Beharangozó – a Roma elleni meccs

loghi_400x400_0024_roma.pngA Juventus a Torino elleni városi derbin elért 4-2-es siker után folytatja menetelését a bajnokságban, Max Allegri fiai pedig ennek keretében ma este az AS Roma gárdájával néznek majd farkasszemet a Serie A 25. fordulójában. Bár a mester a minap arról értekezett, hogy a Bajnokok Ligája-szereplést érő helyek elérése szinte lehetetlen küldetés a Bianconeri számára, a közvetlen riválisnak számító Giallorossi legyőzésével minden bizonnyal a Zebrák esélyei is megnövekednének a versenyfutás során. Hogy ez végül összejön-e az olasz rekordbajnoknak, arra 20 óra 45 perctől derül fény a SPORT2 csatornáján. A találkozót a fővárosi Stadio Olimpico gyepén rendezik majd meg, játékvezetője pedig a sokat látott Fabio Maresca lesz. 

A negyvenegy esztendős, rutinos bíró 1981. április 12-én látott napvilágot Nápolyban, a Serie A-ban pedig a 2013/2014-es szezon óta vezet mérkőzéseket. Az olasz első osztályban mindeddig 109 találkozót irányított, melyeken igen sok, 568 sárga, illetve 41 piros lapot osztott ki, miközben 35 alkalommal ítélt tizenegyest valamelyik gárda javára. A Giallorossinak a mai találkozóig összesen 13 összecsapáson fújt, a mérleg vele pedig 5 győzelem, 5 döntetlen, továbbá 3 vereség. A sárgákat meglehetősen bőkezűen osztotta, hiszen 36 ízben figyelmeztette a rómaiak labdarúgóit, s kétszer ki is állított egy futballistát, míg büntetőből eleddig 2-őt ítélt meg számukra. A Juventus esetében az arány ugyancsak 13 megmérettetés, azonban az Öreg Hölgy jóval több, szám szerint 10 találkozót nyert meg ezek közül, 1 döntetlen és 2 kudarc mellett. A torinóiak játékosai 27 sárgát, illetve 2 pirosat kaptak Marescától, tizenegyest viszont csak egyet végezhettek el a spori jóvoltából.

A hetedik helyen álló Bianconeri jelenleg kilencpontos hátrányban van a 44 egységével a tabella 5. pozícióját elfoglaló Farkasokhoz képest, akik 13 sikeren túl 6 vereséget, valamint 5 pontosztozkodást könyvelhettek el az aktuális bajnoki idényben. A fővárosi együttes a legutóbbi fordulóban 2-1-es kudarcot szenvedett el az újonc, s korábban még nyeretlen Cremonese otthonában, hazai pályán viszont az elmúlt 5 mérkőzésüket kapott gól nélkül nyerték meg, s a Salzburg ellen az Európa-ligában is továbbjutottak, ahol a spanyol Real Sociedad lesz az ellenfelük. 

A Roma keretének értéke e pillanatban 338 millió euróra rúg, életkori átlaguk kereken 26 év, s 16 válogatott labdarúgó erősíti soraikat. Legértékesebb játékosaik az egyaránt 45-45 millió euróra taksált Tammy Abraham és a csapatkapitány Lorenzo Pellegrini, míg mesterük a karrierje során 26 trófeát szerző José Mourinho, aki korábban egyebek mellett a Porto, az Inter, valamint a Chelsea szakvezetőjeként is jelentős eredményeket ért el. A portugál tréner a korábbiak során 11 alkalommal csapott össze Allegrivel, mérlegük pedig tökéletesen kiegyenlített, hiszen a Special One és General Max egyaránt 4-4 sikert aratott, míg 3 esetben döntetlen lett a találkozó vége. 

A Roma és a Juventus találkozói a két gárda történelméből kifolyólag hatalmas múltra tekintenek vissza. A felek egymással szembeni meccseiről egészen az 1926/1927-es idénytől fogva találhatunk statisztikákat, melynek alapján megállapítható, hogy 199 találkozón 95 Juve-, illetve 48 Roma-siker született, míg 56 esetben a csapatoknak nem sikerült dűlőre vinniük a dolgot. A legutóbbi öt mérkőzésen 3 alkalommal a Bianconeri diadalmaskodott, a maradék 2 esetben pedig egy 2:2-es, illetve egy 1:1-es iksz született, ebből az utóbbi a mostani szezon 3. fordulójában, ahol Dušan Vlahović korai szabadrúgásgólja és Tammy Abraham találata alakították ki a végeredményt. A közelmúlt emlékezetes meccsei közé tartozik a tavalyi idény idegenbeli, 3:4-es sikere, mikor a torinóiak 3:1-es hátrányból fordították meg a találkozót Manuel Locatelli, Dejan Kulusevski, valamint Mattia De Sciglio jól eltalált lövéseinek köszönhetően. 

A hazai gárda talán legnagyobb neve a Juve-drukkerek által is jól ismert Paulo Dybala, aki 2022 nyarán szerződött a fekete-fehérektől a Giallorossi kötelékébe. Az argentin támadó – annak ellenére, hogy az idény során több sérüléssel is meg kellett küzdenie – 24 meccsen 12 gólt szerzett és 7 gólpasszt osztott ki új csapatánál a neki jutó 1715 játékperc alatt, amivel egyértelműen a Roma nélkülözhetetlen alapemberének számít. Az immár 29 esztendős La Joya a Serie A-ban is meghatározó tagja a Farkasok alakulatának, hiszen meccsenként 2,5 alkalommal lő kapura, s 100%-osan értékesíti a neki jutó büntetőket. Az évad eddigi részében összesen 11 gólhelyzetet alakított ki a csapattársak számára, egy találkozón pedig átlagosan 2,3 kulcspasszt osztott ki. Átadásainak 81%-a célt is ért, miközben cseleinek 46%-a volt sikeres, párharcait pedig (a légi, valamint a földi találkozásokat is figyelembe véve) 48%-ban nyerte meg. A védekezés terén továbbra sem számít kiemelkedőnek, mivel egy mérkőzésen átlagban csak 0,4 esetben avatkozik közbe, 0,6 alkalommal szerel, valamint 0,5 labdát szerez, a játékszert pedig 13,8 alkalommal adja el. A Sofascore minden statisztikát figyelembe véve 7,57-esre értékeli eddig mutatott bajnoki teljesítményét, mellyel ő számít a Roma legjobb játékosának. 

A Juventus keretéből várhatóan csak három futballista, a válogatott szünet után visszatérő Arkadiusz Milik, az izomsérülést szenvedő Mattia De Sciglio, valamint Kaio Jorge fog hiányozni, míg az AS Roma a télen igazolt Ola Solbakkent lesz kénytelen nélkülözni, miközben Lorenzo Pellegrini játékát egy influenzás megbetegedés miatt komolyabb kérdések övezik, ám az olasz középpályás Gianluca Di Marzio tudomása alapján mindenképpen ott szeretne lenni a rangadón. 

Gianluca Di Marzio szerint a Juventus az alábbi kezdőcsapattal fog kifutni a gyepre: 

(3-5-2): Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Di María, Vlahović.