Álláspontok Allegri jövőjéről

allegri_out.jpgA tegnapi, Sevilla elleni meccset megelőzően a Juventus általános és pénzügyi igazgatója, Francesco Calvo is az olasz média rendelkezésére állt egy rövid interjú erejéig, melyben egyéb témák mellett szót ejtett a lejáró szerződésű játékosok helyzetéről, valamint Max Allegriről is, aki iránt állítása szerint továbbra is töretlen a bizalom a klub részéről. 

"A klub lépésről lépésre halad előre a sikerkorszak újrateremtéséhez vezető úton, az ilyen meccsek pedig pozitív energiákkal ruházzák fel a játékosokat. A mai nap nagyon fontos számukra, s hatalmas büszkeséggel tölt el bennünket, hogy három 2000 után született futballistánk is a kezdőcsapatban kapott helyet egy európai kupasorozat elődöntőjében. Ez azért fontos, mert a jelen bebiztosítása mellett a jövőt is építenünk kell, most pedig egy olyan meccset szeretnénk játszani, amire büszkék lehetnek majd a Juventus szurkolói" – fogalmazott a 2-1-es vereség előtt Calvo a Sky Sport Italia kérdésére. 

"A lejáró szerződésű futballistákkal és ügynökeikkel gyakorlatilag napi szintű kapcsolatot tartunk fenn, azonban most mindannyian a szezon lehetőleg eredményes befejezésére koncentrálunk. A jövőnkkel kapcsolatos bizonytalanság természetesen bosszantó, hiszen még mindig nem tudjuk, hogy a következő évadban pontosan milyen célokért lesz esélyünk küzdeni, ami egyértelműen az egyik legfőbb oka annak, hogy idén ennyi problémával és formaingadozással kellett szembesülnünk. Azok a labdarúgók, akik kifutnak a kontraktusukból, a jövő fontos részét képezik, s velük együtt tervezzük a következő időszakot. Nagyon fontos és pozitív dolog, hogy a játékosok többsége jól érzi magát a Juventusnál, ez pedig megkönnyíti az egyeztetéseket is. 

Meggyőződésünk, hogy Allegri kiváló munkát végzett a szezonban, s nagy érdeme, hogy egy olyan évadból csinált majdhogynem normális idényt, melyben semmi sem ment a megszokott kerékvágásban. A mester munkáját nem egyetlen mérkőzés alapján fogjuk megítélni, mivel a szezon egészét ki kell értékelnünk, annak minden mélypontjával és felívelő szakaszával együtt. Ezt az értékelést az idény végén el is fogjuk végezni, ám biztosan nem egyetlen találkozó lesz a döntő" – összegtett Calvo. 

Érdekes statisztika, hogy Max Allegri előtt legutóbb Rino Marchesi volt az Öreg Hölgy legutóbbi olyan trénere, aki két egymást követő idényben sem tudott trófeát szerezni a gárdánál (1986 és 1988 között), ugyanakkor a La Gazzetta dello Sport szerint a vezetőség továbbra is kiáll a szakvezető mellett, akinek még két év van hátra aktuális szerződéséből. Giovanni Albanese eközben arról értekezett, hogy a klub valóban nem a Sevilla elleni kiesés alapján mond majd ítéletet a mester fölött, akinek helyzetét alaposan ki fogják elemezni. 

Az újságíró úgy tudja, hogy John Elkann néhány hónappal ezelőtt világosan kijelentette, hogy Allegrinek referenciapontnak kell lennie a Bianconerinél, az őt 2025-ig a klubhoz kötő szerződés felbontása pedig továbbra is jelentősebb anyagi veszteséggel járna, ami viszont annak fényében nem jelentene nagy problémát, hogy a klub egyébként is számos, magas fizetésű labdarúgó értékesítésén fog dolgozni a költséghatékonyság szellemében, s inkább a kevesebbet kereső, a Zebrák iránt pedig nagy elhivatottságot mutató fiatalokra építenék a jövőt. 

Albanese mindazonáltal kijelentette, hogy a jövő alapjait csak az új sportigazgató, Cristiano Giuntoli kinevezését követően lehet majd lefektetni, akinek érkezése már csak idő kérdése, hiszen a szakember mindent megtesz azért, hogy minél gyorsabban elválhasson a Napolitól. A szakíró szerint az új mester kinevezése, vagy Allegri marasztalása egy választás, nem pedig egy feltétel Giuntoli számára, ennek fényében pedig még korántsem biztos, hogy a fekete-fehérek valóban kitartanak majd a tréner mellett.