Allegri: "Az egyensúly meglelése fontos feladat"

allegri_pre_juve_inter_1.jpgA Hellas Verona elleni bajnoki győzelem után a Juventus holnap a Coppa Italia elődöntőjének első felvonásán méri össze erejét az ősi rivális Inter gárdájával, melyet megelőzően a Bianconeri mestere, Max Allegri is megtette ilyenkor szokásos értékelését az olasz sajtónyilvánosság előtt, szót ejtve a várható kezdőcsapatról, a sérültekről, a kupasorozat jelentőségéről, továbbá 

"Az előttünk álló meccs egy Coppa-elődöntő, emiatt pedig más lesz a múltkori bajnokihoz képest, viszont egy dolog nem változik: a Juve-Inter mindig Juve-Inter marad. Holnap az lesz az elsődleges dolgunk, hogy megteremtsük a majdani továbbjutáshoz szükséges feltételeket, ehhez pedig nagyon koncentráltnak kell lennünk a kulcspillanatokban. Nem szabad túlzott pozitivitással gondolnunk az aktuális helyzetünkre, mivel félő, hogy ez esetben túlságosan elrugaszkodunk a földtől. A realitás az, hogy holnap egy nagyon erős csapattal kell majd szembenéznünk, akik rendkívül veszélyesek annak ellenére, hogy az utóbbi időben többször meg kellett ismerkedniük a vereség ízével, éppen ezért pedig kifejezetten óvatosnak kell lennünk" – szögezte le a tréner bevezetőként. 

"Federico Chiesa a rendelkezésünkre fog állni, az egyetlen komolyabb vizsgálat pedig, amit vele kapcsolatban elvégzetek, a szünet alatt megejtett ausztriai látogatás volt, ahol térdének állapotát mérték fel. Tudomásunk szerint a játékos csak egy kisebb íngyulladással küzd, mostanra azonban jobb állapotba került szombathoz képest, ami miatt mindenképpen helyet kap majd a kispadon. A támadósorban vele együtt jelen pillanatban öt labdarúgónk van, míg vasárnap Moise Kean eltiltása miatt csak négy lesz. Nagyon fontos, hogy ők mindannyian bevethetők legyenek, hiszen, mint említettem, lassan elérkezünk a szezon legfontosabb részéhez. 

Alex Sandro jól van, s remek edzésmunkát végzett, azonban nem valószínű, hogy pályára fog lépni a mérkőzésen. Daniele Ruganival együtt öt védőm van, míg Leo Bonucci lábadozik, orvosaink szerint pedig szerdán ismét a csapattal edzhet majd. Paul Pogba részben a keret többi részével tréningezhetett a minap, az előttünk álló napokban pedig várhatóan a konditeremben fogja folytatni a munkát. Rajta és León kívül csak Kaio Jorge nem futhat ki a gyepre holnap, mindenki más segíthet majd bennünket, akár kezdőként, akár csereként beállva. 

Úgy tűnik, hogy lassan sikerül hozzászoknunk ahhoz, hogy háromnaponta játszanunk kell, ami mindenképpen örömteli dolog, s nem is kérdés, hogy ebben a szellemiségben kell folytatnunk. Egyszerre csak egy meccsel szabad törődnünk, ennek fényében pedig most az Interre koncentrálunk, szerdától fogva pedig a Lazio elleni megmérettetés lebeg majd a szemünk előtt. Ez a megközelítés garantálja számunkra, hogy reálisan kezeljük céljainkat és lehetőségeinket. A bajnokság 38 meccsből áll, mi pedig természetesen abban reménykedünk, hogy a hátralévő tíz forduló alatt sikerül valami jelentős eredményt elérnünk, azonban a május több szempontból is nagyon nehéznek ígérkezik, kiváltképp akkor, ha ekkor még talpon leszünk a különféle kupasorozatokban. 

