A Juve búcsút inthet az európai kupáknak?

ceferin.jpgA La Gazzetta dello Sport a minap terjedelmes beszámolót tett közzé az UEFA Juventus ellen folytatott vizsgálataival, valamint ezek várható eredményével kapcsolatban, melynek lényegi megállapítása az volt, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség könnyedén az olasz rekordbajnok európai kupasorozatokból való (ideiglenes) kizárása mellett dönthet a klub által elkövetett pénzügyi visszaélések miatt. 

A lap szerint az UEFA elnöke, a nemrég újraválasztott Aleksander Čeferin július végéig lenne hajlandó várni az olasz hatóságok Bianconerivel kapcsolatos, végső ítéleteire, ezt követően azonban egy párhuzamosan, s minden bizonnyal gyorsabban lefolytatandó vizsgálat keretében határoznának az Öreg Hölgy sorsáról, ami nagy valószínűséggel a kupasorozatokból való, egy évre szóló kizárás lenne. 

A milánói orgánum úgy tudja, hogy a Zebrák új vezetősége komolyan fontolóra vette az Olasz Labdarúgó Szövetséggel megkötendő vádalku lehetőségét a játékosokkal kötött titkos pénzügyi szerződések tekintetében, mellyel a klub lényegében elismerné bűnösségét, azonban várhatóan enyhébb büntetésre számíthatna, mintha továbbra is tagadná a Pénzügyi Fair Play megsértését, miközben időközben mindenki számára egyértelművé vált, hogy a Juve a Covid-válság idején hamis könyvelési adatokat nyújtott be a FIGC-hez. 

A vádalku gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnik, mivel a Bianconeri a következetes tagadás folytatásakor várhatóan még keményebb elmarasztalásra számíthatna, így azonban az olasz ligán belül képes lehet elsimítani az ügyet, miközben viszont Európában továbbra is komolyabb büntetések várnak rá. Az első forgatókönyv szerint, amennyiben a fekete-fehéreknek nem sikerül bejutniuk a szóban forgó kiírásokba, az UEFA hosszú ideig elhúzhatja az ügy tárgyalását, ezzel évekre, akár 2024/2025-ig is elvéve a nemzetközi kupaindulás lehetőségét a klubtól. 

A második opció értelmében, amennyiben a Juve bejut a BL-be, vagy az EL-be a bajnoki eredmények alapján, vagy a Coppa Italia, esetleg az Európa-liga elhódításával, az UEFA-nak legkésőbb a június eleji Bajnokok Ligája-döntőt követően határozatot kellene hoznia, ugyanis a Szövetség ekkor köteles lenne kihirdetni a kupákban részt vevő, vagy éppen az azokból kizárt alakulatok listáját. Természetesen az, hogy a folyamat eddigre lezárul, erősen valószínűtlennek tűnik, a Bianconeri helyzete ekképp pedig még hónapokig kérdéses maradhat. Az UEFA ebben az esetben állítólag legkésőbb július végéig, vagy augusztus elejéig adna időt a FIGC-nek az ügy lezárására, mivel augusztus végén egy olasz együttesnek már mindenképpen pályára kellene lépnie az Európai Konferencia Ligában, a Zebrák sorsa pedig magától értetődően befolyásolná az indulók kilétét is. 

Mivel a PRISMA-vizsgálat eredménye tovább súlyosbíthatja a helyzetet, egyelőre senki sem tudná megjósolni, hogy mi várhat a fekete-fehérekre, akiknek pozícióját még a 2021 tavasza óta gyűrűző Szuperliga-ügy is ronthatja, vagy legalábbis módosíthatja, attól függően, hogy az Európai Bíróság kimondja-e az ESL létjogosultságát, vagy sem. Abban az esetben, ha a testület a Real Madrid, a Barcelona, valamint a Juve hármasának adna igazat, a három együttesnek döntenie kéne, hogy elindulnak-e a BL-ben, mivel a Szuperliga létrehozása összeegyeztethetetlen lenne a legrangosabb európai kupasorozatban való szerepléssel.