Birindelli: "A Juve fölülkerekedhet a Sevillán"

birindelli_civil.jpgA holnap megrendezésre kerülő Juventus-Sevilla Európa Liga elődöntőt megelőzően a TuttoJuve telefonos interjút készített a Zebrák korábbi kiválóságával, Alessandro Birindellivel. Az egykori védő szavait változtatás nélkül közöljük.

Hogyan látod a holnap esti, Sevilla elleni mérkőzést?

"Ha ez a csapat megfelelő hozzáállással és akarattal rendelkezik majd a mérkőzés előtt, akkor szerintem fölényben van a Sevillával szemben. A Juventusnál lassan minden hosszú ideig sérült kulcsjátékos visszatér, és így olyan top játékosok is rendelkezésre állnak, mint Chiesa és Pogba, kétség kívül nagyon fontos. Akárcsak Vlahović, aki így, hogy a Lecce és az Atalanta ellen is szerzett egy-egy gólt, talán végre magára talált. Megvan az esély, hogy a csapat két jó meccset játsszon, és jók az esélyek a továbbjutásra."

Lehet az rossz előjel, hogy a néhány hónappal ezelőttig katasztrofális helyzetben lévő Sevilla a kispadon történt váltással láthatóan teljesen megváltozott hangulatban játsza a mérkőzéseit?

"Néha nagyon kevés kell ahhoz, hogy egy szezon alatti változáshoz. Nyilvánvalóan szükségük volt egy lökésre, hogy összeálljanak, és ez lehetővé tette számukra, hogy meginduljanak pozitív irányba. A Juventusnál töltött éveim alatt sok spanyol csapattal találkoztam, és ezek mindegyike nehéz mérkőzés volt, mert alapvető futball felfogásuk miatt veszélyesnek bizonyultak. A Bianconerinek kompaktnak kell lennie, és nem szabad hagynia, hogy az ellenfél kizökkentse a ritmusból a csapatot, de ezzel Allegri is tisztában van. Ez egy nagyon fontos szempont lesz szerintem a két mérkőzésen."

Szerinted a Juventus már holnap este le akarja zárni továbbjutás kérdéskörét? Vagy inkább egy spekulatívabb meccsre kell számítanunk, mint ahogyan az a Sporting elleni mérkőzésen történt?

"Fel kell mérnünk az ellenfelet, hogy miképp áll ki ellenünk, ugyanakkor a kiváró játék hosszú távon káros lehet. Abban sem hiszek, hogy a Juve tudna 90 percen keresztül támadójátékot játszani. Ehhez a mérkőzéshez a vázolt két taktika keveréke szükséges. Mind a szemléletben, mind pedig a támadás és a védekezés fázisok váltakozásában rugalmasnak kell lenni a mérkőzés megfelelő pillanataiban. Ez egy kiváló fegyver lehet a Juve számára, amit kihasználhat."

Hármas támadósor, vagy sem? Európában gyakran láttuk, hogy a Juve három csatárral kezdi meg a meccset.

"Ahhoz, hogy elöl elviseljük ezt a hármast, a mögötte lévőknek nagyon jónak kell lenniük. Csak Allegri van azzal tisztában, hogy a csapat hogyan teljesít. Ha azt a döntést hozza, hogy három támadó szerepeljen, akkor azt azért teszi, mert ezt tartja a helyes megközelítésnek. Szeretném, ha jó játékot mutatna be a csapat, de tudod te is, hogy néha ez a csapat egyensúlya ellen megy, és ezzel azt kockáztatod, hogy buta gólokat kapsz. Szép focit kéne játszanunk, de megértem, hogy Allegri miért nézi a puszta lényeget. Hogy miért? Mert ha nem szállítja a szükséges eredményeket, az problémát jelenthet neki, a stábnak , a játékosoknak, a szurkolóknak és mindazoknak, akik a Juve világának részei".

Korábban Vlahovićról beszéltél, mennyire lehet fontos, hogy újra megtalálja régi formáját?

"Azért szerződtették, mert mindenki úgy gondolta, hogy ő a jövő csatára, az egyik legfontosabb Európában. A befektetett összegek is ezt igazolják. Az ő formája is épp úgy ingadozott, mint a csapat teljesítménye, így a folytonosság megtalálása kicsit nehézkesebbé válik. A sikeres játékos létrejöttének egy része kémia, másik része bizalom, és az, hogy nagyon gyakran váltogatták a partnereit, nem segítette a fiú folyamatos fejlődését."

Véleményed szerint jó lenne egy tisztán olasz döntő a Romával?

"Jelenleg nagyon szenved a Roma együttese néhány fontos játékos hiányától, de ez egy olyan csapat, amely ugyanolyan karakteres, mint az edzője. Személy szerint én szívesen látnék egy tisztán olasz döntőt."

Mi a véleményed Giuntoliról, akit az elmúlt napokban erősen és kitartóan megkörnyékezett a Juventus?

"Szeretem a konkrétumokat, ezért csak a számokat és a menedzser munkáját nézem. Olyan embernek tűnik számomra, aki jobban figyel a tényekre, mint a pletykákra. Ő egy régimódi menedzser, aki szeret meccseket nézni és fiatal tehetségeket felfedezni. A munka mindig kifizetődik, ahogyan ez a Napolival megnyert rendkívüli Scudettóval is történt."

Mit gondolsz a CONI által néhány napja közzétett indoklásról a Juventus által benyújtott fellebbezéssel kapcsolatban?

"Fogalmam sincs, mert teljes a zűrzavar, hogy mik ezek a ködös mondatok: ami egy hónapja még igaz volt, az ma már az ellenkezője annak, amit mondtak. Nehezen tudok ez ügyben nyilatkozni, a remény az, hogy az ítélet a lehető legkevesebb kárt okozhatja a klubnak"  – zárta szavait Birindelli.