Beharangozó – az Inter elleni meccs

fc_internazionale_milano_2021_svg.pngA hamarosan megkezdődő válogatott szünet előtt ismét egy nagy kihívás vár Max Allegri fiaira, ugyanis a Juventus a Serie A 27. fordulójának keretein belül ma este az Inter otthonába látogatnak. Egy Derby d'Italián természetesen egyedül a győzelem lehet a cél, ezért pedig a Bianconerinek mindent meg kell tennie az ősi rivális legyűrésének érdekében, ahogy azt egyébként maga a mester is kiemelte a találkozót megelőzően. A kezdő sípszó 20 óra 45 perckor fog elhangzani a Stadio Giuseppe Meazza, azaz a San Siro gyepén, a játékvezető Daniele Chiffi lesz, a magyar csatornák közül pedig a SPORT2 fogja műsorra tűzni az összecsapást. 

A harmincnyolc esztendős, padovai születésű sípmester első ízben a 2013/2014-es szezonban vezethetett meccset a Serie A-ban, egy Sampdoria-Napoli (2:5) alkalmával, azóta pedig 83 alkalommal terelgette ő a csapatokat a pályán, 334 sárga-, és 16 piros lapot kiosztva, valamint 24 büntetőt megítélve. A Nerazzurri eddig 12 mérkőzésen találkozott vele, mérlegük 7 siker, 4 döntetlen, 1 vereség, továbbá 20 sárga és 1 büntető, míg az Öreg Hölgy a korábbiakban 10 mérkőzést játszott Chiffi irányítása mellett, 9 győzelemmel, 1 kudarccal, valamint 19 sárga-, és 1 piros lappal, a nekik megadott 1 tizenegyes mellett. Ezt a párosítást még sosem kapta meg.

A hazai gárda kerete 556 millió eurót ér (azaz több mint 100 millió euróval előzik meg a Juventust), legtöbbre taksált játékosuk pedig nem túl nagy meglepetésre a 75 millió euróra saccolt argentin világbajnok, Lautaro Martínez. Keretük átlagéletkora 28,3 év, válogatott labdarúgóból pedig 17 erősíti a soraikat. A tabellán jelen pillanatban az előkelő második helyet foglalják el 50 ponttal, azonban 16 sikerük mellett összeszedett 2 döntetlenjüknek és 8 vereségüknek köszönhetően tisztes, 18 pontos távolságban vannak az éllovas Napolitól. Simone Inzaghi alakulata a Bajnokok Ligájában sikerrel vette a Porto személyében jelentkező nyolcaddöntős akadályt, a negyeddöntőben pedig a Bianconerit is megtréfáló Benficával találkozhat majd áprilisban, míg a Coppa Italiában éppen a Juve ellen kell majd megvívniuk a döntőbe jutásért folyó párharcot a következő hónap során. Legutóbbi öt bajnoki meccsük eredményei erősen hullámzó formáról tanúskodnak, mivel az Udinese és a Lecce legyőzésének dacára csak ikszelni tudtak a Sampdoriával, a Bologna és a Spezia pedig vereséget mért rájuk. 

Lévén, hogy Olaszország hagyományosan legnagyobbnak tartott meccse következik, a két alakulat közös történelme is hatalmas. A felek eddig 293 mérkőzésen futottak össze, melyek közül az Inter 68-at, míg a Juve 108-at tudott megnyerni, 57 esetben pedig nem született döntés. A Serie A-ban ugyanez a mutató 179 megmérettetést ad ki, 48 Inter-, és 86 Juve-sikerrel, 45 döntetlen mellett. A San Siróban lejátszott összecsapások közül viszont egyértelműen a fekete-kékek vannak előnyben, mivel hazai pályán 36 alkalommal győzték le a torinóiakat, 29 betlivel és 24 Zebra-diadallal szemben.

A csapatok legutóbbi 5 találkozóján a Bianconeri háromszor is kudarcot vallott, legutóbb a Coppa Italia tavalyi döntőjében, az idei szezon egyetlen meccsén viszont 2-0 arányban legyőzte az ősi riválist, köszönhetően Adrien Rabiot és Nicolò Fagioli találatainak. A közelmúlt jelentősebb találkái közül elsősorban a 2019 októberében megrendezett, 1:2-re végződő meccset, valamint a 2018. április 28-i, drámai fordítást hozó 2:3-as mérkőzést érdemes kiemelni. Massimiliano Allegri karrierje során eddig 14 alkalommal csapott össze az Inter kispadját 2021 nyarán elfoglaló Simone Inzaghival, aki mind a Lazióval, mint pedig a milánóiakkal képes volt borsot törni a tapasztalt mester orra alá, hiszen General Max 8 siker és 1 döntetlen mellett 5 esetben is kikapott ellenfelétől, ebből nem egyszer a Supercoppa Italiana, vagy éppen a Coppa Italia fináléjában. 

lautaro.jpgAz Inter legfontosabb játékosa ebben az idényben vitathatatlanul a már fent is szóba hozott Lautaro Martínez, aki minden sorozatot figyelembe véve 37 meccsen 17 gólt szerzett és 7 gólpasszt osztott ki augusztustól fogva. Bár a világbajnokságon egyszer sem tudta bevenni az ellenfelek kapuját, a torna után ihletett formába került, mivel január óta 7 alkalommal is beköszönt a Serie A-ban. A bajnokságban egyébként is eredményes futballról árulkodó statisztikákkal bír, mivel meccsenként átlagosan 0,5-ször gólt lő, s 1,5 alkalommal tűzi kapura a labdát, ziccerekből ugyanakkor 15-öt is kihagyott az évadban. Mindkét lábával ügyes, hiszen találatai közül ötöt ballal, hetet pedig jobbal ért el két fejes mellett, lesipuskás stílusára pedig a büntetőterületen belül lőtt találatok magas száma (12) is bizonyíték lehet. A huszonöt éves támadó nem mellesleg az előkészítésben is jeleskedik, mivel egy mérkőzésen átlagosan 1,6 kulcspasszt oszt ki, átadásainak 75%-a pedig el is jut a társakhoz. Cseleinek 43%-a sikeres, párharcait pedig 46%-ban nyeri meg a földön és a levegőben vívott összecsapások elegyét tekintve, az ellene kiharcolt átlagosan 1,5 szabálytalansággal pedig gyakran teremt ígéretes helyzetet csapatának. Mutatóival a Sofascore csapatától 7,22-es értékelés vívott ki magának, mellyel a Nerazzurri második legjobb labdarúgója Hakan Çalhanoğlu mögött. 

Max Allegri ezúttal sem számolhat majd Alex Sandro, Arkadiusz Milik, Kaio Jorge, és Paul Pogba játékával, mellettük pedig Fabio Miretti is megsérült, míg Moise Kean eltiltott. Jó hír, hogy Leonardo Bonucci visszatérhetett a keretbe, az olasz veteránon kívül pedig a Next Genből felhozott Nikola Sekulov is erősítést jelenthet majd. Simone Inzaghi ugyancsak fontos alapembereket kényszerül majd nélkülözni, mivel Alessandro Bastoni és Milan Škriniar is sérültek, rajtuk kívül pedig Dalbert és Robin Gosens is hiányozni fog. 

Gianluca Di Marzio szerint a Juventus az alábbi kezdővel futhat ki a gyepre: 

Szczęsny; Gatti, Bremer, Danilo; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Di María; Vlahović. 

Cikkünk végén, illetve a meccsre való ráhangolódásként pedig következzen egy kis ízelítő tíz, az Inter ellen szerzett ikonikus alálatból: