Beharangozó - az Atalanta elleni meccs

loghi_400x400_0018_atalanta.pngA két milánói csapat tegnapi győzelme esélyt adott a Zebrák számára, hogy átvegyék a Laziótól a második helyet, de az Inter nagyon jön fel, és emiatt is kötelező lenne három pontot gyűjteni. Ez nem lesz túlságosan könnyű, hiszen a bergamóiak ellen az elmúlt években sosem volt könnyű az élet. Gian Piero Gasperini csapata kilábalni látszik egy komolyabb hullámvölgyből, az utolsó szalmaszálat igyekeznek megragadni az európai kupákba jutás felé, így nem fogják könnyen adni magukat, az teljesen biztos. A helyszín ezúttal a Gewiss Stadium lesz, a kezdés a Juventusnak sosem kedvező 12:30, a SPORT 2-n követhető figyelemmel, a dirigens szerepében Daniele Doveri lesz látható. 

A spori már 208 Serie A-s meccsen is túl van, a két csapatnak összesen 52 alkalommal vezetett, a hazaiaknak 27, míg a vendégeknek 25 alkalommal. Érdekes, hogy ezt a párosítást ezidáig egyetlen egyszer, 2020-ban egy torinói 1:1 alkalmával dirigálta. A Bianconeri az utóbbi években nem szereti ha őt delegálják a meccseikre, mert Olasz-Kupa döntőt, Supercoppa Italianát is veszítettek a jelenlétében, de a Napoli elleni 5:1 és az Inter elleni kupa visszavágós 1:0 is az Ő nevéhez fűződik. Sokkal jobb visszagondolni az Udinese elleni 6:2-re, vagy a Torino valamint a Chievo elleni 4:0-ákra. Előbbin Sami Khedira tudott triplázni, utóbbiakon Zaza és Morata duplázott, de Paul Pogba is mindkettőn betalált. 

A fekete-fehérek meglehetősen régen, 2019-ben nyertek utoljára bajnokit, akkor 3:1-re ebben a stadionban. A gólokat Gonzalo Higuaín és Paulo Dybala érték el, előbbi duplázni tudott, de a lengyel portás büntetőt is hárított. Egyébiránt a hazaiak pontosan ötödannyi találkozót nyertek meg, szám szerint 13-at, mint a látogatók, akik 65-öt. 43 alkalommal volt pontosztozkodás. Giampiero Boniperti 15 gólja is jelzi, hogy milyen régi vetélkedésről is van szó. 

A La Dea 58 pontot gyűjtve 6. a tabellán, 5 ponttal mai ellenfele mögött, így egy győzelemmel még az ezüstéremért is bejelentkezhetnek, ha pedig kikapnak, akkor nagyon nehézzé válhat a helyzetük. Keretük értékének tizedét a dán támadó Rasmus  Højlund adja, aki 7 gólt és 2 gólpasszt ért el ebben az idényben. 13 válogatott játékosuk és a 27-es átlagéletkoruk nem nagyban tér el az ellenlábas 17, illetve 27,4-étől. 

Gian Piero Gasperini eddig harmincháromszor futott bele az olasz rekordbajnokba, győznie ötször sikerült, döntetlenre 10 alkalommal jutott, vereségei közül a legnagyobb még a Genoa padján egy 4:1-es zakó, a legfájdalmasabb pedig a Coppa Italiana döntőjében elszenvedett 2:1-es vereség, 2021-ből. Ugyanebben a sorozatban két évvel korábban azonban Ő vezette sikerre az övéit 3:0 arányban. 

Massimiliano Allegrivel is ma lesz a 26. találkája, az eddigi 25 esetben 6-8-11 a mérleg az Ő szempontjából. 2010-ben egy Genoa-Cagliari meccsen verte meg Maxot 5:3-ra, aki a maival azonos párosításban vágott vissza 3:1-re. 

Allegri és az Atalanta viszonya sem új keletű, a 26 alkalmat számláló légyottjaik közül kiemelkedik egy, a Milan edzőjeként elért 3:0, ahol a legendás brazil aranylabdás Kaká duplázni tudott. Vereségei közül a legcsúnyább a már említett 3:0 a kupában. Az összesített mérleg 14-6-6.

Az Orobici oldalán több most a hiányzó, Rasmus  Højlund játéka kérdéses, a Hateboer, Ruggeri, Lookman, Vorlicky, Palomino sor nem léphet pályára. Az Öreg Hölgy a Paredes, Kaio Jorge, De Sciglio hármast nem foghatja játékra.