Allegri: "Meg kell őriznünk a második helyet"

maxi_pre_inter_juve.jpgAz április elejéig tartó válogatott szünet előtt, s a Freiburg elleni EL-továbbjutást követően a Juventus a bajnokságban lép pályára az ősi riválisának számító Inter ellen, melynek apropóján a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtartotta ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz média előtt, szót ejtve Paul Pogba sérüléseiről, a kezdő várható összeállításáról, valamint kitérve az olasz és nemzetközi futball tágabb kontextusaira is. 

"Holnap este jó meccset kell játszanunk egy nagyon erős Interrel szemben. A Derby d'Italia mindig egy csodálatos találkozó, melyet ezúttal 70 ezer ember előtt vívhatunk majd meg, ennek alapján pedig egy nagyon izgalmas összecsapásra számítok, ahol kivételesen jól kell szerepelnünk. A ma délutáni edzésen fel fogom mérni Ángel Di María állapotát, aki tudomásom szerint bevetésre készen áll. Leo Bonucci és Fabio Mirettit szintén ki kell értékelnünk, míg Arek Milik és Alex Sandro nem állnak rendelkezésünkre. Federico Chiesa a minap gólt szerzett a Freiburg ellen, én pedig nagyon örülök annak, hogy visszatért. Holnap ő is játszani fog, ahogy mindenki más is jól van, aki csütörtökön lehetőséget kapott" – szögezte le General Max. 

"Manuel Locatelli kiváló teljesítményt nyújt, s legutóbb is csak azért cseréltem le őt, hogy kissé pihentessem, mivel már csak tíz perc volt hátra a mérkőzésből, az eredmény pedig nekünk kedvezett. Arra kell törekednünk, hogy a legjobbunkat nyújtsuk holnap, főleg, hogy ez lesz az utolsó mérkőzésünk a válogatott szünet előtt. Az ehhez hasonló rangadók mindig nagy kihívást jelentenek, főleg, ha a San Siróban kell pályára lépned. A szezon eddigi részében Milánóban, Rómában, valamint Nápolyban is vereséget szenvedtünk a közvetlen riválisoktól, otthon pedig megvertük a Laziót és az Intert, s ikszeltünk a Giallorossival. A mérleg tehát 2 győzelem, 3 vereség, továbbá 1 döntetlen, ami többé-kevésbé jónak mondható, de ennél többre is képesek lehetünk véleményem szerint. 

A tabellán hatalmas lemaradásban vagyunk, ami miatt rendkívül nehéz dolgunk van. A holnapi találkozó éppen ezért bír különleges jelentőséggel. Ismét el kell mondanom, hogy a szezon során 53 pontot gyűjtöttünk be a pályán, a CONI április 19-i ítéletéig pedig mindenképpen a bajnokság második helyezettjeként tekintünk magunkra. Meglátjuk, hogy milyen döntés születik a pontlevonás tekintetében, azonban a Serie A mellett más céljaink is vannak, hiszen az Európa-ligában és a Coppa Italiában is versenyben vagyunk. A legfontosabb az, hogy a szünet alatt visszanyerjük energiáinkat, hogy aztán újult erővel folytathassuk a menetelést, lépésről lépésre haladva. Áprilisban kilenc meccset kell majd lejátszanunk, köztük a két fenti kupasorozat aktuális párharcait, melynek alapján egy szép és izgalmas hónap áll előttünk. 

Lehet, hogy Di María és Chiesa holnap nem lesznek kezdők, ez csak a mai edzésen fog eldőlni. Kean eltiltása és Milik sérülése miatt nincs sok lehetőségünk a támadósorban. Matías Soulé jó opciót jelent, ám őt még nem vetném be első számú csatárként, ami miatt gyakorlatilag csak Dušan Vlahovićcsal számolhatunk. Federico Gatti elképesztően sok energiával rendelkezik, amit a Freiburg ellen be is bizonyított. Az olasznak még sokat kell fejlődnie a meccshelyzetek menedzselésében és a labdakezelésben, azonban a hét közepén jól játszott, s lehet, hogy holnap is kezdeni fog. A fejlődés szükségessége egyébként a teljes Juventusra is igaz, elvégre jobbnak kell lennünk a ritmusváltásoknál, hatékonyabban kell passzolnunk, valamint jobban kell bánnunk a játékszerrel is. A legfontosabb az, hogy időben lezárjuk a meccseket, ezt pedig akár már holnap is elkezdhetjük. 

