nyilatkozatát illeti, nem tudom pontosan, hogy kapusunk mit mondott. Érdemes tudni, hogy Tek egyáltalán nem beszéli jól az olasz nyelvet, ezért pedig lehet, hogy rosszul fejezte ki magát. Juan Cuadrado pedig csupán viccelődött, ahogy mindig, ő soha semmit se szokott komolyan mondani. Úgy gondolom, hogy a Juventusnál a csapat jellemzőit, valamint a rendelkezésére álló futballisták adottságait figyelembe véve kell pályára küldenie az együttest, amit persze csinálhatnék jobban, ugyanakkor rosszabbul is. Sosem egyértelmű, hogy megnyersz egy elődöntős párharcot az Európa-ligában, még akkor sem, ha eljutottál idáig, mivel mindig vannak csapatok, melyek erősebbek nálad, idén pedig a Sevilla is ezek közé tartozott. 

A futballban persze elsősorban az eredmények számítanak, mivel mindenki ezekre fog emlékezni, holott szerintem például a Coppa Italia két elődöntős meccsén is nagyszerűen játszottunk. A mostani szezonban nem mindig volt szerencsénk bizonyos, pályán kívül eső döntésekkel kapcsolatban, melyek rendre két mérkőzés között érkeztek meg hozzánk, ami miatt ez egy rendkívül nehéz esztendő volt. Az évnek azonban még nincs vége, ezért pedig nem szabad a múlton rágódnunk. A klub velem közösen, teljes nyugalommal értékeli majd ki teljesítményünket, addig pedig nincs mit mondanom" – összegzett Allegri.