Bízom benne, hogy jó meccset fogunk játszani, amit az is garantálhat, hogy az ellenfél kispadját az a Simone Inzaghi foglalja el, aki véleményem szerint remek munkát végez az Internél, ahogy korábban a Laziónál is meggyőzően teljesített. A Nerazzurrinak idén sikerült elhódítania a Supercoppa Italianát, az pedig semmit sem von le az Inter érdemeiből, hogy mostanában egy nehezebb időszakon mennek keresztül. Egy olyan nagy csapat, mint a milánóiak, éppen ezekben a helyzetekben válnak a legveszélyesebb ellenfelekké, mivel figyelmük maximális lesz, nekünk pedig emiatt minden tekintetben jó felkészülést kell produkálnunk. Biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló kihívás sokkal nehezebb lesz, mint a néhány héttel ezelőtti, San Siróban megrendezésre kerülő találkozó. 

Tavaly 3 vereség mellett csupán 1 döntetlent tudtunk felmutatni a Nerazzurri ellen, ebben a szezonban pedig már 2 győzelemnél tartunk, ami a számokat nézve persze továbbra is hátrányt jelent. Én azonban nem tulajdonítok nagy jelentőséget a számoknak, mivel úgy gondolom, hogy a valós különbség a pályán mutatkozik meg, s nem feltétlenül az eredményben. Az Inter magáénak tudhat egy nagyon erős centert Romelu Lukaku személyében, aki mellett a teljesen atipikus, rengeteg váratlan húzással operáló Edin Džeko is veszélyes fegyver tud lenni, s akkor még nem is beszéltünk Lautaro Martínezről, aki a bosnyák jelenléte mellett minden bizonnyal klasszikus középcsatárként lépne pályára. Nem tudom, hogy Inzaghi kiket fog bevetni a találkozón, azonban a nevek nem sokat jelentenek, mivel a lényeg az, hogy az Inter négy kiváló támadóval rendelkezik, akik ellen lehetőleg kivételes eredményességgel kell felkészülnünk. 

Szinte már természetes, hogy egy Derby d'Italián akadnak olyan jelenetek, melyeket utólag mindkét fél vitathat a maga fórumain. Ez a legutóbbi alkalommal is így volt az általunk szerzett gól kapcsán, ahogy a tavalyi Coppa Italia döntőjében is előfordultak érdekes pillanatok. Ez általában minden rangadón így szokott lenni, ezért pedig holnap sem számítok másra, a meccs vezénylésére kijelölt Davide Massa azonban nagyon jó bíró, melynek alapján joggal reménykedhetünk abban, hogy szilárdan kézben tartja majd az eseményeket. 

Filip Kostić posztján jelenleg elsősorban Samuel Iling-Junior tűnik a legjobb alternatívának, ám Mattia De Sciglio is képes megbízható produkciót nyújtani ebben a szerepkörben. Samuel egy olyan srác, akinek egyértelműen megvannak a szükséges kvalitásai ahhoz, hogy szélső középpályásként futballozzon, azonban véleményem szerint mezzalaként is megállná a helyét. Bár ezen a poszton még nem próbáltuk ki őt, az évad további részében mindenképpen fel szeretném mérni, hogy mire képes itt. Manuel Locatelli nagyon sokat fejlődött, mostanra pedig sokkal gyorsabban passzol, és eredményesen játszik. Ugyan a Verona ellen nem nyújtottunk kimagasló teljesítményt technikailag, a csapat a megfelelő szívvel és lelkesedéssel küzdött a három pont megszerzéséért, ami kétségkívül nagy pozitívum. Loca maga is megtestesíti ezt a szellemiséget, s nem is lehet kérdés, hogy tulajdonságai alapján helye van a Juventusban. 

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy bejuttunk a kupadöntőbe, ám a labdarúgásban a szükség eredmények szállításán túl a kellő egyensúly megtalálása is fontos feladat, pozitív és negatív értelemben is. A Juventus jelenleg előrébb jár e tekintetben az Interhez képest, azonban ez az előttünk álló két találkozó után könnyen megváltozhat, a közvélemény szemében legalábbis mindenképpen. A Milant például sokan már-már temették az utóbbi időben, ennek ellenére viszont 0-4-re nyerték meg a Napoli elleni meccsüket. Az egyensúly elengedhetetlen a jó szerepléshez, mindeközben azonban nem szabad se túlzottan lelkesnek, se pedig depressziósak lennünk az eredmények függvényében. Mentális erőnkre nem lehet különösebb hatással egy győzelem, ugyanakkor egy vereség sem" – összegzett Allegri.