Beharangozó – a Sampdoria elleni meccs

sampdoria.pngA vasárnap zárómeccsén 20 óra 45 perctől, az Allianz Stadium nézőközönsége előtt, Olaszország rekordbajnoka a Sampdoria gárdáját fogadja majd. A Roma elleni zakó, és a sovány EL-győzelem dacára a házigazda számít az esélyesnek, és ennek a pályán is ki kell ütköznie. Az Allianz Stadiumban megrendezésre kerülő találkozó SPORT1-en követhető figyelemmel, és a kezdést jelző sípszó ma Alessandro Prontera révén fog elhangzani. 

A bolognai illetőségű játékvezető, Tricase településen született, 1986. szeptember 15-én, debütálása 2019. októberére esett, amikor is egy Fiorentina-Udinese meccset vezetett, melynek a végeredménye 1:0 lett. Ezzel együtt 23 alkalommal vezetett első osztályú bajnokit, kereken 100 sárga lapot kiosztva, hétszer abszolvált kiállítást, és 9 büntetőt ítélt meg. Mindkét csapatnak egy-egy hazai mérkőzését vezette, de amíg a fekete-fehérek 2:1-re győzni tudtak a Venezia ellen, tavaly május elsején, Leonardo Bonucci duplájának köszönhetően, addig a Blucerchiati 3:1-re alulmaradt az Atalantával szemben. Ezt a párosítást értelemszerűen még sosem vezette. 

A Transfermarkt adatai alapján a mai ellenfél piaci értéke 72 millió euró, ami olasz szinten rendkívül alacsonynak számít, összehasonlításképpen Dušan Vlahović  egymaga 80 milliót ér. Ennek az összértéknek az egyhatodát az angol Harry Winks teszi ki, aki védekező középpályás létére kóstál 12 milliót. Hat válogatott játékosuk van, keretük átlagéletkora 26,8 év. A tabellán az utolsó, 20. helyet foglalják el, 2 győzelem mellett 6 döntetlent értek el, így szinte biztos kiesőknek tekinthetőek. 25 találkozón mindössze 11 gólt szereztek, és 39-et kaptak. Január 4-én a Sassuolo vendégeként tudtak utoljára nyerni, 2:1-re, azóta kilenc összecsapást tudtak le a bajnokságban, amiből csupán 3 lett döntetlen, legutóbb a Salernitana ellen 0:0. Tetézve a bajt, közben a kupából is kiestek a Fiorentina ellen. Hátrányuk az utolsó bennmaradó helyhez képest 12 pont. 

A bajnokságban a két gárda 130. meccse következik, az eddigieken 65 Juve-, és 26 Samp-győzelmet könyvelhettünk el, 38 esetben pedig a felek megosztoztak a pontokon. Omar Sívori 12 gólt tudott szerezni, ezzel ő a párharc legeredményesebbje. A genovaiak legutóbb nyolc meccsel ezelőtt tudtak győzni, 2:0-ra, még 2019 májusában, Torinóban viszont 2013 januárjában örülhettek legutóbb, amikor is Sebastian Giovinco találatára Mauro Icardi duplával felelt.  Azóta 21 esetben mérkőztek meg a felek, de csak háromszor tudtak győztesen levonulni a mai látogatók. A tavalyi genovai 0:0 egy hétmeccses Bianconeri győzelmi sorozatnak vetett véget. 

2021 szeptemberében 3:2-re nyertek a hazaiak az eddigi utolsó torinói bajnokin, a gólokat Paulo Dybala, Leonardo Bonucci és Manuel Locatelli szerezték, és azóta egy Coppa Italia-meccsen is született Zebrasiker ebben a stadionban, akkor 4:1-re sikerült diadalmaskodni, Juan Cuadrado, Daniele Rugani, Dybala és Álvaro Morata góljaival. 

Max Allegri eddig 24 esetben mérkőzött meg a mai ellenféllel, 15-6-3 a statisztikája. A Milannal a San Siróban kapott ki, a Juventusszal mindkétszer idegenben. Kétszer 4:1-re és egyszer 5:0-ra is tudott diadalmaskodni, mely utóbbi még 2016-ban történt, és a találatokat Dybala dupláját kivéve a védelem szállította, hiszen Patrice Evra, Giorgio Chiellini és Bonucci is betalált. Az ellenfél szakvezetőjével szemben ez lesz az első összecsapása. 

És hát ki is az, aki ellen bemutatkozásra kényszerül az olasz tréner? Dejan Stanković, az Inter volt szerb labdarúgója, aki október 6-a óta irányítja jelenlegi legénységét. 1978. szeptember 11-én Belgrádban született, játékosként hazájában a Crvena zvezda, Olaszországban a Lazio és a milánói kék-feketék mezét húzta magára. Edzőként szintén a Crvena zvezda padján húzott le 130 összecsapást 2019 decembere és 2022 augusztusa között, mielőtt tavaly októberben a mai alakulatánál kötött volna ki. Sem a Zebrák, sem kollégája ellen nem meccselt még. Eddigi 19 olasz mérkőzésén 3 győzelem és 4 döntetlen jött össze számára. 

A sérültek listája ma is terjedelmes, és emellett még Moise Kean eltiltása is nehezíti a stáb dolgát. Ángel Di María, Kaio Jorge és Arek Milik biztosan nem játszhat, Federico Chiesa, Alex Sandro valamint Mattia De Sciglio szereplése pedig vagylagos. A túloldalon pedig Emil Audero, Andrea Conti és Ignacio Pussetto küzdenek nagyobb, míg Emirhan Ilkhan, Jeison Murillo és Sam Lammers kisebb sérüléssel. 

Gianluca Di Marzio szerint az Öreg Hölgy az alábbi kezdővel fut majd ki a gyepre: 

(3-5-1-1): Perin; Bremer, Bonucci, Gatti; De Sciglio, Paredes, Locatelli, Fagioli, Iling-Junior; Miretti; Vlahović