Allegri: "Nagy szívvel és szenvedéllyel játszunk"

allegri_vs_inter_1.jpgA Juventus ma este nagyon fontos, 0-1-es győzelmet aratott az ősi rivális Inter ellen a San Siróban, mellyel a pillanatnyi állás alapján hét pontra közelítette meg a negyedik, Bajnokok Ligája-indulást érő helyen lévő Milan együttesét. A meccset követően a csapat mestere, Max Allegri is értékelte a látottakat, kijelentve, hogy csapata egy nagyon nehéz találkozón van túl, valamint szót ejtett a fiai által képviselt szenvedélyről és a játékvezetői ítéletekről is. 

"A hármas sípszó előtt el kellett hagynom a kispadot, s be kellett vonulnom az öltözőbe, mivel a feszült hangulat miatt fennállt a kockázata annak, hogy valami olyat mondok, ami hátrányos lehetett volna rám, illetve a csapatra nézve. Nem szerettem volna, hogy viselkedésem destabilizálja a srácokat, ezért pedig inkább elmentem az oldalvonal mellől, a srácok pedig remekül menedzselték az utolsó perceket" – szögezte le a tréner a DAZN kamerái előtt. 

"Ma este nagyon fontos győzelmet arattunk egy rendkívül erős Interrel szemben, akiknek szinte egyetlen komoly lehetőséget sem engedtünk két, még az első félidőben leadott lövést kivéve. Ez a Juventus magáénak tudhat két nagyon jelentős dolgot: a szenvedélyt és a szívet, amit ezúttal is sikerült megmutatnunk. Egyes helyzetekben ugyanakkor sokkal jobbá kell válnunk, s kézenfekvőbb döntéseket kell hoznunk, mivel a második játékrészben négy alkalommal is lezárhattuk volna a mérkőzést, ezt azonban nem voltunk képesek megtenni. 

Milánóban mindig nagyon nehéz nyerni, amit az is megmutat, hogy a Nerazzurri a szezon során csak két kudarcot szenvedett itt. Ma sikerrel vettünk egy nagy energiákat megmozgató, már-már kegyetlen mértékben fizikális meccset. Csapatunk jól teljesített, mivel végig nyomást helyeztünk az ellenfélre, miközben ők csak alig jutottak lehetőségekhez, ezzel szemben viszont rengeteget hibáztunk a fent említett esélyek kihagyása miatt. Bár volt néhány megingásunk technikai szempontból, a srácok alapvetően nyugodtak és higgadtak maradtak, ezáltal pedig egy kiváló eredménnyel vonulhatunk el a válogatott szünetre. 

Egy győzelem segít bennünket abban, hogy kiélvezzük az élet örömeit, ha éppen nem a meccsekre kell koncentrálnunk. A mérkőzés előtt azt mondtam a csapatnak, hogy én már elértem egy bizonyos kort, ezért pedig nyerjenek, hogy a szünet alatt ne kelljen szenvednem azzal, hogy túl sokat agyalok a vereség okain. Szerencsére hallgattak rám, így pedig a diadal is magától értetődő volt. Úgy vélem, hogy együttesünk elképesztően sokat fejlődött, s tette mindezt egységes gárdaként, ami miatt a növekedés mindenkit egyformán érintett. Ma este nagyszerűen védekeztünk, s még csak gólt sem kaptunk. Paul Pogba és Fabio Miretti személyében két kiváló középpályásunkat is nélkülöznünk kellett, bár a francia tekintetében ez az egész szezonra nézve igaz lehet. Leandro Paredest sokat használtam az idény elejében, mostanában pedig kevesebbet szerepeltetem, ám ettől függetlenül ő is egy megbízható labdarúgó. 

A továbbiakban még nagyobb fejlődést kell produkálnunk. Nicolò Fagioli egy nagyon technikás, minőségi játékos, aki ma is remek meccset játszott, s aki meggyőző utat járt be az elmúlt hónapokban. Manuel Locatelli kiválóan teljesít ma esti szerepkörében, főként a közbeavatkozások és a passzsávok lezárásának terén, mindazonáltal csapatként túlzottan sok átadást vétettünk el. Azok, akik nincsenek benne napi szinten a futball vérkeringésében, nem érthetik meg, hogy milyen helyzetben vagyunk. Ez nem kritika, hanem pusztán egy tény, mivel a kívülállók nem tudhatják, hogy milyen érzés volt egyik pillanatról a másikra elveszíteni 15 pontot, s innen visszaküzdeni magunkat oda, hogy jelenleg 41 ponttal rendelkezzünk, ami szinte a biztos bennmaradást jelenti. Egy ehhez hasonló szituációban nem könnyű meglelni a motivációt, mi viszont mégis el tudtunk jutni az Európa-liga negyeddöntőjéig, valamint a Coppa Italia elődöntőjéig, ami ugyancsak egy nehéz párharc lesz az Interrel szemben. Mint mondtam, a srácok nagy szívvel és szenvedéllyel teszik a dolgukat. Örülök annak, hogy ilyen játékosokkal tevékenykedhetek. 

Dušan Vlahović itteni karrierjének talán legjobb összecsapásán van túl, a 2003-as születésű Matías Soulé pedig szinten roppant jó volt, ahogy sérüléséig Federico Chiesa is, Filip Kostićról nem is beszélve. A Juventusnál tudatosan adunk ennyi lehetőséget a Next Genből érkező tehetségeknek, s úgy vélem, a klub számára nagy sikert jelent, hogy néhányan akár a legmagasabb szinten is megállják a helyüket. Most a szünet kiélvezésére és eredményes felhasználására kell törekednünk, elvégre áprilisban kilenc, nagy kihívást jelentő mérkőzést kell majd lejátszanunk. A gólról, s Adrien Rabiot esetleges kezezéséről nem tudok mit mondani. Kérem, ne hozzanak ki a sodromból: a játékvezetői döntéseket el kell fogadni, s tovább kell lépni, attól függetlenül, hogy az ítéletek hátrányosak, vagy kedvezőek-e ránk nézve. A Juventus nem csinált nagy felhajtást a Salernitana elleni meccsen történtek körül, s nem háborogtunk akkor sem, mikor a szezon elején kezezés miatt elvették az egyik találatunkat  az Inter ellen, anélkül, hogy egyértelműsítették volna a helyzetet. 

A Juventusnál úriemberek munkálkodnak, ezért pedig nem robbantunk ki értelmetlen balhékat. Amikor bevezették a VAR-t Olaszországban, majd a rendszer szinte rögtön elvette az Atalanta egyik gólját, levontam a következtetést: a videóbíró igencsak hasznos, ha objektív ítéleteket hoz, viszont ha szubjektívvé válik, csak egy újabb problémaforrást jelent. Rabiot kezezése egy szubjektív eset, míg a Salernitana elleni leshelyzet egy objektív hiba volt. A sajtó munkatársai az elsők, akik rosszat feltételeznek a bíróról, holott az efféle diskurzusoknak nem az egyes ítéletekről, hanem a futballal kapcsolatos kérdésekről kellene szólniuk. Minél kevesebbet beszélünk a játékvezetőkről, annál többet segítünk nekik, Daniele Chiffinek pedig ma este nem volt könnyű dolga, mivel a Derby d'Italán kellett fújnia a sípot. Ne arra törekedjenek, hogy új vitákat generáljanak, inkább kérdezzenek arról, hogy például miért cseréltem le egyes játékosokat" – összegzett Allegri. 

A meccs összefoglalója: