BREAKING: A Juve ideiglenesen visszakapta a 15 pontot

juventus_team.jpgMivel az Olasz Olimpiai Bizottságnak (CONI) a tegnapi nap folyamán nem sikerült döntést hoznia a Juventust sújtó, 15 pontos büntetés eltörléséért indított fellebbezéssel kapcsolatban, az ügy tárgyalása ma délután folytatódott a testület római épületében, a Bianconeri és az elmarasztalásról szóló döntést megalkotó Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) illetékeseinek részvételével. 

Az Öreg Hölgy pénzügyi igazgatója, Francesco Calvo a nap során úgy nyilatkozott, hogy a Juventus enyhe optimizmussal várja a további fejleményeket, este hat óra körül pedig a megbízható Sky Sport Italia is arról számolt be, hogy a torinói klub fejesei bizakodva készülnek az határozat kihirdetésére, mely ezt követően, negyed hét után valamivel meg is született. 

A döntés értelmében a CONI Sportgarancia Testülete eltörölte az általa rendkívül súlyosnak, aránytalannak, valamint precedens nélkülinek tartott ítéletet, ami azt jelenti, hogy a Juventus azonnali hatállyal visszakapja a 15 pontot, s a tabella harmadik helyére lép elő a hetedik pozícióból, köszönhetően 59 pontjának. A Zebrákat ekképp jelenleg a már-már biztos aranyérmesnek tekinthető, 75 pontos Napoli, valamint a 61 pontos, második helyen álló Lazio előzi meg a táblázaton. 

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a CONI egyúttal visszaküldte az ügyet a Szövetségi Fellebbviteli Bíróságnak, kijelentve, hogy a szervezetnek most más döntést kell hoznia korábbi határozata helyett, különös tekintettel a Juve egykori vezetőségi tagjait érintő felelősség meghatározására, azt pedig megfelelő indoklással kell alátámasztania a klubbal szembeni szankciók tekintetében is. 

A Fellebbviteli Bíróságnak harminc napja lesz döntést hozni az ügyben, egyes források, mindenekelőtt Marco Conterio pedig arról értekeztek, hogy a Bianconeri ezzel együtt is számíthat egy enyhébb, a hírek szerint 8 pontos büntetésre a korábban elkövetett visszaélések miatt. Az ügy tehát még egyáltalán nem tekinthető lefutottnak, s jó esély van arra, hogy a Zebrákat valamilyen mértékben ténylegesen is elmarasztalják majd a szezon végén, azonban új büntetés esetén a fekete-fehéreknek ismét lehetőségük lesz fellebbezni június végén, a CONI-nak pedig ezt követően hatvan napja lenne a végleges ítélet megalkotására. 

Érdekesség, hogy a Juventus egykori igazgatótanácsi tagjaira vonatkozó fellebbezések többségét a bíróság jóváhagyta, ahogy Pavel Nedvěd egykori alelnökét is, akik ennek nyomán nem részesülnek sportügyektől való eltiltásban, mindazonáltal Andrea Agnelli, Fabio Paratici, továbbá Federico Cherubini eltiltását a fellebbezés elutasításával jóváhagyta a testület.