A csapatnak sokkal jobban kell teljesítenie, mint a Freiburg elleni második félidőben, mivel akkor egészen borzalmas produkciót mutattunk fel. Tisztában kell lennünk az előttünk álló megmérettetés körülményeivel, vagyis azzal, hogy Milánóban fogunk játszani, egy olyan Inter ellen, ami hazai pályán eddig nem szenvedett vereséget az idényben, utolsó 17 meccsükön pedig mindössze 2-szer nem tudtak győzni, 15 siker mellett. A Juventus számára ez egy fontos teszt lesz egy fizikailag erős, magasan letámadó csapat ellen, mely ráadásul a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében szerepelhet majd. Az EL-ben a Sporting vár majd ránk, akiknek fiatal, ám technikás és lelkes futballistáik vannak. A mérkőzés előtt a lehető legjobb felkészítésben részesítjük majd a keretet, előtte viszont fél szemmel a BL küzdelmeire fogunk figyelni, mivel az olasz futballnak jelenleg 75%-a van arra, hogy egy csapata révén ismét a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében képviseltesse magát, ami mindannyiunk számára nagy előnyt és büszkeséget jelentene. 

A válogatott szünet jó alkalmat teremt nekünk egy kis pihenésre, aminek főleg az olyan játékosok fognak örülni, akik rengeteget szerepeltek az elmúlt hónapokban, mint például Adrien Rabiot, Gleison Bremer, vagy Danilo. Április elejére Milik és Sandro is fel fognak épülni, miközben Chiesának jobb kondíciója lesz, Bonucci pedig visszanyeri energiáit. Nagyon fontos, hogy a szezon utolsó szakaszában mindenki egészséges legyen, hiszen háromnaponta pályára fogunk lépni, emiatt pedig mindenképpen rotálnom kell majd a csapatot. Paul Pogbával kapcsolatban 8 hónapja ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolnom, én pedig nem tudok mást mondani, mint eddig. Ha Paul jól lesz, mint ahogy az történt például a Torino ellen, be fogjuk őt vetni. Ha minden jól megy, hamarosan végleg rendelkezésünkre fog állni, ám erre csak a szünet után kerülhet sor, s nem is azonnal, ugyanis minden bizonnyal valamivel több időre lesz szüksége a teljes felépüléshez. 

A futball világában annak van igaza, aki nyer. A szezon végén minden csapat ki fogja értékelni az elmúlt hónapokat, felmérve, hogy mi működött jól, s mi nem. A Bianconeri szempontjából mindenképpen pozitívum lesz, hogy öt olyan srácnak is lehetőséget adtunk, akiknek eddig nem igazán voltak játékperceik. Az idénynek még nincs vége. Bár pillanatnyilag minden jó, könnyen lehet, hogy 20 nap múlva máshogy vélekedünk majd erről, azonban a szezon végéig nem beszélhetünk arról, hogy az adott évad eredményes volt-e, vagy sem. Elképzelhető, hogy nem jutunk be az első négybe, vagy hogy egy döntőt sem játszhatunk majd, mivel e két dolog kockázata alapvetően minden csapatnál fennáll. Célunk természetesen az, hogy a lehető legjobban kihasználjuk az előttünk álló esélyeket, azaz, hogy bejussunk a Coppa Italia és az Európa-liga döntőjébe, valamint a legjobb négy közé. Az a feladatunk, hogy megvédjük a második helyet, ugyanis jelenleg 53 pontunk van, 3 ponttal több, mint az Internek, 5 ponttal több, mint a Milannak, 4 ponttal több, mint a Laziónak, s azt hiszem, 6 ponttal több, mint a Romának. 

A pályán kívül zajló eseményekkel nem kell, s nem is szabad foglalkoznunk. Nekünk a pályán nyújtott teljesítményt kell értékelnünk, ott pedig az eddigiekben 53 pontot szerzett a csapat. Ha az idény végén a büntetések miatt csak a tabella ötödik, hatodik, vagy hetedik helyén állunk majd, már nyíltan beszélhetünk arról, hogy a szezon nem sikerült jól számunkra, viszont e pillanatban még a tabella második helyén tartózkodunk, ami azt jelenti, hogy semmi sincs veszve. Most meg kell őriznünk a pozíciónkat, áprilisban pedig meg kell nyernünk az Inter elleni Coppa Italia-párharcot, s ki kell ütnünk a Sportingot az EL-ből. Tetszik vagy sem, a többi nem számít" – összegzett Allegri.