Allegri: "Be akarunk jutni a kupadöntőbe"

allegri_pre_inter_juve_1.jpgA Juventus a Napoli elleni kudarc után holnap este ismét egy fontos meccset fog megvívni Olaszországban, ám ezúttal a Coppa Italia keretein belül, ugyanis Max Allegri fiai az Inter otthonába látogatnak majd a sorozat elődöntőjének visszavágójára, hogy ott próbálják meg kiharcolni a fináléba jutást a hazai 1-1-et követően. Az összecsapás előtt a tréner is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, egyebek mellett szót ejtve a várható kezdőről, a kudarc lehetőségéről, s nem feledkezett meg a saját jövőjét övező kérdésekről sem. 

"Az Inter-Juve mindig egy gyönyörű megmérettetés, különösen, hogy ez egy kupaelődöntő visszavágója lesz, melyen mindkét együttes a továbbjutásért lép majd pályára. A holnap este reményeink szerint a futballról, szeretett sportágunkról fog szólni, s bízunk benne, hogy sikerül bejutnunk a fináléba, amiért minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni. A védelem összeállításáról nekem kell majd döntést hoznom, ám Mattia Perin biztosan játszani fog. Ugyan szerettük volna, hogy Dušan Vlahović velünk tartson, támadónk a mai edzésen bokaficamot szenvedett, ezért pedig valószínűleg ki kell hagynia a találkozót, bár állapotát még ki fogjuk értékelni" – kezdte a szakvezető. 

"Játékosaink többsége jól érzi magát. Fabio Miretti egy rosszabb időszakot követően – ami teljesen normálisnak mondható annak fényében, hogy egy 2003-as születésű, ám eddig több mint harminchat felnőtt meccsen játszó labdarúgóról van szó – kezd visszatalálni jó formájához, akárcsak Samuel Iling-Junior, aki ismét egyre kiválóbban teljesít. A hullámvölgyek az ilyen fiatal futballisták útjainak elkerülhetetlen részét képezik. Paul Pogba ugyancsak javulóban van, s elképzelhető, hogy holnap ismét lehetőséghez jut. Reggel meglátom, hogy ki fog kezdeni Federico Chiesa és Arek Milik közül. Utóbbinak nagyon jó meccse volt a hétvégén, most viszont két társát is pótolnia kéne, hiszen Moise Kean továbbra is sérült, s csak nagyjából tíz nap múlva térhet majd vissza. 

Úgy vélem, hogy Milik, Chiesa, illetve Ángel Di María közül két futballistánk fog kezdeni, mivel a meccs hosszúnak ígérkezik, és szükségem lesz a minőségi cserékre. Di Maríával kapcsolatban ugyanazok az elvárásaink, mint korábban: szeretnénk, ha jól játszana, és ha a csapat hasznára lenne, mivel számítunk rá, a szezon eddigi részében pedig többször mutatott remek dolgokat. Technikai képességeit tekintve egy kiváló játékosról beszélünk, ami a Napoli elleni fél órában is megmutatott. Úgy gondolom, hogy az argentinnak nem kell 90 percet játszania ahhoz, hogy legjobb formájában szerepeljen, mivel neki nagyjából 30 perc is elegendő ahhoz, hogy döntő befolyást gyakoroljon egy mérkőzésre.

Teljes nyugalommal és nagy visszavágási vággyal kell készülődnünk a mérkőzésre, mivel a Coppa Italia döntőjébe való bejutással egy fontos célt sikerülne elérnünk. Ha elég jók leszünk, s ha a szerencse is mellénk áll, ez sikerülhet, ellenkező esteben viszont gratulálni fogunk az Internek. A szezon ezen szakaszában minden találkozó egy kisebb finálé, az elmúlt öt meccsen pedig négyszer is vereséget szenvedtünk, ami miatt mindenképpen vissza akarunk találni a helyes útra. A hétvégén ismét egy nehéz találkozó vár majd ránk a Bologna ellen, s mivel a bajnokságban az első négy között akarunk végezni, itt is nyernünk kellene. Az alapvető célt a második hely megszerzése jelenti, mivel az mindenképpen biztosítaná számunkra a jövő évi Supercoppa Italianában való részvételt, ahol ezentúl már négy csapat lesz érdekelt. 

 A tárgyalásokkal, a fegyelmi eljárásokkal, vagy a büntetésekkel kapcsolatban úgy kell viselkednünk, ahogy eddig is: a pályán zajló eseményekre kell összpontosítanunk. Vezetőedzőként a sportszakmai dolgokkal kell foglalkoznom, nem pedig az ezen kívül eső ügyekkel, vagy a panaszkodással. A Juventusnál töltött első öt évem alatt sosem panaszkodtunk, még akkor sem, ha hátrányos ítéletek értek bennünket, mivel gondolkodásmódon alapvető része, hogy nem szabad kifogásokat keresni. Ebből fakadóan mindazoknak, akik a klubnál dolgoznak, ezt a megközelítést kell átültetniük a mindennapokba. A panaszok sehová sem vezetnek, s példának okáért nem is hoznak pontokat a konyhára, ezért pedig az eseményeket mindig el kell fogadnunk, függetlenül attól, hogy azok kedvezők-e, vagy sem a mi szempontunkból. A holnapi visszavágó kapcsán elsősorban dühösnek és elszántnak kell lennünk, mivel vasárnap súlyos pontokat vesztettünk el hazai környezetben, ám a gólszerzés terén mindenképpen javulnunk kell, ami egyedül a mi felelősségünk. 

Mivel továbbra is két éves szerződés köt a klubhoz, kiváltságosnak érzem magam, többek között azért, mert megtiszteltetésnek veszem, hogy itt dolgozhatok. Kevés embernek adatik meg, hogy hét idényt töltsön a Juventusnál, emiatt pedig szintén különleges helyzetben vagyok. Az élet során természetesen felbukkannak kisebb-nagyobb nehézségek, amikor nem mennek jól az ember dolgai, azonban ezekkel bátran és higgadtan kell szembenéznünk, miközben tiszta, és világos elképzelésekkel kell bírnunk a jövőre nézve. Amikor csatlakozol egy klubhoz, annak a részévé válsz, e tekintetben pedig én is az Öreg Hölgy struktúrájának alkotóeleme vagyok. Edzőként persze nem csak a sporteredményekért tartozom felelősséggel, hanem azért is, hogy értéket teremtsek a kezem alatt játszó labdarúgóknak. Most elsősorban az a célunk, hogy minél eredményesebben fejezzük be a bajnoki szezont: be kell jutnunk az EL és a Coppa fináléjába, s meg kell kaparintanunk a második helyet. Ezek egytől-egyig nehéz, ám szép kihívások is, s nem tudjuk megmondani, hogy az előttünk álló találkozók jól sikerülnek-e majd a ki szempontunkból. 

Immár a szezon utolsó másfél hónapjának elején vagyunk. A következő idényre nézve világos célokat kell magunk elé állítanunk, mivel a Juventusnál a fejlődés és a jövőtervezés mindig kiemelt fontosságot élvezett. Csapatunknak most vissza kell térnie a győztes útra, s bár nem tudom, hogy ez sikerülni fog-e jövőre, minden erőnkkel azon leszünk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Az utóbbi hónapokban fontos lépéseket tettünk a jövő irányába, s jelentős eredményeket értünk el úgy az ifjúsági szektorban, valamint a második csapatnál, mint itt, az élvonalban. A Bianconeri továbbra is az egyetlen olasz klub, mely rendelkezik B-csapattal, s mi vagyunk az egyike azon kevés gárdáknak, akiknek női alakulatok, illetve két sportközpontjuk is van. Az utóbbi tíz év rendkívül fontos volt az Öreg Hölgy történelmében, jelenleg pedig, riválisaink megerősödésével csendben kell folytatnunk a munkát, s továbbra is maximális elkötelezettségek kell képviselnünk, mind a pályán, mind pedig azon kívül. 

Minden évben azért dolgozunk, hogy trófeákat nyerjünk. Tavaly lemaradtunk a Coppa Italiáról, idén pedig ismét megpróbáljuk megszerezni a trófeát, miközben még az Európa-liga megnyerésére is van némi esélyünk. Úgy vélem, jó munkát végeztünk, mivel sok fiatalt építettünk be tartósan az első csapat keretébe, ám egyértelmű, hogy még mindig sok teendőnk és javítanivalónk van. A koncentráció terén például biztosan szükségünk van egy nagyobb fejlődésre, ugyanis a Sassuolo ellen is csak apróbb figyelmetlenségek miatt kaptunk ki, a minap pedig a Napoli egy balszerencsés kontratámadás végén vette be a kapunkat a 93. percben, ami egy olyan szakasza a mérkőzéseknek, mikor már semmiképpen sem szabad gólt kapni. 

Egyszerre csak egy lépésben szabad gondolkodnunk, a következő cél pedig a kupadöntő elérése. Figyelnünk kell arra, hogy most ne kapjunk gólt a meccs végén, ahogy az nemrég az Inter, majd a Napoli ellen is előfordult. A bajnokságot illetően még mindig nem sikerült átlépnünk a 60 pontos határt, ami azt jelenti, hogy az AS Roma és az AC Milan csak három egységgel van lemaradva tőlünk" – összegzett Allegri.